«Έχασαν» οι Ευρωπαίοι ή μας πήραν και τα σώβρακα;

«Έχασαν» οι Ευρωπαίοι ή μας πήραν και τα σώβρακα;

Δεκέμβριος 06, 2016 - 19:17
3 σχόλια

Ας ανοίξουμε το χρονοντούλαπο της πρόσφατης ιστορίας μας και ας θυμηθούμε το πακέτο Γιουνκέρ των 35 δισ. ευρώ, που χάθηκε κάπου στον δρόμο, τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που πήγε να κάνει παρέα στο πακέτο του Γιουνκέρ, την Ποσοτική Χαλάρωση του Ντράγκι, που... δεν την νιώσαμε, τα 6 δισ. ευρώ που θα παίρναμε αφού πρώτα χαρίσαμε το 2015 τα 14 δισ. ευρώ που θα παίρναμε επειδή επιστράφηκαν «κατά λάθος» από το ΤΧΣ και εγγράφηκαν στον γερμανικό προϋπολογισμό και δεν μπορούσαν να μας τα δώσουν μετά, το waiver για τις ελληνικές τράπεζες που ΘΑ ερχόταν το καλοκαίρι, αλλά δεν ήρθε ποτέ, με αποτέλεσμα να ασφυκτιούν περιμένοντας τον ELA και να εξαρτώνται από πάνω του. Για όλα τα παραπάνω είχαμε πανηγυρίσει και τίποτε από τα παραπάνω δεν έγινε. Αλλά η κυβέρνηση και η ΕΡΤ έχουν όρεξη για γλέντια επειδή φορτωθήκαμε μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ μεσοπρόθεσμα και επειδή κάποια στιγμή ίσως μάς ελαφρύνουν το χρέος.

Πανηγύρι στη Μεσογείων. Έχασαν για πρώτη φορά, λέει η πολυαγαπημένη μας ΕΡΤ, οι Ευρωπαίοι εις τας Βρυξέλλας. Και η ελληνική κοινωνία διαβάζει το κατεβατό του Eurogroup για να ανακαλύψει ότι ανάμεσα στις γραμμές κρύβονται μέτρα-μέτρα-μέτρα και ένα επικίνδυνο μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στο Βερολίνο και στο ΔΝΤ που φαίνεται να κερδίζουν και οι δύο τα δικά τους μικροπολιτικά παιχνίδια στις δικές μας πλάτες. Στην κυριολεξία.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, γιατί πανηγυρίζει η ΕΡΤ, εκτός από το προφανές, ότι δηλαδή χορεύει όπως της βαράει η κυβέρνηση.

«Ειδικότερα, το Eurogroup καλωσορίζει την συμφωνία των ευρωπαϊκών θεσμών για τον προϋπολογισμό του 2017, που επιβεβαιώνει τον συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ και που επιτρέπει να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που εξασφαλίζει ένα πραγματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας». Τώρα, για ποιον λόγο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι αφορμή για πανηγύρι, όταν δεν προβλέπεται να πάρει μπρος η ελληνική οικονομία, ας μας το πει η ΕΡΤ. Όπως και να μας εξηγήσει ότι το «δίχτυ» αυτό θα προκύψει από περικοπές άλλων επιδομάτων και όχι από χρηματοδότηση.

Όχι, κανείς δεν θα βάλει το χέρι στην τσέπη εκτός από εκείνους που παίρνουν επιδόματα γάμου, τέκνων, χηρείας, τα οποία, εννοείται, θα εξαφανιστούν...

«Το Eurogroup σημειώνει πως η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για επενδύσεις.» Τα μέτρα είναι μέτρα κανονικά και... ορθόδοξα, δεν είναι μέτρα για τη μείωση του χρέους! Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 3,5%. Για να επιτευχθεί αυτό υπάρχει, σύμφωνα με τους πιστωτές, μια τρύπα μεγαλύτερη των 4 δισ. ευρώ. Γράφει ο Κώστας Εφήμερος στο thepressproject: Καταρχάς η «ενίσχυση της ανάπτυξης» όπως γίνεται σαφές πρέπει να γίνει «σε όρους κόστους» και αυτό το επεξηγούν μη και γίνει καμία προσπάθεια αντιμετώπισης της ασφυξίας της αγοράς με χρηματοδότησή της. Επιπλέον έχουμε «μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας» (βλέπε ομαδικές απολύσεις, lockout, επιχειρησιακές συμβάσεις κ.λπ.), «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» (δηλαδή απαξίωση της αξίας των αδειών, με τον ίδιο τρόπο που άνοιξαν π.χ. τα επαγγέλματα φαρμακοποιών και ταξιτζίδων, χωρίς καμία ευεργετική επίπτωση στην αγορά, αλλά με την δυνατότητα ισχυροί παίχτες να εξαγοράζουν για ελάχιστα χρήματα υποδομές και να δημιουργούνται νέου τύπου αλυσίδες). Υπάρχει και η άρση του «εμποδίου για επενδύσεις» αλλά μάλλον δεν εννοούν την κατάργηση των Μνημονίων αφού αυτά προκαλούν την συρρίκνωση της οικονομίας. Δυστυχώς βαφτίζουν επενδυτές τα κοράκια που εποφθαλμιούν την δημόσια περιουσία και ζητάνε την μείωση των αντιστάσεων προκειμένου το ξεπούλημα να γίνει γρήγορα και σε συμφέρουσες (για τους «επενδυτές») τιμές.

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 1,5% ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ 3,5%!

«To Εurogroup υπενθύμισε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που θα επιτευχθεί το 2018 πρέπει να διατηρηθεί σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. Υπενθυμίσαμε επίσης τη σημασία μιας δημοσιονομικής πορείας που θα ευθυγραμμίζεται με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ορίζει το πλαίσιο της ΕΕ.» Μάλιστα. Ένα σταθερό πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και η διατήρησή του σε μεσοπρόθεσμο διάστημα, δηλαδή μια δεκαετία, σημαίνει λιτότητα-λιτότητα-λιτότητα και όχι ανάπτυξη. Το ίδιο το μνημόνιο το αναφέρει αυτό, ο Τσίπρας γιατί χαίρεται και χειροκροτά, πατέρα;

Τα μέτρα για το χρέος, λέει το Eurogroup, θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο θέμα του χρέους, δηλαδή δεν θα αλλάξει τίποτα στην ελληνική κοινωνία, η οποία θα εξακολουθήσει να πεινάει, θα πεινάσει και πολύ περισσότερο, αλλά ίσως δεήσει το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα και σωθήκαμε!

Αν, λοιπόν, ψηφιστούν όλα αυτά από τη Βουλή, και ο Τσακαλώτος την προηγούμενη εβδομάδα είχε αποκλείσει σε δηλώσεις του κάτι τέτοιο για οποιαδήποτε κυβέρνηση, τότε ο ESM θα εγκρίνει ακόμα ένα μνημόνιο, το τέταρτο!

Επομένως, χάσαμε και χάσαμε κατά κράτος.

Χάσαμε και μας πήραν τα μέτρα για να μην σηκώσει η Ελλάδα κεφάλι ούτε μετά το 2060. Προς το παρόν, θα χάσουν οι συνταξιούχοι ακόμα 20% των αποδοχών τους, η γραφειοκρατία θα καλπάζει, θα ιδρύσει η κυβέρνηση πρωθυπουργικά γραφεία παντού για να βολέψει ημετέρους, ο Τσίπρας θα κάνει ταξιδάκια του μισού εκατομμυρίου ευρώ αν τινάξει κανένας άλλος επαναστάτης τα πέταλα και οι εταίροι θα μας κουνάνε το δάχτυλο για τις ελλείψεις στα σχολεία όταν απαγορεύουν στην ελληνική Πολιτεία να διορίσει εκπαιδευτικούς. Αυτός είναι ο θαυμαστός νέος κόσμος μας, και σε αυτόν θα μεγαλώσουν οι επόμενες γενιές, με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που σε λίγο θα μας απαγορεύει να καλλιεργούμε τομάτες στο μπαλκόνι, θα θεσμοθετήσει τους μισθούς πείνας και θα καταργήσει το δικαίωμα στην απεργία, θα αυξήσει την κινητικότητα στην εργασία. Διαλυμένα πανεπιστήμια, διαλυμένα νοσοκομεία, και πλήρωνε, Έλληνα, για να μείνεις σε μια Ευρώπη που αν συνεχίσει στο βιολί του Σόιμπλε, θα διαλυθεί.

Ειδήσεις: 
Tags: 

3 Σχόλια

Πω-πω δηλώσεις Κούλη από την Μεταμόρφωση Αττικής "δεν σκεπτόμαστε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων", το άκουσε ο εγκέλαδος και άρχισε να κουνιέται από σεισμό η .......... Χαλκίδα! Έλεος κ.κ. Κούλη μας αρκετά το δούλεμα, είδαμε την χαρά που είχες σαν υπουργός της συγκυβέρνησης Σαμαρά να απολύεις κόσμο κάθε λίγο και λιγάκι............

Αριστερά - σε όλες τις αποχρώσεις - ο Εφιάλτης-νεκροθάφτης της σύγχρονης Ελλάδας!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.