Εγκυμοσύνη, μια περίοδος αλλαγών!

Εγκυμοσύνη, μια περίοδος αλλαγών!

Οκτώβριος 23, 2016 - 17:37
3 σχόλια

Η  εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος ιδιαίτερη για κάθε γυναίκα. Από τη στιγμή που μια γυναίκα, μαθαίνει ότι είναι έγκυος, ήδη έχει επέλθει μια τεράστια αλλαγή στη ζωή της.

Οι αλλαγές, άσχετα με το λόγο για τον οποίο συμβαίνουν, επιφέρουν μια κάποιου είδους αναστάτωση στη ζωή μας μόνο και μόνο επειδή πρέπει να «ξεμάθουμε» κάποιες συνήθειες  και να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες. Είναι άκρως απαραίτητο λοιπόν να αποδεχτούμε ότι η ζωή μας θα αλλάξει, αυτό θα έχει ορισμένες δυσκολίες και εμείς πρέπει σταδιακά να αποδεχτούμε μια νέα πραγματικότητα. Το θετικό είναι ότι παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και με μια μόνο πτώση στις εγκυμοσύνες το 2012, τα ζευγάρια θέλουν με τον ίδιο και ίσως και εντονότερο ρυθμό να γίνονται γονείς.
 
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
 
1.Η εγκυμοσύνη είναι η ωραιότερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας!
   
Είναι σίγουρα μια ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας και σίγουρα «ωραία» όταν συμβαίνει στην ώρα της. Ωστόσο πολλές φορές, δύσκολα συναισθήματα προκύπτουν κατά τη διάρκεια, όπως άγχος, θυμός ή και θλίψη και άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην τα αγνοήσουμε ή να μην αισθανθούμε τύψεις γι αυτά στη σφαίρα μιας λογικής «Είμαι έγκυος, πρέπει να είμαι συνέχεια χαμογελαστή και χαρούμενη, αλλιώς είμαι αχάριστη».
 
2.Μόλις νιώσεις το μωρό, θα νιώσεις αμέσως μανούλα και όλα θα είναι εύκολα!
 
Η κάθε γυναίκα χρειάζεται το δικό της χρόνο για να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί και τι έχει να περιμένει στο μέλλον. Οι  καινούριες ευθύνες, η εστίαση προσοχής στο βρέφος όταν θα γεννηθεί και όχι σε εκείνη, είναι πράγματα που γίνονται σταδιακά, με υπομονή και κατανόηση. Πολύ σημαντικό εδώ είναι το υποστηρικτικό δίκτυο, ο πατέρας του παιδιού, οι συγγενείς και οι φίλοι στο να στηρίξουν πρακτικά και συναισθηματικά τη μελλοντική μητέρα.
 
3.Τώρα είμαι μάνα, η γυναίκα περνάει σε δεύτερη μοίρα
 
Είναι αλήθεια ότι πλέον ένας ακόμα ρόλος, αυτός της μαμάς, προστίθεται και αυτό σημαίνει ανακατανομή αναγκών, «θέλω» και χρόνου. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μια μαμά σταματάει να είναι γυναίκα, σταματάει να είναι σύζυγος. Αντιθέτως η προσπάθεια να διατηρήσουμε μια καλή σχέση με τον εαυτό μας και το σύντροφό μας, βοηθάει και στο να προάγουμε μια πιο υγιή και ισορροπημένη σχέση με το παιδί μας.
 
4.Είμαι έγκυος, όλα επιτρέπονται!
 
Είναι αλήθεια ότι λίγο οι ορμόνες, λίγο οι αναγκαστικές αλλαγές στο σώμα μας και τις συνήθειες μας, κάνουν τις γυναίκες λίγο πιο απαιτητικές με μεγαλύτερη ανάγκη για φροντίδα και προστασία. Αυτό βέβαια πάλι δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε όρια και όπως ζητάμε να σέβονται τις δικές μας ανάγκες, να σεβόμαστε κι εμείς τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων. Μπορεί λοιπόν και να μη χρειάζεται να τρέξουν να σας φέρουν καρπούζι με παγωτό Δεκέμβρη μήνα, απλά επειδή είστε έγκυος…
 
5.Είμαι έγκυος, πρέπει να προσέχω συνέχεια
Είστε έγκυος, όχι άρρωστη! Οπότε αν δε συντρέχει ειδικός ιατρικός λόγος, επιβάλλεται να έχετε μια «κανονική» ζωή.
 
 Σκεφτείτε λοιπόν τους λόγους για τους οποίους για τους οποίους θελήσατε να γίνετε γονείς, αναλογιστείτε με ψυχραιμία τα νέα δεδομένα, αποδεχτείτε ότι χρειάζεται ένας ξεχωριστός για τον καθένα χρόνος προσαρμογής και απολαύστε μια νέα περίοδο στη ζωή σας!

Όλγα-Παναγιώτα Καραθανάση

Ψυχολόγος MSc
Τηλέφωνο: 6944222423,τηλ./fax:2710233430
Δεληγιάννη 31(1ος  όροφος), Τρίπολη, 22131

Ειδήσεις: 
Tags: 

3 Σχόλια

Πολυ ωραια δημοσιευση οπως παντα... Για τη ψυχολογια του πατερα εχουμε κατι;; ευχαριστω

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.