Εγκρίθηκε Υδρογεωτεχνική μελέτη για έργο στο Δήμο Μεγαλόπολης

Εγκρίθηκε Υδρογεωτεχνική μελέτη για έργο στο Δήμο Μεγαλόπολης

Δεκέμβριος 07, 2010 - 00:19

 
 
Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας (έχει σταλθεί ήδη προς τη ΔΕΗ), εγκρίνεται η Υδρογεωτεχνική μελέτη, για την μείωση της απόστασης του ιδρυόμενου κοιμητηρίου από τα όρια του οικισμού, στο Δ.Δ. Τριποτάμου, του Δήμου Μεγαλόπολης, Νομού Αρκαδίας, σύμφωνα με τους χάρτες και τα στοιχεία της υποβληθείσας μελέτης με τις παρακάτω προϋποθέσεις, η τήρηση των οποίων είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ποιότητας των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων.

Η απόσταση μεταξύ του ορίου του υπό ίδρυση κοιμητηρίου και του ορίου του οικισμού, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στη μελέτη, δεν δύναται να είναι μικρότερη των 150 μ.
Ειδικότερα με την παρούσα απόφαση εγκρίνονται μόνο τα στοιχεία που εμπεριέχονται στην μελέτη, για την ορθότητα των οποίων ευθύνεται ο μελετητής, σε συσχέτιση με τις προδιαγραφές της ΚΥΑ του σχετ. (5), ενώ οιαδήποτε άλλα στοιχεία που αφορούν άλλες προδιαγραφές, δεν αποτελούν αντικείμενο της παρούσας απόφασης:
1. Να εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπονται από τη παραπάνω νομοθεσία (ειδικότερα τα σχετ. 1,2,3) στο νέο κοιμητήριο, για την προστασία του περιβάλλοντος και των υπόγειων υδάτων (περίφραξη, εσωτερική περιμετρική ζώνη πρασίνου επαρκούς πλάτους με υψηλά δένδρα, περιμετρική εσωτερική οδός κλπ). Στον περιβάλλοντα χώρο μεταξύ, εξωτερικού τοίχου του κοιμητηρίου και του ορίου του οικισμού (ζώνη 150 μ), να κατασκευασθεί χώρος πρασίνου η κοινόχρηστοι χώροι, όπως ορίζεται στα (4,5) σχετικά.
2. Είναι απαραίτητη η κατασκευή, εντός του χώρου του κοιμητηρίου, επιφανειακού δικτύου αποστράγγισης όμβριων υδάτων και περιμετρικού συλλεκτήριου αγωγού για την προστασία του κοιμητηρίου από λιμνάζοντα νερά σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων, ο οποίος να απάγει τα όμβρια ύδατα σε κατάλληλο σημείο. Στην εξωτερική περίμετρο του κοιμητηρίου, να κατασκευαστεί κατάλληλος αποχετευτικός αγωγός, για την σωστή αποστράγγιση των όμβριων υδάτων και την προστασία της Δημόσιας Υγείας, από πλημμυρικά φαινόμενα που έμμεσα η άμεσα επηρεάζουν το κοιμητήριο. Να γίνεται έλεγχος σε τακτά χρονικά διαστήματα, για την καλή λειτουργία του συνολικού δικτύου αποχέτευσης ομβρίων, εσωτερικά και εξωτερικά του κοιμητηρίου. Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα την καλή λειτουργία του παραπάνω δικτύου απορροής όμβριων υδάτων.
3. Στον χώρο των κοιμητηρίων να παροχετεύεται νερό κατάλληλο προς πόση από το κεντρικό υδρευτικό δίκτυο, για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.
4. Να γίνει σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος, κατάλληλης κλίμακας, που θα περιλαμβάνει με ακρίβεια όλα τα στοιχεία της τελικής διαμόρφωσης του κοιμητηρίου (περίφραξη, ζώνη πρασίνου, περιβάλλουσα οδός, δίκτυο αποστράγγισης, δίκτυο ύδρευσης, διαχωρισμός της περιοχής της ταφής σε τομείς κ.α.). Το διάγραμμα να υποβληθεί στην Δ/νση Υγείας της Νομαρχίας.
5. Για την οριοθέτηση του κοιμητηρίου πρέπει να εφαρμοστούν οι διατάξεις που προβλέπουν τις αποστάσεις από τα ρέματα, με την σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών, λόγω γειτνίασης στην βόρεια περίμετρο του οικοπέδου, με την διευθετημένη κοίτη του Αλφειού ποταμού.
6. Από τις υπηρεσίες του Δήμου, πρέπει να γίνεται παρακολούθηση της πιθανής ρύπανσης - μόλυνσης των υπογείων υδάτων στην πέριξ περιοχή, με φυσικοχημικές kαι μικροβιολογικές αναλύσεις, Η αρμόδια Δ/νση Υγείας της Νομαρχίας να καθορίζει την συχνότητα των παραπάνω αναλύσεων (με ελάχιστο δύο φορές το χρόνο), την εποχικότητα διεξαγωγής αυτών και τις παραμέτρους που θα αναλύονται. Τα δε αποτελέσματα να κοινοποιούνται σ’ αυτήν, έτσι ώστε να καθορίζεται η πιθανή μόλυνση των νερών, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Ως σημείο δειγματοληψίας να κατασκευαστεί μία γεώτρηση μικρής διαμέτρου (κατάντη του κοιμητηρίου), σε κατάλληλη θέση.
Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: