Εγκρίθηκε η μελέτη αναστήλωσης ΙΝ Ζωοδόχου Πηγής στην Καρύταινα

Εγκρίθηκε η μελέτη αναστήλωσης ΙΝ Ζωοδόχου Πηγής στην Καρύταινα

Δεκέμβριος 12, 2019 - 11:31
0 σχόλια

Έγκριση μελετών α) αποκατάστασης και β) συντήρησης και αποκατάστασης τοιχογραφιών, ξύλινων - ξυλόγλυπτων, γύψινων, λίθινων και κεραμοπλαστικών διακόσμων και φορητών εικόνων του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής στην Καρύταινα Αρκαδίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνει αποφάσισε:

Α) Την έγκριση της μελέτης συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής στην Καρύταινα Αρκαδίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε ό.τι αφορά τις διερευνητικές καθώς και τις ανασκαφικές εργασίες, σύμφωνα με τους ακόλουθους όρους:

1. Τη διεξοδική επίβλεψη πάσης φύσεως χωματουργικών εργασιών από αρχαιολόγο της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων όπως και τη διενέργεια δοκιμαστικών ανασκαφικών τομών με τη βοήθεια εξειδικευμένου εργατικού προσωπικού.
2. Σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων στον περιβάλλοντα χώρο του ναού ύστερα από τις εκσκαφικές και ανασκαφικές εργασίες, να επανυποβληθεί η μελέτη της διαμόρφωσής του.
3. Πάσης φύσεως χωματουργικές και εκσκαφικές εργασίες, όπως και η προτεινόμενη περιμετρική αποστράγγιση του ναού, να πραγματοποιηθούν μετά την αναδιαμόρφωση του χώρου ταφής, η οποία να περιλαμβάνει αναγκαστικά εκ μέρους της κοινότητας την απομάκρυνση τάφων σε άμεση γειτνίαση με τους τοίχους της ανατολικής και νότιας πλευράς του κτιριακού συγκροτήματος.
4. Προκειμένου να ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία, να προηγηθεί η συναίνεση των οικογενειών που διατηρούν τους τάφους στην ανατολική πλευρά του ναού.
5. Μετά το πέρας των διερευνητικών τομών και ανασκαφικών εργασιών να υποβληθεί αρχιτεκτονική και στατική μελέτη προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

Β) Την έγκριση της μελέτης συντήρησης και αποκατάστασης τοιχογραφιών, ξύλινων - ξυλόγλυπτων, γύψινων, λίθινων και κεραμοπλαστικών διακόσμων και φορητών εικόνων, σύμφωνα με τους ακόλουθους
όρους:

1. Όλες οι εργασίες να πραγματοποιηθούν σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα το οποίο θα προταθεί από την αρμόδια Διεύθυνση.
2. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκάλυψης να κατατεθεί μελέτη συστηματικής συντήρησης του τοιχογραφικού διακόσμου συνοδευόμενη από φωτογραφική και σχεδιαστική τεκμηρίωση.
3. Ο καθαρισμός των λίθινων επιφανειών να περιοριστεί στην απομάκρυνση χαλαρών επικαθήσεων με ήπια μέσα. Να μη χρησιμοποιηθεί ξέστρο υπερήχων και επίθεμα γέλης με αμμωνιακό άλας υδροφθορίου.
4. Να μην εφαρμοστούν υλικά υδροφοβίωσης και αδιαβροχοποίησης στις λίθινες επιφάνειας και τα δάπεδα.
5. Να μην πραγματοποιηθούν επεμβάσεις συγκόλλησης ή συμπλήρωσης σε κεραμικά στοιχεία του Ναού, αλλά μόνο αντικατάσταση όπου είναι απαραίτητο.
6. Να κατατεθεί πρόταση ως προς τη συγκόλληση των γύψινων διακοσμητικών και ως προς τη στερέωση και πιθανή αντικατάσταση του μεταλλικού οπλισμού που περιλαμβάνουν στη ΔΣΑΝΜ.
7. Οι εργασίες συντήρησης να πραγματοποιηθούν υπό την επίβλεψη της ΕΦΑ Αρκαδίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, η οποία να ειδοποιηθεί εγκαίρως πριν την
έναρξη τους.
8. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, να κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες έκθεση πεπραγμένων με αναλυτική φωτογραφική τεκμηρίωση.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.