Εγκώμιο από τους «New York Times» στο Οινοποιείο Τρουπή

Εγκώμιο από τους «New York Times» στο Οινοποιείο Τρουπή

Αύγουστος 07, 2018 - 10:44
0 σχόλια

Μια ξεχωριστή τιμή επιφύλαξε στο Οινοποιείο Τρουπή ο διεθνώς γνωστός, αγαπημένος γευσιγνώστης που ακολουθούν πιστά οι λάτρεις του καλού κρασιού Eric Asimov, ο οποίος αρθρογραφεί στους «New York Tmes».

Σε άρθρο του στην εμβληματική αμερικανική εφημερίδα στις 2 Αυγούστου, με τίτλο «Πέρα από το Ασσύρτικο, τα ελληνικά λευκά κρασιά αναζητούν τη διάκριση» («Beyond Assyrtiko, Greek whites search for distinction») παρουσιάζει όλες εκείνες τις ποικιλίες ελληνικών κρασιών που αξίζουν προσοχής αλλά και που έχουν αποκτήσει το δικό τους φανατικό κοινό ήδη, πέρα από το «αστέρι» των ελληνικών οίνων, το πολύ αγαπημένο στο εξωτερικό ασσύρτικο, την εξωτική -καν όχι «εξωγήινη» όπως αναφέρει- ποικιλία από τη Σαντορίνη.

Ξεχωριστή θέση στους... γευστικούς κάλυκες των λάτρεων του οίνου στο εξωτερικό έχει το δικό μας μοσχοφίλερο από τη Μαντινεία.

Στο άρθρο του ο Asimov εξηγεί ότι επειδή ο ίδιος έγινε μάρτυρας της ανόδου του ασσύρτικου επί μία δεκαετία στις προτιμήσεις των καταναλωτών, αποφάσισε να ασχοληθεί με τις άλλες ποικιλίες κρασιών της Ελλάδας.

Συνοδεία δύο εξαιρετικών, επίσης, γευσιγνωστών, του Matthew Conway και του Joe Robitaille, δοκίμασε τις άλλες, λιγότερο γνωστές ποικιλίες οίνου που παράγει η χώρα μας. Το πρώτο πράγμα που παρατήρησε, είναι ότι τα ελληνικά κρασιά όσοι τα αναζητήσουν, τα βρίσκουν πια πολύ πιο εύκολα. Όπως αναφέρει, πριν από χρόνια, για να βρει κάποιος στη Νέα Υόρκη ένα αυθεντικό ελληνικό κρασί, θα έπρεπε αν επισκεφθεί ένα κατάστημα με ελληνικά προϊόντα στις ελληνικές γειτονιές της Αστόρια στο Κουίνς.

Οι τρεις γευσιγνώστες αγάπησαν ιδιαιτέρως το κρασί Hoof & Lur του Οινοποιείου Τρουπή από τη Μαντινεία. Όπως αναφέρει ο Asimov, είναι φτιαγμένο από μοσχοφίλερο, την αγαπημένη ποικιλία της Μαντινείας:

Το αγαπημένο μας είναι το Hoof & Lur (2017).  Το μοσχοφίλερο, όπως ο ροδίτης, είναι ένα λευκό σταφύλι με ροζέ εξωτερικό, και καμιά φορά μπορεί να δώσει κρασιά σαν το Hoof & Lur που μπορεί να φαίνονται ροζέ. Πέρα από το απαλό του χρώμα, είναι ένα ζωηρό, ισορροπημένο κρασί με αρώματα εσπεριδοειδών.

Τα κρασιά της περιοχής μας φαίνεται ότι αποκτούν την αναγνώριση που τους αξίζει. Το ταπεινό για τους παππούδες μας μοσχοφίλερο, που αποτελεί τη βάση των κρασιών του Οινοποιείου Τρουπή, κατακτά το εξωτερικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αμερική είναι μαζί με την Αυστραλία πρώτες σε παραγωγή κρασιού και είναι ιδιαίτερα τιμητικό για έναν οίνο που παράγεται στην καρδιά της Αρκαδίας να βρίσκει τη θέση του στη Νέα Υόρκη και να παίρνει τόσο καλές κριτικές.

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο ΕΔΩ.

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.