Εγκλήματα που έχουν σοκάρει την Αρκαδία

Εγκλήματα που έχουν σοκάρει την Αρκαδία

Νοέμβριος 04, 2014 - 12:00
1 σχόλια

Θεωρία εγκληματολογίας: Ο ένοχος ενός εγκλήματος πληρεί τρεις προϋποθέσεις: είχε κίνητρο, είχε τα μέσα και είχε και την ευκαιρία

Το έγκλημα της ανθρωποκτονίας σοκάρει και μόνο στο άκουσμά του. Η ανθρωποκτονία από πρόθεση είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη ενώ η ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βρασμό ψυχικής ορμής τιμωρείται με πρόσκαιρη κάθειρξη (5-20 χρόνια).

Δεν υπήρξε κοινωνία στην ιστορία του ανθρώπου που να ήταν απαλλαγμένη από την ύστατη μορφή βίας. Το έγκλημα της ανθρωποκτονίας δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας στους πολίτες και γεννά φαινόμενα όπως η απομάκρυνση, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός.

Στην μικρή μας κοινωνία αυτή του νομού Αρκαδίας μία ανθρωποκτονία γεννά το φόβο, την καχυποψία, την ανασφάλεια, τον εγκλεισμό και σε μερικές περιπτώσεις την οργή και το μίσος.

Το  πιο επώδυνο έγκλημα που μπορεί να διαπραχθεί εντός του οργανωμένου κοινωνικού συνόλου ήταν και παραμένει η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής. Η ανθρωποκτονία είναι η θανάτωση ανθρώπου από άνθρωπο, πράξη που με βάση τον Ποινικό Κώδικα καθώς η ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό και συνάμα προστατεύεται από το νόμο ως τέτοιο, με την ανάλογη επιμέλεια και βαρύτητα.

Κάνοντας μια αναδρομή στα τραγικά συμβάντα ανθρωποκτονιών τα οποία έχουν συγκλονίσει την κοινωνία της Αρκαδίας  γυρίζουμε το χρόνο πίσω στη δεκαετία του ΄60 όταν 18χρονη βρήκε τραγικό θάνατο από τα χέρια του καθηγητή της όπου όπως ακούστηκε την εποχή ήταν έγκλημα πάθους.

Λίγο αργότερα περίπου 20 χρόνια πριν, ένα έγκλημα πάθους συγκλόνισε την κοινωνία του Λεβιδίου όταν ζευγάρι εραστών δολοφόνησε τον απατημένο σύζυγο της γυναίκας. Οι δολοφόνοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην φυλακή. Η κατάληξη του άντρα δολοφόνου ήταν να πεθάνει μέσα στη φυλακή.

Ερχόμενοι στην τελευταία δεκαετία θυμόμαστε την άγρια δολοφονία που είχε σημειωθεί στη Βιομηχανική περιοχή Τρίπολης το 2003 όπου δολοφονήθηκε με τσεκούρι άτυχος επιχειρηματίας. Μετά το έγκλημα είχε γίνει μία προσαγωγή υπόπτου, ο οποίος και αφέθηκε ελεύθερος. Η υπόθεση αυτή δεν έχει βρει ακόμα εξιχνίαση. Πολλές οι υποψίες πολλά τα ενδεχόμενα αλλά ποτέ κανένα από αυτά δεν στάθηκε αρκετό για να βρεθεί ο δολοφόνος.

Στη συνέχεια βρισκόμαστε στα όρια Αρκαδίας Ηλείας όπου πιθανότητα για  κτηματικές διαφορές ο  92χρονος ιερέας πυροβόλησε και σκότωσε 70χρονο συγχωριανό του στην Ηλεία και λίγες ώρες μετά αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο.

Το περιστατικό έγινε στο χωριό Λάκκα Καπελίτσας στα όρια Ηλείας - Αρκαδίας. Ο ιερέας καβγάδισε με τον 70χρονο, και με το κυνηγετικό του όπλο τον πυροβόλησε εξ' επαφής, πριν προλάβουν να τον εμποδίσουν οι συγχωριανοί τους και έφυγε από το χωριό.  Οι αστυνομικοί «χτένιζαν» την περιοχή στα σύνορα Ηλείας – Αρκαδίας για να εντοπίσουν τα ίχνη του παπά που είχε εξαφανιστεί. Τελικά, άνδρες της Ασφαλείας Τρίπολης εντόπισαν το πτώμα του σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από τον τόπο του εγκλήματος, μέσα σε μια δασική έκταση του δήμου Τροπαίων Αρκαδίας.

Η κοινωνία της Αρκαδίας ήρθε αντιμέτωπη με το έγκλημα στην Μονή Αρτωκοστάς, όταν νεκρές βρέθηκαν δύο ηλικιωμένες καλόγριες μέσα στο μοναστήρι στο Κορακοβούνι Κυνουρίας τον Απρίλιο του 2007.

Την αστυνομία ειδοποίησαν προσκυνητές που έφθασαν στο μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ορθοκωστάς ή Αρτοκωστά Πραστού του δήμου Β. Κυνουρίας και διαπίστωσαν ότι οι πόρτες ήταν ανοιχτές.

Οι δύο καλόγριες βρέθηκαν μέσα στο μοναστήρι με θανατηφόρα τραύματα από μαχαίρι και όπως φαίνεται οι δράστες προχώρησαν στο αποτρόπαιο έγκλημα για να αρπάξουν κειμήλια και εικόνες.

Εξιχνιάσθηκε η δολοφονία των δύο μοναχών της Ιεράς Μονής Ορθοκωστά με δράστες έναν Έλληνα και δύο Σκοπιανούς οι οποίοι και ομολόγησαν ότι είναι οι δράστες του αποτρόπαιου εγκλήματος, ενώ ο ένας εξ αυτών έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για αρχαιοκαπηλία.

Ένα φρικιαστικό έγκλημα με την δολοφονία ανήλικου κοριτσιού ήρθε πριν 4 χρόνια να συγκλονίσει το πανελλήνιο με την υπόθεση εξαφάνισης 11χρονης τον Αύγουστο του 2010 στο Ελαιοχώρι Αρκαδίας.

Δράστης ένας 40χρονος Αλβανός, γνωστός της οικογένειας, ο οποίος λίγο πριν βιάσει και δολοφονήσει το 11χρονο παιδί, είχε επισκεφθεί τον πατέρα του θύματος, στο ίδιο τους το σπίτι!

O δολοφόνος ομολόγησε τον βιασμό και την δολοφονία της 11χρονης κοπέλας.

Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής:

Με την πρόφαση να την πάει στο σπίτι, την παρέσυρε λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα στο αυτοκίνητό του. Την  οδήγησε σε δύσβατη περιοχή 7 χιλιόμετρα έξω από το Ελαιοχώρι, την κακοποίησε σεξουαλικά και τη σκότωσε.  Ατάραχος μετέφερε το πτώμα στο πηγάδι και το πέταξε στον πυθμένα βάθους 10 μέτρων. Έπειτα προκλητικός ο δολοφόνος, πήγε μαζί με τους κατοίκους για να ψάξει και αυτός το θύμα του.

Μία άλλη υπόθεση ανθρωποκτονίας ήρθε να συγκλονίσει την Αρκαδία ένα χρόνο μετά στις 4 Σεπτεμβρίου του 2011 όταν  δράστες εισήλθαν στο σπίτι του ηλικιωμένου ζευγαριού στα Βούρβουρα, με σκοπό τη ληστεία.

Δεν πτοήθηκαν καν στη θέα δύο ηλικιωμένων ανθρώπων τους οποίους χτύπησαν και έδεσαν προκειμένου να κάνουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους. Τα χτυπήματα για τον 77χρονο άνδρα στάθηκαν μοιραία για τη ζωή του. Οι αρχές οι οποίες έφτασαν στο σπίτι διαπίστωσαν το θάνατό του καθώς και την έλλειψη υπαρχόντων πραγμάτων από το σπίτι τα οποία είχαν αφαιρέσει οι δράστες.

Οι αρχές 4 μήνες μετά από το συμβάν κατόρθωσαν να εντοπίσουν τους δράστες και να συλλάβουν έναν εξ αυτών, έναν 35χρονο Αλβανό , ενώ εις βάρος 3 συνεργών του σχηματίστηκε δικογραφία. 

Άλλη μία δολοφονία με αφορμή τη ληστεία, έτσι όπως πιθανολογούσε η αστυνομία έγινε στις 29 Ιουλίου 2013 το μεσημέρι. Νεκρός με ένα σεντόνι τυλιγμένο στο λαιμό του βρέθηκε ένας 82χρονος άνδρας μέσα στο σπίτι του στην οδό Οπλαρχηγού Σεχιώτη στην Τρίπολη. Το άψυχο σώμα του άτυχου άνδρα εντοπίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ την αστυνομία ειδοποίησε ο γιος του ηλικιωμένου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν τον είχε δει τις τελευταίες δύο ημέρες. Οι αστυνομικοί μόλις έσπευσαν στο σπίτι του 82χρονου, το βρήκαν ανάστατο και τον ίδιο νεκρό στο κρεβάτι, έχοντας τυλιγμένο στον λαιμό του ένα σεντόνι. Προανάκριση διενεργούσε  το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης, με σοβαρές ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας., με το πιο πιθανό σενάριο που εξέταζε η αστυνομία αυτό της δολοφονίας με κίνητρο τη ληστεία. Η υπόθεση αυτή θεωρείται ανεξιχνίαστη από την αστυνομία, ενώ ξανά στην Τρίπολη ακούγονται νέα σενάρια για δολοφονία.

Αναστάτωση είχε προκαλέσει στην τοπική κοινωνία του Άστρους το αποτρόπαιο έγκλημα που αποκαλύφθηκε το Δεκαπενταύγουστο του 2014. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, το μεσημέρι της 15ης Αυγούστου, στο Άστρος, στην αυλή της πατρικής οικίας του θύματος, ο πατέρας μετά από έντονο φραστικό επεισόδιο με τον γιο του, τον πυροβόλησε τρεις φορές με κυνηγετικό όπλο (δίκαννο, το οποίο κατείχε νόμιμα), με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την αστυνομία, «με τη βοήθεια του 71χρονου, τοποθέτησαν το πτώμα του 39χρονου στο εσωτερικό οχήματος ιδιοκτησίας του, αφαίρεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας του και μετέβησαν σε ερημική περιοχή, όπου και προκάλεσαν πυρκαγιά στο όχημα, προκειμένου να εξαφανιστούν ίχνη και ενοχοποιητικά στοιχεία. Από την περιοχή τους παρέλαβε ο 53χρονος και τους μετέφερε πίσω στην οικία του δράστη. Παράλληλα, η 67χρονη και η 70χρονη, προέβησαν στον λεπτομερή καθαρισμό της αυλής της οικίας, με σκοπό επίσης να εξαφανίσουν τα ίχνη του εγκλήματος. Για την εμπλοκή τους αυτή, οι συγγενείς συμπεριλήφθησαν στη σχετική δικογραφία».

Για την υπόθεση προφυλακίστηκε ο 75χρονος πατέρας του θύματος και αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η σύζυγος του. Ο παιδοκτόνος εμφανίστηκε αμετανόητος για την δολοφονία του γιου του καθώς ανέφερε «υπό το κράτος αυτών των συναισθημάτων, τα οποία με κυρίευσαν πλήρως και μου θόλωσαν την κρίση, αποφάσισα να πάρω το δίκαννό μου στα χέρια, πυροβόλησα με αυτό το Γιάννη και τον πέτυχα».

Τελευταία υπόθεση ανθρωποκτονίας είναι αυτή του 42χρονου επιχειρηματία από την Τρίπολη ο οποίος βρέθηκε νεκρός την Κυριακή 26 Οκτωβρίου λίγα μόλις μέτρα από την κεντρική πλατεία της Τρίπολης και διακομίστηκε στο Παναρκαδικό νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο 42χρονος είχε τραύματα στο κεφάλι, στο θώρακα και στο αριστερό άνω άκρο, από πυροβόλο όπλο.

Συγκλονισμένη  ολόκληρη η κοινωνία της Τρίπολης από το τραγικό συμβάν ζητά να βρεθεί ο δολοφόνος και να κλείσει η υπόθεση δολοφονίας.
Οι κάτοικοι δηλώνουν θορυβημένοι από το τραγικό συμβάν της δολοφονίας αναφέροντας ότι δεν μπορούν να διανοηθούν τον τρόπο τον οποίο έχασε τη ζωή του ένας συμπολίτης τους.

Το Arcadia Portal συγκέντρωσε όλες τις υποθέσεις που έχουν συγκλονίσει την περιοχή μας σε ένα άρθρο. Τέτοιες υποθέσεις σοκάρουν το πανελλήνιο, αλλά ακόμα περισσότερο μία κλειστή κοινωνία όπως αυτή της Αρκαδίας. Οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους είναι λίγο πολύ γνωστοί στην κοινωνία και αρκετές φορές αγαπητοί, κάνοντας έτσι τον αποχωρισμό τους πιο επώδυνο.  Μερικές από τις παραπάνω υποθέσεις δεν έχουν εξιχνιαστεί ακόμα. Το σίγουρο είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να κλείνει ο κύκλος παραφιλολογίας και άτυχων συμπερασμάτων, που το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να αναστατώνουν την οικογένεια και τον περίγυρο των θυμάτων. 

 

Γιατί όπως είπε και ο John Ruskin,1819-1900, Άγγλος συγγραφέας και κριτικός.

Η τιμωρία είναι το τελευταίο και το λιγότερο αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια του νομοθέτη για την πρόληψη του εγκλήματος.


Υπάρχει 1 Σχόλιο

ξεχασατε το έγκλημα του ακοβου πριν 28 χρονια με 2 δολογονιες

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.