Εγκαινιάστηκε η έκθεση πινάκων με θέμα τις Ευζωνικές Στολές στην Τρίπολη (pics,vid)

Εγκαινιάστηκε η έκθεση πινάκων με θέμα τις Ευζωνικές Στολές στην Τρίπολη (pics,vid)

Φεβρουάριος 07, 2019 - 12:28
0 σχόλια

Τα εγκαίνια της έκθεσης πινάκων με θέμα «Η Ευζωνική στολή - Η Ιστορική διαδρομή της μέσα από 40 έργα του Ι. Μυλωνά» πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς στην Τρίπολη.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 10 Φεβρουαρίου 2019 και σε αυτή θα μπορέσετε να δείτε την εξέλιξη της στολής του Εύζωνα από το 1821 μέχρι σήμερα.

Μέσα από τους πίνακες αναδεικτίμνεται η εναρμόνισή της με την εποχή, τον τόπο και τις πολιτικές συνθήκες  και προβάλει διαχρονικά η αλλαγή της στολής του Εύζωνα που είναι το σύμβολο του Ελληνισμού

Η διοργάνωση της έκθεσης είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 150 ετών από την ίδρυση της Προεδρικής Φρουράς.
Η σειρά των έργων έχει προκύψει μετά από πολυετή έρευνα του ζωγράφου, ο οποίος είναι και ενδυματολόγος και η έκθεση έτσι όπως παρουσιάζεται σήμερα έχει μοναδικότητα, σημείωσε ο επιμελητής της.

Οι πίνακες παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά, ώστε να φαίνεται η ιστορική διαδρομή της ενδυμασίας με τους αμέτρητους συμβολισμούς. Η Ευζωνική στολή εμφανίζεται ουσιαστικά με τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, όταν η φουστανέλα καθιερώνεται ως η επίσημη εθνική ενδυμασία όλων των οπλαρχηγών και αγωνιστών της επανάστασης.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση παρουσιάζεται ο πίνακας με τη στολή που φορούσε ο Κολοκοτρώνης, όταν υπηρετούσε ως ταγματάρχης στα Ιόνια Νησιά, στο σύνταγμα Ελλήνων εθελοντών. Παραμονές των Βαλκανικών Πολέμων επέρχεται μια πλήρης αλλαγή, η στολή γίνεται χακί, όπως οι στρατιωτικές στολές. Ανάλογα με την αλλαγή του πολιτεύματος, βασιλεία ή δημοκρατία αλλάζει το έμβλημα, το σήμα στο φάριο (το καπέλο, το οποίο σε διαφορετικές περιόδους έφερε εθνόσημο ή βασιλική κορώνα), ή αλλάζει ο οπλισμός.

Σκοπός της Προεδρίας της Δημοκρατίας είναι να «ταξιδέψει» η έκθεση σε όλη την Ελλάδα και έχει δημιουργήσει μία ειδική κινητή συλλογή, που θα παρουσιαστεί και σε άλλες ελληνικές πόλεις.

Έφη Καστραντά

Video: 

ArcadiaPortal.gr ;Eκθεση πινάκων με θέμα τις Ευζωνικές Στολές στην Τρίπολη


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.