Έγινε το πρώτο βήμα για το νέο Δημαρχείο της Βόρειας Κυνουρίας

Έγινε το πρώτο βήμα για το νέο Δημαρχείο της Βόρειας Κυνουρίας

Ιανουάριος 14, 2019 - 08:07
1 σχόλια

Το απόγευμα του Σαββάτου συνεδρίασε στο Άστρος  Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης με το ένα θέμα να αφορά την ανέγερση Δημαρχείου στο Άστρος. Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς ανέφερες τα εξής:

Ένας καινούργιος αγώνας δρόμου ξεκινά για το Δήμο μας. Για την χρηματοδότηση της ανέγερσης Δημαρχείου στο Άστρος, από το πρόγραμμα Φιλόδημος του Υπουργείου Εσωτερικών. Αγώνας δύσκολος και απαιτητικός σε στενά χρονοδιαγράμματα. Εκτός από την δουλειά και τη συνεργασία, απαραίτητη συνταγή επιτυχίας αυτή τη φορά είναι να αφήσουμε πίσω τις αντιδράσεις, τις μικροψυχίες, τα πολιτικά και άλλα συμφέροντα του παρελθόντος. Γιατί όλα αυτά μας έκαναν ένα Δήμο χωρίς Δημαρχείο. Η ευκαιρίες δε δίνονται κάθε μέρα. Για αυτό και πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι. 
Το πρώτο βήμα έγινε στη χθεσινή επιτροπή διαβούλευσης.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Ιστορικό

Στον Δήμο μας, το ζήτημα της στέγασης των υπηρεσιών, μας έχει απασχολήσει από το έτος 1998. Ήδη το 2002 εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για την ανέγερση Δημαρχείου στην Πλατεία Β’ Εθνοσυνέλευσης.

 Όμως, λόγω:

Άστοχων χειρισμών του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» που χρηματοδότησε πολλά άλλα Δημαρχεία σε Δήμους την οκταετία 2000 – 2008,

Αδράνειας στην υποβολή προτάσεων σε σχετικές προσκλήσεις του 3ου Κ.Π.Σ. και του ΕΣΠΑ,

Τοπικών επιλογών και αδιαφορίας,

το έργο δεν υποβλήθηκε ποτέ για χρηματοδότηση και τελικά δεν χρηματοδοτήθηκε ποτέ.

Αντ΄ αυτού και ενώ η οικοδομική άδεια ήταν σε ισχύ, ο χώρος της πλατείας Καρυτσιώτη κηρύχτηκε ως ιστορικός τόπος με την από 1/8/2005 απόφαση ΥΠ.ΠΟ.  και οι επιλογές των εκάστοτε τοπικών Δημοτικών αρχών, οδήγησαν στην αγορά άλλου οικοπέδου για την ανέγερση Δημαρχείου.

Με την από 4/8/2011 άδεια του ΥΠΠΟ, εγκρίθηκε εκ νέου η μελέτη ανέγερσης Δημαρχείου στην ίδια θέση.  Η απόφαση αυτή προσβλήθηκε από ιδιοκτήτες όμορων οικοπέδων και εν τέλει ακυρώθηκε με Απόφαση του Κ.Α.Σ.. Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα από τα επιχειρήματα που προέβαλλαν οι προσφεύγοντες, ήταν και ότι ο Δήμος δεν ενδιαφέρθηκε για την ανέγερση του Δημαρχείου, αφού απέκτησε οικόπεδο σε άλλο χώρο. Καμία ενέργεια για εξεύρεση χρηματοδότησης, μελέτη και αδειοδότηση Δημαρχείου δεν ακολούθησε για το οικόπεδο που αγοράστηκε και σήμερα ύστερα από χρηματοδότηση του ΠΔΕ και κατασκευή υποδομών λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης και χώρος λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς.

Στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας ήδη από το 2007, έχει καταγραφεί η ανάγκη κατασκευής νέου Δημαρχείου. Επίσης στο Γ.Π.Σ. που εκπονήθηκε πρόσφατα και ήδη βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης, αναφέρεται η άμεση αναγκαιότητα στέγασης των υπηρεσιών σε δημοτικό κτήριο. 

Το νέο Δημαρχείο Βόρειας Κυνουρίας θα επιτρέψει την εξοικονόμηση πόρων από ενοίκια, τη συστέγαση όλων των υπηρεσιών και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη. Επιπλέον, στο βαθμό που θα ενταχθεί στην χωρική αναδιοργάνωση του Άστρους το νέο Δημαρχείο θα συμβάλλει στην ανάδειξη ενός νέου πόλου, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει σχολεία, το Μουσείο, και το χώρο της Β’ Εθνοσυνέλευσης.

Σημερινή κατάσταση

Οι Δημοτικές υπηρεσίες στεγάζονται εν μέρει σε δημοτικά κτήρια (Γραφείο Δήμαρχου) και στο μεγαλύτερο ποσοστό σε μισθωμένα ιδιωτικά κτήρια γραφείων εντός του Οικισμού του Άστρους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, με επαναλαμβανόμενες κατ’ έτος αποφάσεις του, παρατείνει τις μισθώσεις αυτές, σε αναμονή πιθανότητας χρηματοδότησης για κατασκευή Νέου Δημαρχείου. Όμως μέχρι σήμερα, δεν είχε δημοσιευτεί πρόσκληση για χρηματοδότηση ΟΤΑ για κατασκευή αντίστοιχων υποδομών, από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους.  Η διαπαραταξιακή επιτροπή που είχε συσταθεί με την 245/2015 απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, έθεσε το θέμα στην επιτροπή διαβούλευσης, η οποία με την 3/2016 απόφαση της πρόκρινε την ανέγερση νέου Δημαρχείου στο Αστρος, αναβάλλοντας όμως την διαδικασία για οικονομικούς λόγους.

Η ευκαιρία του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»

Στις 18/01/2019 ενεργοποιείται η δυνατότητα υποβολής προτάσεων για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «Ανέγερση ή/και Αποκατάσταση Δημοτικών κτιρίων» ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «Ανέγερση και Επανάχρηση δημοτικών κτιρίων»

Η πρόσκληση αυτή αφορά τη χρηματοδότηση των Δήμων της χώρας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, καθώς και παραχωρημένης ακίνητης περιουσίας σε αυτούς, για διάστημα τουλάχιστον 15 ετών μετά την οριστική παραλαβή του έργου. Ειδικότερα θα χρηματοδοτηθούν έργα που αφορούν την κατασκευή – ανέγερση νέων δημαρχιακών κτιρίων ή/και επέκταση υφιστάμενων.

Α) Η κατασκευή – ανέγερση αφορά τους Δήμους που δεν διαθέτουν ιδιόκτητο δημαρχιακό κτίριο στην έδρα του Δήμου ή σε απόσταση μικρότερη των 20km από αυτή. Ο περιορισμός της χιλιομετρικής απόστασης δεν αφορά στους ορεινούς Δήμους όπως αυτοί προσδιορίζονται στο Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ I» (ν. 4555/2018) στα άρθρα 2 και 3, όπως αυτά συμπληρώνουν το άρθρο 2 του ν.3852/2010.

Β) Η επέκταση αφορά σε ιδιόκτητα δημαρχιακά κτίρια τα οποία δεν επαρκούν για την πλήρη στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου.

Η τεκμηρίωση ανάγκης της ανέγερσης νέων / επέκτασης δημαρχείων πρέπει να αποδεικνύεται από χρηματοοικονομική ανάλυση / μελέτη σκοπιμότητας από την οποία να προκύπτει η οικονομική ωφέλεια του Δήμου από την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης με βάση τα στοιχεία του εγκεκριμένου Οργανισμού (Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας) και της υφιστάμενης στελέχωσης του Δήμου.

Είναι προφανές ότι με τη δημοσίευση της παραπάνω πρόσκλησης, δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα χρηματοδότησης για την κατασκευή σύγχρονου Δημαρχείου σε επέκταση του Υφιστάμενου Γραφείου Δημάρχου στο Κέντρο του Αστρους. Η κατασκευή – ανέγερση δεν μπορεί, κατά την άποψη μου, να αποτελέσει στόχο για το Δήμο μας, αφού δεν πληροί τα κριτήρια της πρόσκλησης. Η ύπαρξη του Υφιστάμενου Δημοτικού κτιρίου, δημιουργεί σύμφωνα με την πρόσκληση του προγράμματος τον μονόδρομο της περίπτωσης Β.

Απαιτούμενες ενέργειες / χρονοδιάγραμμα / διαδικασίες / προβλήματα

Α.  Επικαιροποίηση -  καταγραφή των αναγκών των δημοτικών υπηρεσιών σε χώρους με την εκ νέου σύνταξη κτηριολογικού προγράμματος.

Β. Εξασφάλιση Γής

Για την επέκταση του υφιστάμενου Δημαρχείου, απαιτείται η εξασφάλιση πρόσθετου χώρου (οικόπεδο) βόρεια του δημοτικού ακινήτου. Το σημερινό δημαρχείο βρίσκεται εντός δημοτικού οικοπέδου με ΚΑΕΚ 030271311001 εμβαδού 415.05 τ.μ. Για να δημιουργηθεί οικόπεδο ικανού εμβαδού για ανέγερση σε προσθήκη κατ’επέκταση, θα πρέπει να συνενωθεί τουλάχιστον με τα γειτονικά:

ΚΑΕΚ 030271311022  εμβαδού 236,35τ.μ. και

ΚΑΕΚ 030271311002  εμβαδού 184,45τ.μ.

Δημιουργώντας συνολικό οικόπεδο εμβαδού 835,85τ.μ.

Σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης των αναγκών του κτηριολογικού προγράμματος, πιθανώς να απαιτηθεί και η επιπλέον συνένωση με το οικόπεδο,με ΚΑΕΚ 030271311020, εμβαδού 423,74τ.μ.

Επίσης, για την εξασφάλιση χώρου στάθμευσης των δημοτικών οχημάτων και των οχημάτων Δημοτικών υπάλληλων, θα ήταν σκόπιμη η αγορά του οικοπέδου με ΚΑΕΚ 030271310027 εμβαδού 1450,21τ.μ. των ίδιων ιδιοκτητών με το 030271311002.  

Γ. Έλεγχος Πολεοδομικών δεδομένων

Πριν την έναρξη όποιας διαδικασίας αγοράς Γής, θα πρέπει να ελεγχθούν όλα τα πολεοδομικά δεδομένα των οικοπέδων ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα ανάπτυξης των απαιτούμενων ποσοστών δόμησης, κάλυψης και όγκου και να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα λήψης των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων.

Δ. Εκπόνηση, έλεγχος και θεώρηση μελετών.

Στην πρόσκληση του προγράμματος Φιλόδημος, αναφέρεται η απαίτηση για συνυποβολή με το αίτημα χρηματοδότησης και όλων των οριστικών μελετών του έργου, ελεγμένες και θεωρημένες. Δεδομένου του υφιστάμενου φόρτου της Τ/Υ του Δήμου μας από ανειλημμένες ανελαστικές υποχρεώσεις σε ήδη ενταγμένα και σε εξέλιξη έργα, αλλά και της περιορισμένης από άποψη αριθμού και ειδικοτήτων επάρκειάς της για εκπόνηση, παρακολούθηση, έλεγχο και θεώρηση των οριστικών μελετών στα χρονοδιαγράμματα που απαιτούνται, θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι ενίσχυσης της Τ/Υ στο επίπεδο της εκπόνησης των μελετών (Τοπογραφικές, Αρχιτεκτονικές, Στατικές, Η/Μ, Τεύχη Δημοπράτησης).

ΣΤ. Χρονοδιάγραμμα

Η πρόσκληση «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» με τίτλο «Ανέγερση και Επανάχρηση δημοτικών κτιρίων» αναφέρει ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων την29η Μαρτίου 2019.

Μάλιστα, καθώς μετά την υποβολή της πρόσκλησης ακολουθεί η άμεση αξιολόγηση, η ημερομηνία υποβολής των προτάσεων δύναται να λήξει σε χρόνο νωρίτερο της ανωτέρω προσδιοριζόμενης ημερομηνίας σε περίπτωση εξάντλησης του προς διάθεση προϋπολογισμού.

Άρα, θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις που να εξασφαλίζουν την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων στην πρόσκληση ενεργειών, έως τις 29-3-2018.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας

Παναγιώτης K.Μαντάς

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Με την σύνδεση των κατοικιών του παραλίου Άστρους τι γίνετε κ.κ. δήμαρχε; έργα ουσίας θέλουμε και όχι έργα επίδειξης όταν σε λίγες ημέρες θα έχουμε ΕΚΛΟΓΕΣ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.