ΕΦΚΑ: Πώς δεν θα χάσετε τη ρύθμιση μέσω προεγγραφής

ΕΦΚΑ: Πώς δεν θα χάσετε τη ρύθμιση μέσω προεγγραφής

Σεπτέμβριος 04, 2019 - 18:45
0 σχόλια

Σε νομοθετική ρύθμιση θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας για να μπορούν οι ασφαλισμένοι που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία να κάνουν μια προεγγραφή ώστε να μην χάσουν την ρύθμιση που τρέχει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Αυτό γίνεται καθώς πολλοί ασφαλισμένοι δεν βλέπουν τις σωστές οφειλές στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να μην προχωρούν στην ρύθμιση. Ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης υπογράμμισε σήμερα ότι με την πρωτοβουλία αυτή θα μπορούν να μπαίνουν στο σύστημα να γίνεται μια προεγγραφή για να μην χάσουν την ρύθμιση και στην συνέχεια θα διορθώνεται το ποσό της οφειλής.

Σχετικά με το επικείμενο νέο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Μηταράκης κατέδειξε πως η βασικότερη αδυναμία του μέχρι τώρα ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα, είναι το ότι δεν υπάρχει εξισορρόπηση του κινδύνου. Αυτή τη στιγμή, με το νέο ασφαλιστικό σύστημα των τριών πυλώνων, η κρατική σύνταξη παραμένει δημόσια, υποχρεωτική, διανεμητική και αναδιανεμητική, ενώ στον δεύτερο πυλώνα θα εισαχθεί η κεφαλαιοποίηση στις επικουρικές συντάξεις, όπως συμβαίνει σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες. Το νέο σύστημα θα λειτουργήσει υπέρ των νέων ασφαλισμένων που θα διαθέτουν το δικό τους ατομικό λογαριασμό, στον οποίο τα χρήματά τους, θα επενδύονται έως ότου φτάσουν στο προβλεπόμενο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότησή τους. Επιπλέον, σχετικά με το εύρος ηλικίας που θα προβλέπεται για τις νέες επικουρικές, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως και σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα προβλέπει ένα ηλικιακό εύρος συνταξιοδότησης βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Όσον αφορά τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου που θα αφορούν την κύρια σύνταξη, ο Υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως αυτές θα είναι μόνο θετικές.

Ως προς το ζήτημα των αναδρομικών, ο Υφυπουργός ανέφερε πως αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ υπογράμμισε ότι είναι δεδομένο ότι η εκτελεστική εξουσία, όπως και σε κάθε δυτική δημοκρατία, θα σεβαστεί τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. Από εκεί και πέρα, με βάση το ύψος των αναδρομικών που θα οριστεί, εξαρτάται και ο τρόπος καταβολής και διαχείρισης του ζητήματος από την Πολιτεία.

Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.