«Εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για τα αδέσποτα ζώα»: Επιστολή στον δήμαρχο Τρίπολης

«Εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για τα αδέσποτα ζώα»: Επιστολή στον δήμαρχο Τρίπολης

Σεπτέμβριος 14, 2019 - 19:01
0 σχόλια

Επιστολή απέστειλε η κυρία Παναγιώτα Τζιούμη, κάτοικος Κάτω Ασέας, στον δήμαρχο Τρίπολης Κώστα Τζιούμη, την οποία κοινοποίησε και στην Εισαγγελία Τρίπολης, στην οποία περιγράφει τα όσα έχουν συμβεί έως σήμερα -ή, καλύτερα, τα όσα δεν έχουν συμβεί....- σχετικά με αδέσποτα ζώα τα οποία η ίδια έχει εντοπίσει, έχει φροντίσει και έχει ζητήσει χωρίς αποτέλεσμα την παρέμβαση των αρμοδίων ώστε να εφαρμοστεί ο Νόμος.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

Προς
Το Δήμαρχο Τριπόλης
κ. Κωνσταντίνο Τζιούμη

Αξιότιμε κε Δήμαρχε,

ΘΕΜΑ: Εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για τα αδέσποτα ζώα.

Όπως ήδη έχω αναφερθεί (δείτε ΕΔΩ) αρχές Αυγούστου στο περίβολο της  πατρικής οικίας στην Κάτω Ασέα σκυλίτσα έφερε τα επτά της κουταβάκια και τα εναπόθεσε στο περιβάλλοντα χώρο (δίπλα από την είσοδο της κατοικίας)

Σύμφωνα με το νόμο αρμόδιος είναι ο Δήμος της περιοχής. Στην πρώτη επίσκεψή μου η αρμόδια υπάλληλος (Κα Ψιμάρνη) απουσίαζε. Κράτησε τα στοιχεία ο αντικαταστάτης και είπαν ότι θα επικοινωνήσουν μαζί μου για να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Το τηλέφωνο δεν χτύπησε ποτέ, δημοσιοποίησα το θέμα στο Arcadia portal,  συνέχισα να περιμένω την κατά νόμο υποχρέωση της αρμοδίου υπαλλήλου του Δήμου σας να κάνει αυτό που της έχει ανατεθεί, μάταιος κόπος,   έτσι, επισκέφτηκα την εισαγγελία  της Τρίπολης προκειμένου να επιληφθεί. 

Κατά την δεύτερη μου επίσκεψη στο Δήμο, η κυρία Ψιμάρνη ήταν στο γραφείο της. Μου είπε ότι είχε στείλει η αστυνομία το έγγραφο της εισαγγελέως ως ΕΠΕΙΓΟΝ. Το είχε επάνω στο γραφείο της. Στη συζήτησή μας μου πρότεινε αν είχα τρόπο να μεταφέρω τα κουταβάκια σε κουτί στο Δημαρχείο. Ερωτώ. Πού, εδώ στο Δημαρχείο? Απάντηση. Ναι. Ας υποθέσουμε ότι βρίσκω τρόπο και το πράττω. Εσείς,  τι θα τα κάνετε? Απάντηση. Θα ειδοποιήσουμε άνθρωπο δικό μας, να έρθει να τα πάρει. Βεβαίως, δεν το έπραξα.

Αρθρο 9 Ν.4093 2/02.02.2012. Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων, καθώς και από φιλoζωικές ενώσεις και σωματεία σε συνεργασία με τον αρμόδιο Δήμο, εφόσον αυτά διαθέτουν υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία στο χειρισμό των ζώων. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται το είδος και ο αριθμός των εγκαταστάσεων και των οχημάτων, καθώς και η εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού, που πρέπει να διαθέτουν οι φιλοζωικές ενώσεις και τα σωματεία, για την άσκηση.

Σιωπή ιχθύος. Κανένα ενδιαφέρον. Για τρίτη φορά επισκέφτηκα το Δημαρχείο. Απουσίαζε με άδεια η κα Ψιμάρνη.

Όντας σε απόγνωση, επισκέφτηκα το αστυνομικό τμήμα. Ο αρμόδιος αξιωματικός υπηρεσίας, ευγενέστατος και πρόθυμος να με βοηθήσει, αναζήτησε  τον αξιωματικό ο οποίος είχε διαβιβάσει το έγγραφο της εισαγγελέως, όμως με ενημέρωσε ότι  απουσίαζε σε άδεια, και μου είπε πότε θα επιστρέψει στην υπηρεσία. Ξανα πήγα στο αστυνομικό τμήμα βρήκα τον αξιωματικό τον κ. Μαχαίρα ο οποίος είχε διαβιβάσει άμεσα το έγγραφο της εισαγγελέως. Μου πρότεινε να κάνω τον κόπο και να πάω στο Δήμο για άλλη μια φορά και αν συνέχιζαν να μένουν άπραγοι, αδιάφοροι, θα ξανα -διαβίβαζε το έγγραφο.

Πράγματι τον άκουσα, τέταρτη επίσκεψή μου,  αλλά αυτή τη φορά ζήτησα να δω την Δ/ντρια την εν λόγω υπηρεσίας του Δήμου. Συζητήσαμε όλα  όσα είχαν συμβεί μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή, άκουγε προσεκτικά και με ενδιαφέρον και  είπε ότι θα επιληφθεί του θέματος.

Πράγματι  μου τηλεφώνησε ο κ. Μαριόλας να κανονίσουμε να έρθει να πάρει τα κουταβάκια  για ιατρική φροντίδα, τον πατέρα και  τη μάνα τους για στείρωση. Ήρθε το Σάββατο 31/08/2019 μόνος του, μου ζήτησε την βοήθειά μου, προκειμένου να πιάσουμε τους γονείς των κουταβιών. Έτσι και συνέβη.

Αρθρο 9 Ν.4093/02/02/2012 παρ. 3. Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς, που καθοδηγούνται και ελέγχονται στο έργο τους από κτηνίατρο, ο οποίος ορίζεται από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής του Δήμου και, όπου αυτή δεν έχει συσταθεί, από το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του οικείου Δήμου ή από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Μου τα επέστρεψε στο σπίτι στις 02/09/2019 τα κουταβάκια και τον πατέρα τους. Μου είπε ότι η μάνα είχε προγραμματιστεί χειρουργείο την Πέμπτη 05/09/2019 και θα την έφερνε μετά τη στείρωση.

Αρθρο 9 Ν.4093/02/02/2012 παρ. 9. Ζώα συντροφιάς ηλικίας μικρότερης των πέντε (5) μηνών, που δεν έχουν υιοθετηθεί, παραμένουν προσωρινά στα καταφύγια ζώων, που διατηρούν οι Δήμοι ή τα Διαδημοτικά Κέντρα και τα συνεργαζόμενα με τους φορείς αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις ως τη συμπλήρωση της ηλικίας των πέντε (5) μηνών, έχοντας την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.
 

Στην Κάτω Ασέα, δεν είμαι σίγουρη αν μένουν πάνω από 10 οικογένειες, πολλοί δε εκ των μόνιμων κατοίκων είναι ηλικιωμένοι.  Επιπροσθέτως, το χωριό το διασχίζει η παλαιά εθνική οδός Τρίπολης-Καλαμάτας και έχει πολύ κίνηση. Προ ημερών, μπροστά μου λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του ένας μοτοσικλετιστής, ένα αυτοκίνητο με αρκετούς επιβαίνοντες, γιατί τους επιτέθηκαν, ήταν στη μέση του δρόμου μέσα στο χωριό, αδέσποτοι σκύλοι. 

Αρθρο 9 Ν.4093/02/02/2012 παρ 10. Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην πειοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι Δήμοι οι οποίοι μάλιστα δύ− νανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζό− μενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια και αρχαιολογικούς χώρους. Με απόφαση της πενταμελούς επιτροπής της παραγράφου 12 του παρόντος άρθρου ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πλη− θυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που αυτά επαναφέρονται, καθώς και η οριοθέτηση των περιοχών που δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους.

Εφόσον οι κείμενες διατάξεις  δεν εφαρμόζονται ή εφαρμόζονται κατά το δοκούν αποφάσισα να επισκεφτώ( 04/09/2019) τον αρμόδιο κτηνίατρο κ. Παντόπουλο  να ρωτήσω ποια εμβόλια είχαν κάνει τα κουταβάκια, πότε έπρεπε να επαναληφθούν, να ξέρω για λόγους υγείας,  ήδη κάποια  με έχουν δαγκώσει, είναι μικρά  παίζουν και αλληλοδαγκώνονται, πως πρέπει να συμπεριφέρομαι και πότε επρόκειτο να στειρωθεί η σκυλίτσα. Δεν συνάντησα τον κ. Παντόπουλο, αλλά τη συνεργάτιδά του η οποία έδειχνε ενοχλημένη, μου είπε κάποια εμβόλια στα πεταχτά (δεν τα συγκράτησα)και με ρώτησε αν θα μπορούσα να φιλοξενήσω, να φροντίσω τη σκυλίτσα μετά το χειρουργείο. Απάντησα, ότι δεν μπορώ να δεσμευτώ, δεν είμαι ειδική, και έχω σοβαρά οικογενειακά θέματα υγείας ,τα οποία δεν γνωρίζω αν μου το επιτρέπουν. Ζήτησα αν μπορούσε να μου δώσει φωτοαντίγραφο της σελίδας του βιβλιαρίου στο οποίο αναγράφονται οι ιατρικές πράξεις και ο αριθμός του τσιπ μήπως μπορέσω και τα ανεβάσω σε site μην τυχόν και υιοθετηθούν. Μου είπε να περάσω την επομένη.  Πήγα στις 09/09/2019 μου έδωσε τους αριθμούς των τσιπς (τους έγραφα σε ένα χαρτάκι) ήταν αρκετά επιθετική, μου είπε ότι δεν γνωρίζει για καμιά σκυλίτσα και να απευθυνθώ στο Δήμο. Ρώτησα πότε θα πάνε τα βιβλιάρια στο Δήμο, μου απάντησε όταν έρθει ο Δήμος να τα πάρει. Την ευχαρίστησα για την εξυπηρέτηση και την καλή της «συμπεριφορά» και έφυγα.

Τηλεφώνησα στον κ. Αθανάσιο Μαριόλα στις 09/09/2019 στις 7.06 μμ. Αλλά είχε το τηλέφωνό του απενεργοποιημένο.

Του ξανατηλεφώνησα στις 10/09/2019 στις 1.37 μμ. Του ανέφερα το όνομά μου , μου είπε ότι είναι απασχολημένος, δεν μπορεί να μιλήσει και θα μου τηλεφωνήσει εκείνος. Βεβαίως και δεν το έπραξε.

Δεν μπορώ να βγω από την πόρτα του σπιτιού μου ,γιατί τα κουταβάκια έρχονται να παίξουν , να φάνε,  με κίνδυνο να υποστώ ατύχημα, συμπεριλαμβανομένου του συναισθηματικού, σωματικού και οικονομικού κόστους.

Παρακαλώ να μου απαντήσετε, αν οι ως άνω πράξεις-παραλείψεις συνάδουν με το νόμο και αν όχι, να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη συμμόρφωσή των αρμοδίων με το γράμμα και πνεύμα του νόμου και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν.

Επίσης θα πρέπει ο κ. Αθανάσιος Μαριόλας να μας πει, που βρίσκεται η σκυλίτσα που πήρε από το σπίτι μας για στείρωση.

Τέλος, εισέπραξα αρνητικά την ιδιότητα του φιλόζωου. Θέλω να διευκρινίσω ότι είναι  εύκολοι χαρακτηρισμοί και οι ετικέτες   φιλόζωος, μη φιλόζωος, οικολόγος, μη οικολόγος, θρησκευόμενος, άθεος κλπ.  Εκείνο που   είναι αδήριτη ανάγκη  είναι να  σεβόμεθα  ότι υπάρχει στο πλανήτη γη, είτε  έχει  αισθήσεις, συναισθήματα είτε όχι. Εμείς σαν άνθρωποι ,αν θέλουμε να επικαλούμεθα την ιδιότητα του  ανθρώπου,  οφείλουμε να συμπεριφερόμεθα  ανθρώπινα , μην προκαλούμε περισσότερη οδύνη, γιατί τα ζώα έχουν  αισθήσεις και συναισθήματα. Κείμαι περισσότερο κοντά στην ανιμιστική κοσμοαντίληψη και σε αυτό που είχε γράψει ο Φρίντριχ Χέλντερλιν «Το μεγάλο σφάλμα των ανθρώπων, ήταν ότι πίστεψαν πως Φύση και ανθρωπότητα ήταν δύο πράγματα ξεχωριστά». 

Τρίπολη, 13/09/2019

Με εκτίμηση,

Παναγιώτα Τζιούμη

Κοινοποίηση:
-Εισαγγελία Τριπόλης
-Αστυνομικό  Τμήμα Τρίπολης
-Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-Τοπικά μέσα μαζικής επικοινωνίας

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.