Έδωσαν τα πάντα για τη λευτεριά της πατρίδας

Έδωσαν τα πάντα για τη λευτεριά της πατρίδας

Αύγουστος 24, 2015 - 11:22
0 σχόλια

Ο Παναγιώτης Σέκερης και τα αδέρφια του

O φλογερός πατριώτης  Παναγιώτης Σέκερης ήταν γιος του Τριπολιτσιώτη εμπόρου Δημήτρη Σέκερη. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στη σκλαβωμένη   Τριπολιτσά και κατόπιν μαθήτευσε στη σχολή της Δημητσάνας. Μετά τη δολοφονία του πατέρα του από έναν Τούρκο διέφυγε σε νεαρή ηλικία   στις Σπέτσες και μετά κατέφυγε στην Κωνσταντινούπολη.    Εκεί, αργότερα, ίδρυσε εμπορική εταιρεία και δεν άργησε να καταλάβει σημαντική θέση στο διεθνές εμπόριο. Απέκτησε καράβια  και  πλούτο και έγινε   δυνατός ανταγωνιστής των Εβραίων στο Χρηματιστήριο της Πόλης.   Στην ξενιτιά τον ακολούθησαν και τα μικρότερα αδέρφια του Αθανάσιος  και Γεώργιος. Ο Αθανάσιος, ασχολήθηκε κι αυτός  με το εμπόριο, κρατώντας υποκαταστήματα στην Οδησσό και τη Μόσχα,. Ο Γεώργιος στάλθηκε στην Ευρώπη για σπουδές και ασχολήθηκε με την στρατιωτική επιστήμη και τέχνη, για να μετάσχει στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας.

To Μάη του 1818, ο Παναγιώτης  Σέκερης έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρίας, της μυστικής οργάνωσης που προετοίμαζε τον μεγάλο αγώνα της Επανάστασης. Στους πρώτους ιδρυτές ήταν ήδη  τα δυο μικρότερα αδέρφια του, που έτρεφαν άσβεστο μίσος κατά της τυραννίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Λίγο αργότερα κι ενώ κινδύνευε να διαλυθεί η Φιλική Εταιρία από ανυπαρξία οικονομικών μέσων, ο  Παναγιώτης  Σέκερης ανέλαβε το σωτήριο ρόλο στον αγώνα  και έδωσε ουσιαστική πνοή και ώθηση στην ανάπτυξή της. Αφού έγινε  μέλος της ανώτατης αρχής, δηλαδή της ηγεσίας, διέθεσε όλη την περιουσία του για τον ιερό σκοπό.  Ανέλαβε τις δαπάνες και εφοδίασε με άφθονα χρήματα όλους εκείνους που έμελλαν να εξορμήσουν σε όλα τα σημεία του ορίζοντα, για να απλώσουν το δίκτυο της Εταιρείας.

Ο ίδιος, μέσα στην καρδιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διακινδύνευε τη ζωή του διαρκώς στην Κωνσταντινούπολη  κάτω από τη μύτη του Σουλτάνου. Μπορούσε     να αποκαλυφτεί ο κρίσιμος ρόλος του και να συλληφθεί και να εκτελεστεί μετά από άγρια βασανιστήρια. Διεύθυνε ωστόσο ακούραστα το συνωμοτικό μηχανισμό, κρατούσε τα χαρτιά της Εταιρείας και την αλληλογραφία, ρύθμιζε όλα τα θέματα και συμβίβαζε τις διαφορές των στελεχών.  Αναδείχτηκε έτσι  ο πραγματικός  αρχηγός της κι έστεκε με το κύρος του, τον πατριωτισμό του και την ανιδιοτέλειά του, αλύγιστη κολώνα στο οικοδόμημα που μυστικά πύργωνε ο ελληνισμός για την λύτρωσή του. Τελικά αφού ξέσπασε η Επανάσταση, και λίγο πριν συλληφθεί, κατόρθωσε να διαφύγει από την Κωνσταντινούπολη, συνεχίζοντας τον αγώνα του στην Οδησσό.

Ο αδερφός του Γεώργιος τον Ιούλιο του 1821 πήγε  στην επαναστατημένη Ελλάδα, αγωνίστηκε μαζί με τον Δημήτριο  Υψηλάντη σαν αξιωματικός και  συμμετείχε στις μάχες στην πολιορκία της Τριπολιτσάς.  Στη συνέχεια πολέμησε κάτω από τις διαταγές του Κολοκοτρώνη και. πήρε μέρος  σε πολλές  επιχειρήσεις. Συνδέθηκε και με το ντόπιο οπλαρχηγό από τη Βλαχοκερασιά καπετάν Γιάννακα, έναν  από τους βασικούς υποστηρικτές του Γέρου του Μοριά στην Αρκαδία. Τραυματίστηκε πολεμώντας και το 1822 πέθανε στην Τριπολιτσά. Το ίδιο έκανε  και  ο Αθανάσιος Σέκερης υπηρετώντας ως στρατιωτικός σε πολλές θέσεις. Στα Βέρβενα τέθηκε επικεφαλής του σώματος της επαρχίας Τριπολιτσάς, όπου διορίστηκε από τον Θ. Κολοκοτρώνη γενικός φροντιστής όλου του στρατοπέδου.

Το 1830 ο Παναγιώτης Σέκερης πάμφτωχος πήρε την οικογένειά του και έφτασε  στην ελεύθερη πατρίδα. Έλπιζε ότι θα του ενέκριναν κάποια μικρή έστω αποζημίωση για τις θυσίες του και ότι θα περιέθαλπαν τα παιδιά του. Μάταια όμως. Δεν του είχαν δώσει ούτε παράσημο… Τα παράσημα στολίζανε τους αυλοκόλακες και  τα στήθη των Βαυαρών αξιωματικών που, ελέω των Μεγάλων «Προστάτιδων» Δυνάμεων,  κατέφτασαν να οργανώσουν και να στήσουν το Βασίλειο της Ελλάδας. Οι αγωνιστές και οι ήρωες της Επανάστασης όχι μόνο παραμερίζονταν αλλά άρχισε και η ανηλεής καταδίωξή τους

Οι αδελφοί Σέκερη γρήγορα ξεχαστήκανε και αγνοήθηκαν οι θυσίες και η τεράστια προσφορά τους για την προετοιμασία του αγώνα της Επανάστασης μέσα από τη Φιλική Εταιρία. Ξεχάστηκε η διάθεση όλης της τεράστιας περιουσίας του Παναγιώτη Σέκερη  και το αίμα των αδερφών στον αγώνα. Έμεινε μόνο η σφραγίδα  της Εταιρίας. Στα εννέα κεφαλαία γράμματα που είχε η σφραγίδα της οργάνωσης στην περίμετρό της που αντιστοιχούσαν στα αρχικά των ονομάτων  των φιλικών, τα δύο ήταν των αδερφών Γεωργίου και Αθανασίου Σέκερη.

Το 1847 ο Παναγιώτης Σέκερης άφησε την τελευταία του πνοή «αποβιώσας εν δυστυχία, ενταφιασθείς δια δαπάνης άλλων», έγραψαν οι εφημερίδες. Σαν περιουσία άφησε στη γυναίκα του τα πρωτότυπα των αποδείξεων από  τις προσφορές του στον αγώνα…

To 2010 το Γυμνάσιο Βλαχοκερασιάς τιμώντας κατά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου την πελώρια συνεισφορά του Παναγιώτη Σέκερη και της Φιλικής Εταιρίας,  ανέβασε με μεγάλη επιτυχία σε δυο παραστάσεις σχετικό θεατρικό έργο του Σπύρου Μελά.  Στη μικτή θεατρική ομάδα μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου συμμετείχε και ο καθηγητής  Φυσικής Αγωγής Κωνσταντίνος Μπρούσαλης ο οποίος διασκεύασε, σκηνοθέτησε το έργο και ερμήνευσε το ρόλο του Παναγιώτη Σέκερη.

Αγγελική Κατσαφάνα
Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα "Φωνή της Βλαχοκερασιάς"

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.