Δύσκολη εβδομάδα για την κυβέρνηση

Δύσκολη εβδομάδα για την κυβέρνηση

Μάρτιος 02, 2015 - 11:14
2 σχόλια

Τα ταμειακά διαθέσιμα - Προς κατάθεση το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Δύσκολη εβδομάδα ξεκίνησε για την κυβέρνηση, μετά τις βολές Ντάισελμπλουμ και τις δηλώσεις Σόιμπλε ότι δεν αποκλείεται «πιστωτικό γεγονός» στην Ελλάδα. Όπως αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ, αγώνας δίνεται μέρα με τη μέρα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για να αποπληρώνονται οι υποχρεώσεις του Δημοσίου, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα είναι «στην κόψη».

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πρέπει να αποπληρωθούν 1,4 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να προκύψουν από τα έσοδα του κράτους. Στο Eurogroup της 9ης Μαρτίου η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει στο τραπέζι το ζήτημα της αποπληρωμής του ΔΝΤ, ενώ ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε στους «Financial Times» ότι αν η κυβέρνηση εγκρίνει μεταρρυθμίσεις που γρήγορα θα μπορούσαν να συμφωνηθούν –δηλαδή αν δεν χρειαστεί διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δεν τους δυσκολέψει- θα κάνει την εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης του προγράμματος, για να δώσει η ελληνική πλευρά τα χρωστούμενα στο ΔΝΤ. «Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε σήμερα. Αν το κάνετε αυτό, τότε κάπου το Μάρτιο, ίσως μπορεί να υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση. Αλλά αυτό θα απαιτούσε πρόοδο και όχι μόνο προθέσεις», είναι το μήνυμα Ντάισελμπλουμ.

Το αποθεματικό του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για να καλύψει της ανάγκες και έχει χρησιμοποιηθεί το ανώτατο όριο εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και μέρος των διαθεσίμων για τη σύναψη πράξεων repos, το Δημόσιο στηρίζεται πλέον μόνο στις εισπράξεις από φόρους και εισφορές για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Και, σύμφωνα με τα στοιχεία, η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ πήγε καλά, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για την είσπραξη του ΦΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε από τον ΕΝΦΙΑ αλλά και από την είσπραξη του ΦΠΑ ποσόν 800 εκατ. ευρώ.

Την Τετάρτη 4 Μαρτίου θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, ποσού 875 εκατ. ευρώ, λήξεως 4 Σεπτεμβρίου 2015. Πρόκειται, σημειωτέον, για ανακύκλωση υφισταμένων εντόκων που λήγουν και όχι για νέα έκδοση. Μέσα στην εβδομάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει περίπου 700 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο, ποσόν που αποτελεί μια καλή «ανάσα» για την ελληνική οικονομία, ως μέρισμα το οποίο εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

 

ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ στο ΓΛΚ

 

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατατίθεται σήμερα 2/3 το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπου περιλαμβάνονται μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών που έχουν υποστεί το πλήγμα της οικονομικής κρίσης. Τα μέτρα αφορούν στα νοικοκυριά που ζουν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας. Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα ανέρχεται περίπου σε 300 εκατ. ευρώ.

 

Το νομοσχέδιο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την κυβέρνηση, καθώς αποτελεί μέρος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και βασική προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο:

-Ηλεκτροδότηση: Παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος έως 300 kWh σε νοικοκυριά που είτε είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο είτε όχι, αλλά και σε νοικοκυριά με κομμένο ρεύμα λόγω οφειλών.

-Στέγαση: Επιδότηση ενοικίου για 300.000 νοικοκυριά, που δεν έχουν ακίνητο στον τόπο κατοικίας τους, η οποία θα ανέρχεται σε 70 ευρώ τον μήνα ανά άτομο και σε 220 ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το ποσόν θα κατατίθεται απευθείας στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν θα υπόκειται σε αυξήσεις.

-Σίτιση: 300.000 οικογένειες θα ωφεληθούν από τα μέτρα αυτά, τα οποία θα πραγματοποιηθούν μέσω εκπτωτικών κουπονιών ή με κάποιον ηλεκτρονικό τρόπο. Θα ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις και τα εισοδήματα των δικαιούχων από κάθε πηγή, ενώ εάν πρόκειται για άνεργους που δεν λαμβάνουν επιδόματα, τότε θα απαιτείται υπεύθυνη δήλωσή τους.

Ειδήσεις: 

2 Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.