Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες στην Κω από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ (pics,vid)

Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες στην Κω από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ (pics,vid)

Ιούλιος 21, 2017 - 09:27
0 σχόλια

Το ξημέρωμα της Παρασκευής βρήκε την Κω να μετράει πληγές και ζημιές. Τα 6,4 Ρίχτερ που χτύπησαν στη 1.30 το νησί αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων, άφησαν πίσω τους 2 νεκρούς, περισσότερους από 100 τραυματίες και σημαντικές ζημιές, κυρίως στο λιμάνι του νησιού και σε κτίρια της παλιάς πόλης.

Όπως έγινε γνωστό, νεκροί είναι ένας Τούρκος και ένας Σουηδός, ενώ από τους περίπου 120 τραυματίες (οι περισσότεροι τουρίστες), τέσσερις είναι σε σοβαρή κατάσταση και αναμένετο να διακομιστούν στο νοσοκομείου Ηρακλείου με ελικόπτερο Σινούκ. Όλοι τους, την ώρα του σεισμού, διασκέδαζαν στα μπαρ της Χώρας, στην περιοχή που οι ντόπιοι αποκαλούν «Εξάρχεια». Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκος, επιβεβαίωσε ότι νεκροί είναι ένας 30χρονος τουρκικής καταγωγής και ένας 27χρονος Σουηδός. Αμφότεροι έχασαν τη ζωή τους από κατάρρευση τοίχου, ενώ οι περισσότεροι τραυματισμοί προκλήθηκαν από πτώση οροφής σε μπαρ της περιοχής.

Τσουνάμι 70 εκατοστών!

«Ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό της Λέσβου… Η μετασεισμική ακολουθία εδώ είναι απολύτως φυσιολογική. Εκτιμώ ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν ο κύριος, αλλά η μετασεισμική ακολουθία θα είναι πλούσια και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης. Ο κ. Τσελέντης επέστησε προσοχή στο τσουνάμι που σημειώθηκε, ύψους 70 εκατοστών και είχε ως αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές στο λιμάνι του νησιού, το οποίο δεν είναι λειτουργικό. Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros δεν μπόρεσε να καταπλεύσει στο νησί και σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, υποχρεώθηκε να συνεχίσει το δρομολόγιο του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.

Όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, μέσα στις επόμενες ώρες δύτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν κατάδυση στο λιμάνι της Κω προκειμένου να κάνουν αυτοψία και από τους αρμόδιους μηχανικούς να υπάρξει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης μετά το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου. Το κρηπίδωμα φαίνεται να είναι εντάξει παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλος μέρος του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση. Στην περίπτωση που το κρηπίδωμα είναι εντάξει θα εξετάσουμε την κατασκευή μίας ράμπας προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν τα πλοία της ακτοπλοΐας, διευκρίνισε ο κ. Σαντορινιός.

(ΠΗΓΗ: protagon.gr, Φωτογραφίες και βίντεο: aegeanews.gr)

Ειδήσεις: 
Video: 

Ισχυρός σεισμός στην Κώ, 21.07.17


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.