Δυναμικές κινητοποιήσεις από το αναπηρικό κίνημα

Δυναμικές κινητοποιήσεις από το αναπηρικό κίνημα

Ιούνιος 14, 2018 - 15:04
0 σχόλια

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Επείγουσα επιστολή στον υπ. Μεταφορών για τα διόδια

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Μεταφορών απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, αναφορικά με τη νέα ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 3086/2014) για τα διόδια της Εγνατίας Οδού.

Στη νέα ΚΥΑ δεν υπάρχει σαφής αναφορά στην απαλλαγή πληρωμής διοδίων από τα άτομα με αναπηρία, όπως υπήρχε στην προηγούμενη ΚΥΑ τον Νοέμβριο του 2017. Εκείνο μάλιστα το αποτέλεσμα ήρθε μετά από διαβήματα και αγώνες χρόνων του αναπηρικού κινήματος της χώρας. αφού ως γνωστόν, τα άτομα με αναπηρία αναγκάζονται να χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά ιδιωτικά αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους, λόγω της απουσίας προσβάσιμου μεταφορικού δικτύου στην πλειοψηφία των ελληνικών πόλεων.

Λίγους μόλις μήνες μετά, η νέα ΚΥΑ έρχεται και αναιρεί αυτές τις απαλλαγές! Η Ε.Σ.Α.μεΑ., λαμβάνοντας υπόψη τις δραματικές μειώσεις των εισοδημάτων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, επισημαίνει για πολλοστή φορά, ότι πρέπει επιτέλους να δοθεί οριστική θεσμική λύση στο θέμα της διέλευσης των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια της χώρας, σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας (Νέα Οδός, Ολυμπία Οδός, Ε65, Ιονία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Αυτοκινητόδρομος Μωρέας, Αττική Οδός, Γέφυρα Α.Ε., Γέφυρα Άκτιου, Εγνατία Οδός κ.λπ.) χωρίς εξαιρέσεις.

Η ΕΣΑμεΑ εξακολουθεί να απαιτεί διάταξη νόμου με την οποία επιτρέπεται η ελεύθερη διέλευση των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια, με τρόπο ενιαίο και κοινά αποδεκτό από τις εταιρείες εκμετάλλευσης και διαχείρισης όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας.

Η επιστολή:

Αθήνα: 13/06/2018

ΠΡΟΣ:
κ. Χρ. Σπίρτζη, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας, κ. Αλ. Τσίπρα
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Χρ. Βερναρδάκη
- Γραφείο Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτου
- Γραφείο Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Ν. Μαυραγάνη
- Γραφείο Γ.Γ Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Αθ. Βούρδα
- Μέλη Κοινοβουλίου
- ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.
- Φορείς Μέλη της ΕΣΑμεΑ και μέλη αυτών

Ανοιχτή επιστολή ΕΣΑμεΑ: Αναμένουμε άμεση απόσυρση της νέας ΚΥΑ για τα διόδια!

 

Κύριε Υπουργέ,
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στη νέα ΚΥΑ σχετικά με τα διόδια της Εγνατίας Οδού, που δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουνίου, με τίτλο «Τροποποίηση της 6686/14-11-2014 2014 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών -Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΦΕΚ Β΄ 3086/2014) περί χωροθέτησης σταθμών διοδίων και καθορισμού τελών διοδίων στην Εγνατία Οδό και στους καθέτους άξονες αυτής», δεν υπάρχει σαφής αναφορά στην απαλλαγή πληρωμής διοδίων των ατόμων με αναπηρία!

Μόλις τον Νοέμβριο του 2017 ικανοποιήθηκε ένα μακροχρόνιο και πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, μετά από πολλές επιστολές και κινητοποιήσεις της ΕΣΑμεΑ και των φορέων της, με την υπογραφή της τότε ΚΥΑ για τα διόδια της Εγνατίας: στο άρθρο 5 για τις απαλλαγές από την πληρωμή διοδίων αναφερόταν ότι «Επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε άτομα με αναπηρία και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από αυτά ή για την μεταφορά των ατόμων αυτών».

Υλοποιήθηκε έτσι εν μέρει το αίτημα του αναπηρικού κινήματος, αφού ως γνωστόν, τα άτομα με αναπηρία αναγκάζονται να χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά ιδιωτικά αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους, λόγω της απουσίας προσβάσιμου μεταφορικού δικτύου στην πλειοψηφία των ελληνικών πόλεων.
Λίγους μόλις μήνες μετά, η νέα ΚΥΑ έρχεται και αναιρεί αυτές τις απαλλαγές! Ενώ αναφέρεται ότι απαλλάσσονται από τα διόδια οι άνεργοι, στο άρθρο 1 παρ. 3 σημειώνεται: «3. Κάθε απαλλαγή ή εξαίρεση καταβολής διοδίων τελών στην Εγνατία Οδό και στους καθέτους άξονες αυτής, πλην των αναφερομένων στην παράγραφο 1 καταργείται και παύει να ισχύει από την 01-01-2019»!

Παρά τις δικές σας δηλώσεις κατά καιρούς για το δίκαιο του αιτήματός μας, παρά τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σε κάθε αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο κατά μήκος της Εγνατίας για την απαλλαγή πληρωμής διοδίων από «τους συμπολίτες μας με αναπηρία», ένα θετικό μέτρο, αντί να ισχύσει σε κάθε αυτοκινητόδρομο, σβήνει με μονοκοντυλιά.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ., λαμβάνοντας υπόψη τις δραματικές μειώσεις των εισοδημάτων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, επισημαίνει για πολλοστή φορά, ότι πρέπει επιτέλους να δοθεί οριστική θεσμική λύση στο θέμα της διέλευσης των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια της χώρας, σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας (Νέα Οδός, Ολυμπία Οδός, Ε65, Ιονία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Αυτοκινητόδρομος Μωρέας, Αττική Οδός, Γέφυρα Α.Ε., Γέφυρα Άκτιου, Εγνατία Οδός κ.λπ.) χωρίς εξαιρέσεις.

Η ΕΣΑμεΑ εξακολουθεί να απαιτεί διάταξη νόμου με την οποία επιτρέπεται η ελεύθερη διέλευση των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια, με τρόπο ενιαίο και κοινά αποδεκτό από τις εταιρείες εκμετάλλευσης και διαχείρισης όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας .

Κύριε Υπουργέ,
Ζητάμε να πάρετε άμεσα πίσω την τελευταία υπουργική Απόφαση. Επισημαίνουμε επίσης ότι έχουμε ζητήσει επανειλημμένα συνάντηση μαζί σας και είστε ο μοναδικός υπουργός της κυβέρνησης που δεν μας έχετε δεχτεί. Θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι εάν δεν κλείσουμε άμεσα συνάντηση μαζί σας μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, θα μας αναγκάσετε να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Ι. Λυμβαίος

Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.