Δράση ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος και προληπτικές εξετάσεις στην Τεγέα (pics,vid)

Δράση ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος και προληπτικές εξετάσεις στην Τεγέα (pics,vid)

Ιούνιος 18, 2017 - 15:31
2 σχόλια

Ο καρκίνος του δέρματος είναι μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου, αλλά εφόσον ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Αυτό καθιστά σαφές ότι η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο βήμα.

Ο Τεγεατικός Σύνδεσμος και το Κληροδότημα «Ιωάννη Αθ. Γεωργούλη» με αφορμή την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση «Φύση και Πολιτισμός» πραγματοποίησαν ημερίδα με θέμα «Μελανώματα» σε συνεργασία με τον ιατρό πλαστικό χειρουργό κ. Γεώργιο Ρέμπελο, ο οποίος προσφέρθηκε και πάλι να παράσχει τις υπηρεσίες του δωρεάν για προληπτική χαρτογράφηση – ψηφιακή δερματοσκόπηση σπίλων (ελιών) και λοιπών βλαβών του δέρματος (μελάνωμα, ακανθοκυτταρικά καρκινώματα κ.λ.π).

Οι κάτοικοι της Τεγέας, αλλά και όλόκληου του δήμου Τρίπολης είχαν την ευκαιία να ελέξουν μέσω της δερματοσκόπησης τους σπίους του σώματος τους.

Επίσης την Κυριακή 18 Ιουνίου στο κτίριο της Οικοκυρικής Σχολής στην Παλαιά Επισκοπή ο κ. Ρέμπελος μίλησε για τους σπίλους, και για τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της επιδερμίδας.

Λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης. Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.

Για να γίνει η διάγνωση ενός μελανοκυτταρικού σπίλου, τις περισσότερες φορές αρκεί η απλή κλινική εξέταση – παρατήρηση. Ωστόσο η εξέταση είναι πολύ πληρέστερη όταν πραγματοποιηθεί δερματοσκόπηση ή/και χαρτογράφηση σπίλων από ειδικό δερματολόγο.

Οι σπίλοι αξιολογούνται βάσει του αλγορίθμου ABCD, όπου

A αντιστοιχεί στο asymmetry (ασυμμετρία, το ένα μισό δεν είναι παρόμοιο με το άλλο μισό).
B αντιστοιχεί στο border irregularity (ανώμαλα, ή ασαφώς περιγεγραμμένα όρια της βλάβης).
C αντιστοιχεί στο color variegation (ποικιλοχρωμία που περιλαμβάνει αποχρώσεις του καφέ, μαύρο, λευκό, κόκκινο ή κυανό).
D αντιστοιχεί στο diameter (διάμετρο μεγαλύτερη από 6 χιλιοστά ή αυξανόμενος σε μέγεθος σπίλος).

Η δερματοσκόπηση αποτελεί μια μη επεμβατική μέθοδο διάγνωσης, με την οποία επιτυγχάνεται η μεγέθυνση του δέρματος ώστε να είναι ορατό το χρώμα και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της επιδερμίδας και του ανώτερου τμήματος του χορίου που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι ή απλό μεγεθυντικό φακό.

Η χαρτογράφηση σπίλων (ελιών) αποτελεί την καλύτερη μέθοδο για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος και των δερματικών καρκίνων. Με τη χρήση ιατρικής κάμερας πραγματοποιείται λήψη φωτογραφιών υπερυψηλής ανάλυσης (ψηφιακή δερματοσκόπηση).

Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατός ο έγκαιρος εντοπισμός μέχρι και της πιο μικρής διαφοροποίησης στους υφιστάμενους σπίλους, καθώς και η ενδεχόμενη εμφάνιση δερματικού καρκίνου σε πρώιμο στάδιο.

Εφόσον κάποιος ασθενής διαπιστώσει μεταβολές σε ένα σπίλο, θα πρέπει να επισκέπτεται τον Δερματολόγο του για εξέταση. Πολύ σημαντική θεωρείται η αυτοεξέταση. Ως αξιοσημείωτες μεταβολές σε ένα σπίλο θεωρούνται:

Αφνίδια αιμορραγία
Αλλαγή στην αισθητικότητα του σπίλου
Αλλαγές στο χρώμα
Αλλαγές στο σχήμα (εμφάνιση γωνιών στο περίγραμμα ή ψευδοποδίων)
Αλλαγές στο σπίλο ή/και την πέριξ αυτού περιοχή του δέρματος (ερύθημα, οίδημα, πληγή που δεν επουλώνεται, κ.α)

Έφη Καστραντά

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Ενημέρωση και Δερματοσκόπηση και Σπίλων στην Τεγέα


2 Σχόλια

Συγχαρητηρια στο ίδρυμα και στο γιατρό! Είναι σημαντικη η πρόληψη κσι η ενημέρωση! Σας ευχαριστούμε!

Aξίζει έπαινος στις παραπάνω αρχές, που διοργανώνουν αυτές τις εκδηλώσεις, οι οποίες είναι πραγματικά ωφέλιμες για το κοινό. Έτσι και να συνεχίσουν, παρουσιάζοντας περισσότερα θέματα που αφορούν την υγεία του ανθρώπου.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.