Διπολισμός

Διπολισμός

Ιούνιος 04, 2019 - 12:55
12 σχόλια

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές και στις περιφερειακές εκλογές έχει φέρει «αέρα νίκης» στη γαλάζια παράταξη. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήταν -ή φαινόταν- αισιόδοξος, υπέστη δεινή ήττα.

Ασφαλώς δεν έγιναν νεοδημοκράτες όλοι όσοι ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές ή στις αυτοδιοικητικές και ασφαλώς το αποτέλεσμα των 9,5 μονάδων υπέρ της ΝΔ δεν σημαίνει ότι στις εθνικές εκλογές η διαφορά θα είναι τόσο μεγάλη. Η συσπείρωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης λειτούργησε καταλυτικά και άψογα, αλλά η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά διαμαρτυρίας και όχι ιδεολογικής ταύτισης.

Οι πολίτες τιμωρητικά και όχι πολιτικά ψήφισαν το 2014 Τιμωρητικά ψήφισαν και τώρα. Αναμενόμενο εν πολλοίς.

Οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής που οδεύει στη διάλυση, αλλά και τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων δείχνουν ότι βρεθήκαμε ξανά ανάμεσα σε δύο πόλους: ΣΥΡΙΖΑ από τη μια, Νέα Δημοκρατία από την άλλη και στη μέση τίποτα...

Το Ποτάμι διαλύθηκε. Η Φώφη Γεννηματά κάνει ξεκαθαρίσματα στο Κίνημα Αλλαγής -θεωρώ μεγαλύτερο πλήγμα από την απομάκρυνση του εγωπαθούς Βενιζέλου τον αποκλεισμό του Γερουλάνου από τα ψηφοδέλτια της Α' Αθηνών- που με μαθηματική ακρίβεια προ των εκλογών οδηγείται σε διάλυση.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τις κινήσεις του όλο το προηγούμενο διάστημα «ξεδόντιασε» τα μικρότερα κόμματα -μαζί και εκείνο των Ανεξάρτητων Ελλήνων με το οποίο συγκυβέρνησε. Και, τελικώς, αυτό δεν τον συμφέρει εν όψει των εκλογών του Ιουλίου.

Μέσα στους γενικότερους πανηγυρισμούς, πάντως, όλα τα κόμματα αλλά και γενικότερα οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αναλογιστούν το τεράστιο ποσοστό της αποχής. Το τρομακτικό 60% αποχής στον δεύτερο γύρο δεν ήταν αναμενόμενο και οι παράγοντες που συνέτειναν σε αυτό το τεράστιο ποσοστό πρέπει να αναλυθούν και να εκτιμηθούν. Όχι για τα κόμματα και τη στρατηγική που θα χαράξουν, αλλά επειδή οι εκλογές που έρχονται είναι εξαιρετικά κρίσιμες και οι πολίτες πρέπει να δραστηριοποιηθούν και να «ξυπνήσουν».

Εν τέλει, το πολιτικό σκηνικό είναι «φτωχό»: Από τη μία μια κυβέρνηση που φαίνεται σε αποδρομή, ένα κόμμα που πέφτει κάθετα, και από την άλλη ένα συντηρητικό κόμμα, που ενσωματώνει από φιλελεύθερες πολιτικές ως ακροδεξιό λόγο.

Και οι πολίτες ανάμεσα, να κοιτούν πότε δεξιά και πότε «αριστερά», διότι το Κέντρο εξέπνευσε...

Γαλανιάδη Εύα

Tags: 

12 Σχόλια

Χωρίς κόμμα Τατούλη να γεμίσει τον κενό χώρο δεν ολοκληρώνεται η ανάλυση.

Η διαφορά στις εθνικές θα είναι μεταξύ 12 και 17 μονάδες με σύριζα κοντα στο 20% και Κιναλ πάνω από 10

1. Οι ψηφοφόροι δεν ψηφίζουν ούτε πολιτικά ούτε τιμωρητικά (να τιμωρήσουν τον Σύριζα γι’ αυτά που έκαναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2015;), ψηφίζουν τα κόμματα που τους πλασάρουν τα κανάλια με την υψηλότερη τηλεθέαση. Ψηφίζουν κανάλια. Τα κόμματα δεν παρουσιάζουν προγράμματα αλλά τηλεοπτικά σποτ. Ακόμα και το κυβερνητικό, που όμως έχει να δείξει το έργο του (άλλο αν δεν είναι ικανό να το κάνει). Οι πολίτες αισθάνονται εντελώς ανίσχυροι, αποκλεισμένοι από τη συμμετοχή στα κοινά και η αποχή είναι αποτέλεσμα της οργής τους.

2. Όσοι ψήφισαν Σύριζα το 2015 σίγουρα δεν ήταν όλοι συριζαίοι ούτε έγιναν ποτέ, οι οπαδοί της ΝΔ αντίθετα ως επί το πλείστον είναι σταθεροί. 45 χρόνια παράδοση δεν αλλάζει εύκολα. Τώρα μάλιστα που τα κανάλια απενοχοποιούν το κόμμα, το εμφανίζουν άσπιλο και αθώο για το μακροχρόνιο μεγάλο φαγοπότι, για το τεράστιο δημόσιο χρέος, για το Μάτι, την ανεργία, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, θα ψηφίσουν ΝΔ νιώθοντας κι αυτοί αθώοι και πατριώτες. Ποιος θέλει να «ξυπνήσουν» οι πολίτες; Οι πολίτες ξύπνησαν, ψάξτε να τους βρείτε μέσα στο τεράστιο ποσοστό αποχής. Αλλά δεν θα δείξουν καμιά επιείκεια.

@18:21 & 18:22 - Για το Μάτι ευθύνεται η ΝΔ; Μήπως ευθύνεται και για τα αγγλικά του Τσίπρα; Θα μας τρελάνεις; Το κόμματα είναι οι άνθρωποι που τα αποτελούν. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι διαχρονικά το ίδιο πράγμα. Άλλο η ΝΔ του Ράλλη, άλλο η ΝΔ του Κων/νου Μητσοτάκη, άλλο η ΝΔ του Καραμανλή Κώστα, άλλο η ΝΔ του Σαμαρά, άλλο η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντίστοιχα άλλο πράγμα το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα με αυτό του Σημίτη και με αυτό της Φώφης. Όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι διαφορετικός όταν φύγει ο Αλέκσης.

@18:21 & 18:22 - Το κυβερνητικό έργο δεν χρειάζεται να διαφημιστεί. Το βιώνουν οι πολίτες καθημερινά. Όταν φτάσει η ώρα της κάλπης το επιδοκιμάζουν ή το αποδοκιμάζουν. Η ΝΔ έχει πρόγραμμα και έχει τεράστια διαφορά από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Μείωση φόρων, τρέξιμο των ιδιωτικών επενδύσεων, πολύ αποδοτικότερο κεντρικό κράτος, επιβράβευση των ικανών, κανένας διαχωρισμός στους πολίτες. Δεν υπάρχουν ούτε πολλοί, ούτε λίγοι. Επίσης ο Κυριάκος δεν υπήρξε ποτέ αργόσχολος κνίτης. Περισσότερες δουλειές με καλύτερες αποδοχές. Αυτό είναι η ΝΔ και κάθε φιλελεύθερο κόμμα στον πλανήτη.

Επομένως, Παύλο 23:24, η ΝΔ του Κούλη δεν ευθύνεται για τίποτα αφού δεν έχει κυβερνήσει ποτέ; Και οι ψηφοφόροι της ΝΔ σε κάθε αλλαγή ηγεσίας θα πρέπει να αποφασίζουν αν τους πάει ή όχι ο καινούργιος; Τέτοιο γελοίο επιχείρημα θα μείνει στα χρονικά.

@22:16 - Εσύ ψηφίζεις λογότυπο, εγώ ψηφίζω πολιτικούς και πολιτικές. Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι φιλελεύθερη δεξιά. Καμία σχέση με ότι λαϊκίστικο έχει περάσει μέχρι τώρα από την χώρα, δεξιό, κεντρώο ή αριστερό.

Παύλο, μπορείς να απαντήσεις σε μια και μόνο ερώτηση? Αφού υποστηρίζεις ότι τάχα η ΝΔ έχει πρόγραμμα για μείωση φόρου, επενδύσεις, ασφάλεια (Εξάρχεια σε ένα μήνα καθάρισμα από αναρχικούς κλπ) γιατί δεν τα έκανε όσο ήταν Κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ? Τι τους εμπόδιζε να μειώσουν φόρους, να φέρουν επενδύσεις, να διώξουν τους αναρχικούς και τους λοιπούς ταραξίες? Μήπως τα 2 μνημόνια που ψηφίσατε για να αποφευχθεί δήθεν το GREXIT?

Τι ρωτάς ανώνυμε 07:03; στο μυαλό του Παύλου, δηλαδή στη διαφησμιτική του καμπάνια είναι όλα απλά. Ο Κούλης είναι νέο προιόν, καμία σχέση με τους παλιούς. Μας ζητάει να το δοκιμάσουμε και να το κρίνουμε εκ του μελλοντικού αποτελέσματος. Αν βγει μάπα το καρπούζι, ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ πάμε γι' άλλα. Αυτό μας λένε. Το ότι ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΗΣ ΝΔ είναι η παλιά δοκιμασμένη δεξιά μάς ζητάνε να το αγνοήσουμε. Γι' αυτό τους κρατάνε κρυμμένους, αν και μερικοί δεν τα καταφέρνουν, ο Σκαλούμπακας π.χ. ή ο Οικονόμου που θα διώξει όλους αυτούς που προσλήφθηκαν από την κυβέρνηση Σύριζα. Το δούλεμα πάει σύννεφο

Και έχει το θράσος να κατηγορεί τους άλλους ότι ψηφίζουν λογότυπο. Ποιος; Αυτός που έχει κάνει λογότυπο τον Κούλη και τον περιφέρει στα κανάλια ζητώντας μας να ψηφίσουμε διαφημιστική καμπάνια, όχι κόμμα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.