Διπλασιάζεται το τέλος χρήσης πλαστικής σακούλας από 1ης Ιανουαρίου

Διπλασιάζεται το τέλος χρήσης πλαστικής σακούλας από 1ης Ιανουαρίου

Δεκέμβριος 30, 2018 - 18:40
0 σχόλια

Στα 0,09 ευρώ ανεβαίνει το κόστος της πλαστικής σακούλας από την Πρωτοχρονιά του 2019, έναντι των 0,04 ευρώ που στοιχίζει σήμερα. Στόχος της αύξησης του περιβαλλοντικού τέλους στα 9 λεπτά (με ΦΠΑ) είναι η περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης στις 90 σακούλες ανά άτομο ετησίως, από 120-130 που ισχύει σήμερα μέχρι το τέλος της νέας χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους οδήγησε σε μείωση κατά 80%-85% της διάθεσης δωρεάν πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ και σε αύξηση 25% των πωλήσεων πλαστικών απορριμμάτων, όπως οι σακούλες.

Οι εισπράξεις για το πρώτο εξάμηνο που αποδόθηκαν στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης έφτασαν τα 7,7 εκατ. Ευρώ.

Από το περιβαλλοντικό τέλος έχουν εξαιρεθεί τα περίπτερα και οι υπαίθριες αγορές. Συνολικά, το ποσό που εισπράχθηκε μαζί με τους φόρους την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2018 ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.

Με βάση τις εκτιμήσεις, η μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας αγγίζει το 60%- 65% κατά μέσο όρο και έως και το 80% μεταξύ του δικτύου των σούπερ μάρκετ.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.