Διονύσιος Καραφωτιάς: Θα προσπαθήσω η Τρίπολη να γίνει σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό (pics)

Διονύσιος Καραφωτιάς: Θα προσπαθήσω η Τρίπολη να γίνει σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό (pics)

Απρίλιος 24, 2019 - 21:00
2 σχόλια

Στο Παλαιό Δημαρχείο όπου στεγάζεται η Χορωδία Τρίπολης συναντήσαμε τον κ. Διονύσιο Καραφωτιά, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με την παράταξη «Νέα Τρίπολη» του Γιάννη Σμυρνιώτη, ο οποίος μας μίλησε για την υποψηφιότητά του στις εκλογές του Μαΐου.

Ο κ. Καραφωτιάς μάς καλωσόρισε στη Χορωδία Τρίπολης, «τον χώρο που κάνουν τις πρόβες και τα 4 τμήματά της», όπως είπε, και ευχήθηκε σε όλους καλές γιορτές και Καλή Ανάσταση.

Ποιο είναι το κίνητρο που σας οδήγησε στην απόφαση να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση;

Κατ' αρχάς ως εκπαιδευτικός μουσικής τα τελευταία 15 χρόνια έχω δουλέψει σχεδόν σε όλα τα σχολεία της πόλης μας και στα γύρω χωριά, αντικρίζοντας τα προβλήματά τους και τις ελλείψεις στις εγκαταστάσεις και την συντήρηση των κτιρίων.
Η εκπαίδευση των παιδιών μας είναι ο σημαντικότερος τομέας πάνω στον οποίο μπορεί να στηριχθεί μια αλλαγή για τον τόπο μας συνολικά. Ειδικότερα στην Τρίπολη, που παραδοσιακά είχε και έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας στις Πανελλαδικές, φοιτητές που πρωτεύουν στις σπουδές τους και στην μετέπειτα καριέρα τους. Έχουμε σπουδαίους ανθρώπους, που κατάγονται από τα μέρη μας, σημαντικούς στις επιστήμες, τις τέχνες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο!

Θεωρώ ότι είναι χρέος μου λοιπόν, προς την κοινωνία που ζω και απέναντι στα δικά μου παιδιά, να προσπαθήσω να βοηθήσω ώστε να επιλυθούν τέτοιου είδους προβλήματα, αλλά και να βοηθήσω στον τομέα του πολιτισμού, ώστε η Τρίπολη να γίνει σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά της δρώμενα και θεσμούς.

Ξέρετε, ο Δήμος είναι ένας τομέας που οι αλλαγές από τις αποφάσεις και τις προσπάθειές μας, μπορούμε να τις δούμε άμεσα και τα αποτελέσματα  τους στη ζωή των συμπολιτών μας. Αυτό λοιπόν με γοητεύει, μοιάζει με την αλλαγή που μπορεί να επιφέρει μια μουσική σύνθεση στην ψυχολογία μας.

Γιατί με τον Γιάννη Σμυρνιώτη και τη «Νέα Τρίπολη»;

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης έχει δείξει από την προηγούμενη θητεία του ως Δήμαρχος ότι έχει όραμα για το Δήμο και άφησε μεγάλο έργο. Συγκεκριμένα στον τομέα των σχολείων παρέδωσε στην πόλη μας τρία καινούργια σχολεία: α) το 12ο Δημοτικό, β) το 4ο ολοήμερο Νηπιαγωγείο, και γ) το 10ο Νηπιαγωγείο.

Ολοκλήρωσε και παρέδωσε στην πόλη 3 παιδικές χαρές (πλατεία Άρεως-τρένο, πλατεία Αγίας Βαρβάρας, στην οδό Θεοκρίτου), κάνοντας πιο χαρούμενη την ζωή και την καθημερινότητα των παιδιών και εμάς των γονιών.

Για το υπόλοιπο έργο του, γνωρίζουμε όλοι ότι άλλαξε την όψη της Τρίπολης με την  ολοκλήρωση της πλατείας Άρεως, τους πεζοδρόμους και την πλατεία Πετρινού.

Στον τομέα του πολιτισμού και των εκδηλώσεων είχαμε ένα σπουδαίο Πολιτιστικό Καλοκαίρι, όπου γίνονταν καταπληκτικές παραστάσεις, έλκοντας κόσμο πέρα από τα όρια του Δήμου μας.

Θεώρησα λοιπόν ότι έπρεπε να βοηθήσω έμπρακτα  και να σταθώ δίπλα στον Δήμαρχο που άφησε ένα τόσο μεγάλο έργο, γιατί θεωρώ ότι ο Δήμος Τρίπολης το αξίζει να γίνει πραγματικά  Κέντρο της Πελοποννήσου στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τον τουρισμό

Έχετε εργαστεί ως μουσικός και καθηγητής μουσικής, είστε τα τελευταία 8 χρόνια στην Παιδική Χορωδία Τρίπολης «Σπουργίτια»  και απ' ό,τι μας λέτε, σας ελκύουν τα θέματα πολιτισμού και παιδείας. Πείτε μας λίγα πράγματα για σας, ποιες προτάσεις έχετε για τον δήμο της Τρίπολης;  

Ξεκίνησα τις Μουσικές Σπουδές μου στην Τρίπολη, με δασκάλους τον Γιώργο Κατραλή στα θεωρητικά και τον Νίκο Γιαβρούμη στο πιάνο, ταυτόχρονα τραγουδώ στην τότε Παιδική Χορωδία Τρίπολης και διδάσκομαι βιολί για 4 χρόνια στην Συμφωνική Ορχήστρα Τρίπολης, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον σπουδαίο Στέφανο Βασιλειάδη. Ναι, υπήρξε τέτοιος θεσμός στην πόλη μας 30 χρόνια νωρίτερα, μέσα από ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Ενωμένης Ευρώπης τότε!  Ύστερα συνέχισα τις σπουδές μου στο Μουσικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ολοκληρώνοντας με επιτυχία το 5ετούς φοίτησης πρόγραμμα σπουδών (επιπέδου μάστερ).

Δούλεψα στην Αθήνα ως μουσικός σε εμφανίσεις, ως καθηγητής μουσικής σε ιδιωτικό Γυμνάσιο και ως ηχολήπτης, βλέποντας από κοντά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, τη μεγαλύτερη παραγωγή ήχου και εικόνας που μπορεί να γίνει σε μια χώρα.
Γύρισα στην Τρίπολη μετά το 2005, ώστε να δημιουργήσω οικογένεια, δουλεύοντας ως καθηγητής μουσικής στην δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση (δημοτικά και γυμνάσια) της Αργολίδας και της Αρκαδίας (έχοντας δουλέψει σε 15 περίπου σχολεία και στους δύο Νομούς).

Έχοντας αποκομίσει σημαντική εμπειρίες στη διοργάνωση εκδηλώσεων, η Τρίπολη είναι ιδανική πόλη, λόγω γεωγραφικής θέσης, για την διοργάνωση συνεδρίων στους τομείς: των Αγροτικών Προϊόντων, της Ιατρικής και αντίστοιχα Φεστιβάλ Μουσικής, Χορωδιών, Χορευτικών ομίλων και Τέχνης.


Στην περιοχή μας γεννήθηκαν σημαντικοί άνθρωποι της Μουσικής, των Γραμμάτων και του Πολιτισμού. Μπορούμε να «εκμεταλλευτούμε» την καταγωγή τους διοργανώνοντας εκδηλώσεις που, με την απαραίτητη προβολή, πολύ σύντομα θα τραβήξουν το ενδιαφέρον όλων των γύρω πόλεων και θα γίνουν γνωστά σε όλη την Ελλάδα. Αυτό, σε ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα, μαζί με τις ήδη υπάρχουσες εκδηλώσεις για το Πάσχα, για παράδειγμα, θα φέρει και πολύ ξένο κόσμο στη πόλη μας.

Έχουμε πολύ σημαντικούς Αρχαιολογικούς χώρους  τόσο στην Τεγέα και την Μαντινεία και θρησκευτικός τόπους λατρείας, που μπορούμε να προβάλλουμε με κατάλληλες εκδηλώσεις, που θα ανακινήσουν το ενδιαφέρον για αυτούς και θα έχουμε τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή μας.

Ξέρετε, ο Πολιτισμός, η Εκπαίδευση (τα σεμινάρια) και η Τέχνη, με κατάλληλο σχεδιασμό και προβολή, μπορούν να βοηθήσουν και τους επιχειρηματίες της περιοχής να αναδείξουν τα προϊόντα τους και να αναπτύξουν τις υπηρεσίες και την εστίαση.
Νομίζω ότι με αυτές τις κινήσεις συμφωνεί και θα είναι «σύμμαχος» και συνεργάτης το Επιμελητήριο Αρκαδίας. Χρειάζεται αρκετή δουλειά, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Πώς βλέπετε τη συμμετοχή ενός νέους ανθρώπου, όπως εσείς, στις δημοτικές εκλογές;

Σαν πρώτη φορά σίγουρα βλέπω πράγματα καινούργια, που δεν τα είχα καν σκεφτεί. Ανθρώπους που στέκονται δίπλα μου και με βοηθούν, καινούργιες γνωριμίες και ανταλλαγή ιδεών. Αυτά λοιπόν είναι σημαντικές εμπειρίες
Όμως θεωρώ απαραίτητο για κάποιον, όταν έχει λύσει το βιοποριστικό του ζήτημα, έχοντας σταθεροποιήσει τη δουλειά του δηλαδή και εξασφαλίσει την οικογένειά του, όσο γίνεται στις δύσκολες εποχές που ζούμε, να ασχοληθεί και με το κοινό καλό, όταν πιστεύει και δείχνει μέσα από την πορεία του ότι μπορεί να προσφέρει.

Πολλοί άνθρωποι με τους οποίους έρχομαι καθημερινά σε επαφή  δραστηριοποιούνται εθελοντικά σε συλλόγους, στα συμβούλια γονέων των σχολείων και προσφέρουν πολύτιμο έργο στην κοινωνία μας. Αυτούς τους ανθρώπους τους θέλουμε μαζί μας, βοηθούς στο έργο μιας Δημοτικής Αρχής.

Το ίδιο κι εγώ μέσα από την ιδιότητά μου, ως μαέστρος της Παιδικής Χορωδίας Τρίπολης, προσπαθώ να προσφέρω τα τελευταία 8 χρόνια εθελοντικά, έχοντας αποκομίσει βέβαια σπουδαίες εμπειρίες και χαρές, αλλά και καλλιτεχνική καταξίωση στο χώρο μου. Τα οφέλη είναι κυρίως ψυχικά και καλλιτεχνικά!

Ζείτε στην Τρίπολη. Πώς βιώνετε την καθημερινότητα εσείς και η οικογένειά σας, ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και αν θα έπρεπε να βαθμολογήσετε με άριστα το δέκα, το έργο της νυν Δημοτικής Αρχής μέχρι σήμερα, τι βαθμό θα βάζατε;

Η Τρίπολη έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα από τη ζωή της Αθήνας, και έναν τρόπο ζωής πιο ποιοτικό θα έλεγα που σου δίνει τη δυνατότητα να προλαβαίνεις να χαρείς την οικογένειά σου και τους φίλους σου, παράλληλα με τις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις.
Είμαστε όμως όλοι οι πολίτες μάρτυρες μιας κατάστασης και προβλημάτων που θα έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και πολύ καιρό. Οι λακκούβες στην οδοποιία της πόλης και των γύρω χωριών, τα αδέσποτα και γενικότερα μιας μίζερης κατάστασης που όλα φαντάζουν δύσκολο να αλλάξουν. Δεν θα ήθελα όμως να βάλω βαθμολογία, όσο και αν είναι κοντά στο επάγγελμά μου, αυτό!

Έχει χρειαστεί να ταξιδέψουμε μαζί με τη γυναίκα μου σε αρκετές πόλεις της Ιταλίας (η γυναίκα μου δραστηριοποιείται στο τομέα του λιανικού εμπορίου ρούχων, έχοντας εισαγωγές από την «γειτονική» Ιταλία). Ο αδερφός μου, επίσης, διαμένει τα τελευταία 25 χρόνια και δραστηριοποιείται (στο εμπόριο αυτοκινήτων) στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας που επίσης έχω επισκεφτεί και αποκομίσει εμπειρίες σε έναν άλλο τρόπο σκέψης και επίλυσης προβλημάτων, που πλέον και κάποιες άλλες πόλεις της Ελλάδας έκαναν πράξη. Υπάρχει η τεχνογνωσία και κάποιες φορές χρειάζεται απλά να αντιγράψεις μια επιτυχημένη λύση που έδωσε μια άλλη πόλη.

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης και η «Νέα Τρίπολη», εγγυώνται ότι τους πρώτους 5-6 μήνες της ανάληψης καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής, αυτά τα προβλήματα θα τα έχουμε λύσει.

Είναι ένας άνθρωπος των έργων, όπως έχει αποδείξει, και όχι των λόγων. Μαζί με μια ομάδα ανθρώπων που έχουν τη διάθεση να δουλέψουν όλοι μαζί και να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα.

Έχουμε φτιάξει ένα πρόγραμμα με άμεσους στόχους και επίλυση των προβλημάτων, όσο και έναν σχεδιασμό πιο μακροπρόθεσμο, ώστε να υπάρξουν μελέτες και χρηματοδότηση, ώστε ο Δήμος μας να πάει Ξανά Μπροστά.

Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνετε εσείς και η ιστοσελίδα σας να εκφράσω τις απόψεις μου και να προβάλλω τις ιδέες εκείνες που με έκαναν να δηλώσω την υποψηφιότητά μου ως Δημοτικός Σύμβουλος  μαζί με τη Νέα Τρίπολη του Γιάννη Σμυρνίωτη και να ευχηθώ και πάλι Καλή Ανάσταση σε όλους τους συμπολίτες μας.

Έφη Καστραντά


2 Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.