Δημοπράτηση για την αποκατάσταση ΧΑΔΑ της περιφέρειας Πελοποννήσου

Δημοπράτηση για την αποκατάσταση ΧΑΔΑ της περιφέρειας Πελοποννήσου

Νοέμβριος 24, 2014 - 18:53
0 σχόλια

Σε δέκα μέρες όπως ανακοινώθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο 

Συνεδρίασε το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Τρίπολης. Ο κ. Βουδούρης και ο κ. Πατσαρίνος προχώρησαν σε επερώτηση με θέμα τις ευθύνες της Περιφέρειας για την αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) και την ενδιάμεση φάση διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο κ. Βουδούρης στην επερώτησή του μίλησε για τις ενέργειες που κάνει η περιφέρεια Πελοποννήσου προς την ολοκλήρωση του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων και τόνισε:

Υπάρχουν ελλιπείς περιβαλλοντικές μελέτες όπου τις βιώνουμε καθημερινά με τα απορρίμματα στις πόλεις. Αυτό δείχνει και την κύρωση μιας αποτυχίας η οποία οδηγεί το ΥΠΕΚΑ θέλει να πάρει το θέμα πάνω του. Εκφράζουμε την αντίθεση μας, ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί πρέπει να ειναι ο αντίστροφος.

Στη συνέχεια ο κ. Πατσαρίνος είπε:

Το θέμα των απορριμμάτων είναι το φλέγον που καίει την περιφέρεια και που συζητάται σε πολλά επίπεδα. Πρόσφατα με την  4-9-14 απόφαση προτείνει πρόστιμα. Το υπουργείο καθυστερημένα προσπάθησε να απαντήσει με κάποιες σκέψεις δημάρχων.

Τι θα γίνει με τον επιμερισμό των προστίμων όταν ξεκινήσουν;

Όσον αφορά τους ΧΑΔΑ και την αποκατάσταση είπε:

Μίλησε για την μελέτη η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί με τα πρόστιμα να έρθουν. Πόσοι είναι οι ΧΑΔΑ προς αποκατάσταση ρώτησε και ποιος είναι ο ρόλος της περιφέρειας στην  αποκατάστση των ΧΑΔΑ.

Σε ποια φάση βρίσκεται η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ; Με ποια κριτήρια θα μπουν τα πρόστιμα της περιφέρειας στους δήμους;

Η αντιπεριφερειάρχης κ. Νικολάκου απάντησε.

Το μέγα ζήτημα της διαχείρισης πριν το αναλάβει η αιρετή περιφέρεια ήταν στο απόλυτο μηδέν.  Υπήρχαν κάποιοι που είχαν αγοράσει εξοπλισμούς όπως δεματοποιητές που βρίσκονταν στις αποθήκες και πολλοί  φορείς στην αδράνεια.

Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες με τις διυπουργικές επιτροπές και η περιφέρεια πήρε την ολοκληρωμένη  διαχείριση των απορριμμάτων.

Η περιφέρεια ήρθε με ένα εθνικό μοντέλο εθνικής διαχείρισης σε χρόνο εθνικού ρεκόρ και ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό, με έναν αδιάβλητο τρόπο και έχουν προχωρήσει στην προσωρινή ανάδειξή προσωρινού αναδόχου.

Η ευρωπαϊκή επιτροπή μπορεί και παρακολουθεί τους ενεργούς ΧΑΔΑ και μπορεί και έχει τη ρεαλιστική εικόνα των ΧΑΔΑ. Ο λόγος που θέλουμε να λύθεί το θέμα δεν είναι μόνο για τα πρόστιμα, αλλά θέλουμε να λύσουμε γιατί έτσι αξίζει στην Πελοπόννησο τόνισε η κ. Νικολάκου.

Θα δημοπρατήσουμε 77 ΧΑΔΑ προς αποκατάσταση σε δέκα μέρες το αργότερο

Είμαστε σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές οι οποίες θέλουν να κάνουν νόμιμη προσωρινή διαχείριση, αλλά σαφώς και δεν μπορούμε να έχουμε περιβαλλοντικό έγκλημα.

Έπειτα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης θέλησε να απαντήσει αναφέροντας:

Πέντε φορές έχουμε απαντήσει σε επερωτήσεις και οι πέντε είχαν κατεύθυνση, του τι δεν πρέπει να γίνει για να μην γίνει τίποτα, αυτή ήταν η στάση της αντιπολίτευσης.

Ενημερώσαμε τους δημάρχους με πολλές συσκέψεις για τον μεγάλο κίνδυνο που καραδοκεί. Το 2005 όταν η χώρα καταδικάστηκε  και υπήρξε συμφωνία ότι μέχρι το 2008 θα τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες δεν τηρήθηκαν.

Η περιφέρεια Πελοποννήσου πήρε μια μεγάλη ευθύνη οι πολίτες ψήφισαν την δική μας πρόταση όπως έδειξε και ο εκλογικό αποτέλεσμα είπε ο κ. Τατούλης.

Για τα πρόστιμα τόνισε:

Τα πρόστιμα ως οφείλουμε τα επιβάλαμε

Για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ:

Οι δημοτικές αρχές συνέχιζαν να χρησιμοποιούν τις χωματερές με αποτέλεσμα η μελέτη άλλαζε συνεχώς τα δεδομένα.

Η Πελοπόννησος μέσα στο 2015 θα έχει ολοκληρωμένο το δικό της το σχέδιο

Το Δελτίο Τύπου της περιφέρειας αναφέρει

«Το σύνολο των ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα έχει αποκατασταθεί μέσα στο 2015» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και τόνισε ότι «η αποκατάστασή τους δεν θα ήταν εφικτή χωρίς το σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανακοίνωσε ότι οι πρώτοι 77 ΧΑΔΑ θα δημοπρατηθούν τις αμέσως επόμενες μέρες ενώ πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και οι λοιποί 3, ενώ απαντώντας σε επικρίσεις για καθυστερήσεις αναφέρθηκε σε Δήμους οι οποίοι συνέχισαν τη λειτουργία κλειστών ΧΑΔΑ, με αποτέλεσμα να αλλάζει το φυσικό αντικείμενο της μελέτης που έπρεπε να δημοπρατηθεί.

Αναφερόμενος στα πρόστιμα που επίκεινται για τους ΧΑΔΑ ο κ. Τατούλης ήταν ιδιαίτερα οξύς προς την αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κάνοντας λόγο για τον «πρωταγωνιστικό της ρόλο στο πάζλ όσων αδιαφορούσαν ή δημιουργούσαν σύγχυση προκειμένου να μη γίνει τίποτα, γιατί τσαλαβουτούσαν από εδώ και από εκεί, χωρίς να έχουν κανένα σχέδιο ή καμία άποψη, παραπλανώντας τις Δημοτικές αρχές ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τα πρόστιμα».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ακόμη ότι από την πρώτη στιγμή ανάληψης της ευθύνης πραγματοποιήσαμε συνεχείς διαβουλεύσεις με τις Δημοτικές αρχές, ώστε να υλοποιήσουν τον ΠΕΣΔΑ του 2010, που είχαν υπογράψει, και να ανασχεθούν τα πρόστιμα.

Η αρμοδιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, ολοκληρώθηκε με την επιτυχή έκβαση του διεθνούς διαγωνισμού για τον ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και τόνισε ότι «το σχέδιό μας το ενέκριναν δύο φορές οι πολίτες και αυτό εφαρμόζουμε».

Σε ότι αφορά τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι δεν γίνεται επιλεκτική επιβολή τους, καθώς «κανένα πρόστιμο δεν έχει παραμείνει στο συρτάρι μας και αυτή είναι η μόνη δυνατή συνθήκη συμμόρφωσης στα συμφωνηθέντα».

«Την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ την έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το άρθρο 17 του πρόσφατου νόμου δεν μπορεί να ανατρέψει το Ν. 4042» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη έτοιμο τον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ.

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.