Δήμαρχοι Πελοποννήσου: Δεν κλείνουμε τις χωματερές - ζητάμε παράταση (video)

Δήμαρχοι Πελοποννήσου: Δεν κλείνουμε τις χωματερές - ζητάμε παράταση (video)

Μάιος 29, 2012 - 23:50

Παράταση της λειτουργίας των χωματερών και μετά την 30η Ιουνίου ζητούν οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου, αφού όπως ανέφερε ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης στην συνεδρίαση της ΠΕΔ, αν δεν συμβεί αυτό θα ακολουθούν οι δήμοι λύσεις χωρίς πλήρη νομιμότητα και με υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση.

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πρώτο θέμα σε όλες τις συνεδριάσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και συζητούνται οι εξελίξεις που υπάρχουν. Όπως ειπώθηκε από τον κ. Σμυρνιώτη ως εισηγητή του θέματος "η κατάσταση παραμένει στάσιμη ενώ υπάρχει θέμα με την αρμοδιότητα αφού αυτή εδόθη στον υπουργό Περιβάλλοντος και μπορεί να έχουμε επιπτώσεις στον περιφερειακό σχεδιασμό".

Από τους δημάρχους, όπως ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης τονίστηκε πως θα πρέπει να ζητηθεί ακόμα και ενίσχυση οικονομική προς τους δήμους που έχουν οι ίδιοι την διαχείριση των απορριμμάτων.- Είναι πάντως χαρακτηριστικό πως η κατάσταση είναι άσχημη, και μάλιστα ο δήμαρχος έδειξε φωτογραφίες που είχε στο κινητό του με τα 10χιλιάδες (!) δέματα σκουπιδιών που όπως είπε δεν ξέρει τι να τα κάνει...

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σημείωσε πως όταν δημιοσιευτεί στο ΦΕΚ η απόφαση για τους ΦΟΔΣΑ, που υπεγράφη από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσο Αποστολόπουλο, θα πρέπει οι δήμοι άμεσα να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους ώστε σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση που θα προκύψει να βρουν λύση στο θέμα... Τόνισε βέβαια, αυτό που έχει ξαναπεί, ότι μπορεί δηλαδή να προχωρά ο διαγωνισμός αλλά μέχρι να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει μία λύση, αφού οι δήμαρχοι βρίσκονται σε πολύ τραγική, "απελπιστική" όπως είπε χαρακτηριστικά κατάσταση... Και δεν μπορούν να επιβαρύνουν οικονομικά τους δημότες τους με επιβολή νέων δημοτικών τελών...

"Δεν είναι δυνατόν να κλείσουν οι χωματερές, δεν κλείνουν οι χωματερές" είπαν οι δήμαρχοι - διευκρινίζοντας πως αυτό δε σημαίνει ότι δεν κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά ο χρόνος δεν αρκεί.

Επίσης ο κ. Νίκας σημείωσε πως οι δήμαρχοι με "όπλο" και τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΚΕΔΕ κ. Ζυγούρη θα πορευτούν, αφού δεν φταίνε αυτοί για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί...Θα προχωρήσουν και θα διεκδικήσουν ό,τι είναι καλύτερο για τους δημότες.

Ελένη Τράκα

Video: 

youtube://v/KyjbDsd7Gq8