Δήμαρχος Μεγαλόπολης: Να δοθεί παράταση στη λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ

Δήμαρχος Μεγαλόπολης: Να δοθεί παράταση στη λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ

Οκτώβριος 30, 2019 - 16:54
0 σχόλια

Παρουσία του δημάρχου Μεγαλόπολης κ. Χριστογιαννόπουλου, μελών του ΔΣ Μεγαλόπολης και πρώην δημάρχων, παρουσία του διεθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μεγαλόπολης κ. Κώστα Γίδη, του κ. Αδαμίδη, προέδρου της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, και του κ. Φωτόπουλου, του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ, αλλά και του κ. Μπρουμά, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, ξεκίνησε η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου η οποία συνεκλήθη ύστερα από πρωτοβουλία της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοπονήσου και πέντε ακόμα παρατάξεων του ΠεΣυ. Το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ, με ορίζοντα κατ’ αρχάς το 2020 για τη μία μονάδα και το 2028 για την άλλη μονάδα, περίπου 20 χρόνια νωρίτερα από τη δέσμευση της ΕΕ να σταματήσει να χρησιμοποιεί τον λιγνίτη ως καύσιμο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στους εργαζομένους της Επιχείρησης όσο και στην τοπική κοινωνία της Μεγαλόπολης. Ο κίνδυνος ερημοποίησης, αλλά και η αυξημένη ενεργειακή εξάρτηση που θα έχει η χώρα μας από άλλες χώρες όταν «σβήσουν» οι μονάδες τόσο στη Μεγαλόπολη όσο και σε Φλώρινα και Κοζάνη, προβληματίζει. Η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αν και προτεραιότητα της κυβέρνησης, προς το παρόν και επειδή δεν έχει βρεθεί τρόπος να αποθηκεύεται ενέργεια των ΑΠΕ, δημιουργεί αβεβαιότητα ως προς την ενεργειακή επάρκεια.

Ο κ. Πετράκος, επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου, προχώρησε, μετά την έναρξη της συνεδρίασης, στην εισήγησή του, λέγοντας ότι η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας βρίσκεται σε επίπεδα άνω του 70%, και επεσήμανε ότι η παράταξή του είναι υπέρ του 100% άντλησης ενέργειας από ΑΠΕ, αλλά πρέπει να βρεθεί πρώτα τρόπος αποθήκευσης αυτής της ενέργειας. «Η εξαγγελία από τον Πρωθυπουργό έγινε χωρίς να έχει αναφερθεί προεκλογικά. Αυτή η απαξίωση, δηλαδή να καταργηθεί ένα εγχώριο ορυκτό καύσιμο από ένα άλλο ορυκτό καύσιμο που θα το εισάγουμε, δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Το ερώτημα είναι: κυβέρνηση ή μεγαλοπαραγωγοί και εισαγωγείς φυσικού αερίου;».

«Ο λιγνίτης είναι φορτίο βάσης και πουθενά στον πλανήτη δεν έχει αντικατασταθεί φορτίο βάσης από ΑΠΕ. Το φυσικό αέριο δεν είναι αθώο περιβαλλοντικά. Οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες χώρες, προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τον λιγνίτη, απλώς δεν επιβαρύνονται με το κόστος εκπομπών ρύπων.»

Η κραταιά Γερμανία θα κλείσει τις μονάδες άνθρακα το 2038 και όχι το 2028. Γιατί, λοιπόν, βιάζεται η κυβέρνηση;

Η απόφαση της κυβέρνησης έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Η απόφαση αυτή οδηγεί στη συρρίκνωση, διάλυση της ΔΕΗ και στην απόλυτη επικράτηση των ιδιωτών. Αποκλειστική η ευθύνητης κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου: το 2014 η Ελλάδα και μόνο η Ελλάδα δεν ζήτησε και δεν πήρε δικαιώματα εκπομπών ρύπων.

Ακόμα, ο κ. Πετράκος σημείωσε ότι κατά 177% έχει αυξηθεί από το 2005 η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, παρά τις εξαγγελίες ότι η δραστηριοποίηση ιδιωτών στον χώρο θα φέρει πτώση των τιμών.

Ο κ. Πετράκος ζήτησε τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής που σε συνεργασία με τον Δήμο Μεγαλόπολης, το ΕΚΑ Αρκαδίας αλλά και τους εργαζομένους της ΔΕΗ να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και σε παρεμβάσεις, και να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα και να μην κλείσουν οι μονάδες.

Ο κ. Σκαντζός, από την πλευρά του, μετά το τέλος της εισήγησης του κ. Πετράκου, ζήτησε από τον κ. Χριστογιαννόπουλο, δήμαρχο Μεγαλόπολης, να λάβει τον λόγο. Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης είπε: «Η Μεγαλόπολη βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της πρόσφατης ιστορίας της. Βρισκόμαστε μπροστά στο κλείσιμο των μονάδων της. Η μονάδα 3 ειδοποιούμαστε ότι θα κλείσει τον Ιούνιο του 2020 και η μονάδα 4 ως το 2028. Η Μεγαλόπολη είναι αντίθετη στο κλείσιμο, αλλά δεν είναι τόσο απλό».

Ακολούθως, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης διάβασε το ψήφισμα του ΔΣ Μεγαλόπολης, το οποίο συμφώνησαν οι παρατάξεις.

Το κλείσιμο των μονάδων συνιστά ολέθριο λάθος. Καμία περαιτέρω συρρίκνωση και παραχώρηση εθνικού πλούτου.

«Στη Μεγαλόπολη υπάρχουν 780 μόνιμοι υπάλληλοι, 300 οκταμηνίτες, συνολικά μαζί με τους εργολάβους 1.300. Περίπου 800-900 διαμένουν στη Μεγαλόπολη. Έτσι, μαζί με τις οικογένειές τους, 2.500 άμεσα εξαρτώμενοι και κάποιες χιλιάδες έμμεσα εξαρτώμενοι, θα βρεθούν στο μηδέν. Μέγιστο πρόβλημα για την πόλη μας».

Ακολούθως, ο κ. Χριστογιαννόπουλος είπε ότι δέκα και περισσότερα χωριά υδροδοτούνται από τη μονάδα 3, και ότι αυτό ο κ. υπουργός δεν το γνώριζε. Επίσης, αναφέρθηκε στην Τηλεθέρμανση, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μονάδα 3, και που όταν σταματήσει η μονάδα 3 τη λειτουργία της, θα σταματήσει και η τηλεθέρμανση.

Η Μεγαλόπολη πρέπει να επιβιώσει. Δεν πρέπει να γίνουμε ένα χωριό των 2.000 κατοίκων, όπως ήμασταν παλιά. Προτείνουμε να δοθεί παράταση για να μπορέσουμε να ετοιμαστούμε.

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.