Δήμαρχοι Πελοποννήσου: Είμαστε έκθετοι με τα απορρίμματα και με το ένα πόδι στον Εισαγγελέα (vid)

Δήμαρχοι Πελοποννήσου: Είμαστε έκθετοι με τα απορρίμματα και με το ένα πόδι στον Εισαγγελέα (vid)

Μάρτιος 23, 2017 - 13:50
0 σχόλια

Xωρίς την απαραίτητη απαρτία συνεδρίασε ο ΦΟΔΣΑ περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τετάρτη 22 Μαρτίου στην Τρίπολη.

Οι εντάσεις δεν έλειπαν ούτε και από αυτή την συζήτηση των δημάρχων της Πελοποννήσου, οι οποίοι για περίπου δύο ώρες συζητούσαν το θέμα του προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων του οικονομικού έτους 2017 του φορέα.

Οι αντιδράσεις ήρθαν όταν υπήρξε η εισήγηση του θέματος καθώς υπήρξε η πρόταση για καταβολή από μέρους των δήμων των δύο ευρώ ως εισφορά για να μπορέσει ο ΦΟΔΣΑ να γίνει λειτουργικός έναντι 0,60 που ίσχυε το 2016.

Όπως η εισήγηση αναφέρει με την εισφορά αυτή καλύπτονται τα βασικά λειτουργικά κόστη του ΦΟΔΣΑ που αφορούν υπηρεσίες γενικής φύσεως για όλους τους δήμους μέλη.

Τα ανοιχτά μέτωπα του φορέα φάνηκαν και στις τοποθετήσεις των μελών, καθώς η καχυποψία και έλλειψη σύμπνοιας, οι απόλυτες στάσεις και φυσικά τα άσχημα οικονομικά είναι αυτά που όπως δείχνουν δεν αφήνουν το όργανο να λειτουργήσει και να φέρει εις πέρας το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, υποχρεώνοντας τους πολίτες να ζουν με την ανησυχία ότι σύντομα θα κληθούν να συμβιώσουν με τόνους απορριμμάτων στους δρόμους των πόλεων της Πελοποννήσου.

Το θέμα των οφειλών παρελθόντων ετών των δήμων προς τον ΦΟΔΣΑ ήταν ένα ακόμα αγκάθι το οποίο στην επόμενη συνεδρίαση, που είναι άγνωστο πότε θα πραγματοποιηθεί, θα δημιουργήσει κόντρες μεταξύ των δημάρχων μελών του φορέα.

Στην συνεδρίαση παρευρέθηκαν και ορισμένοι δήμαρχοι της Αρκαδία όπως ο κ. Μαντάς από την Βόρεια Κυνουρία, όπως και ο κ. Σκαντζός, ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Λυσίκατος και ο δήμαρχος Τρίπολης Δ. Παυλής ο οποίος ανέφερε ότι γνωρίζει πως υπάρχει η δυνατότητα μέσω κάποιου προγράμματος να χρηματοδοτηθεί ο ΦΟΔΣΑ, αλλά αυτό ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Τα μέλη του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων δεν θα μπορούσαν να μην σχολιάσουν τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και του προϊστάμενου της υπηρεσίες της διεύθυνσης Δομών Περιβάλλοντος  οι οποίοι χαρακτήρισαν τον φορέα ως αναποτελεσματικό.

Ο κ. Παυλής για το ζήτημα ανέφερε πως θα πρέπει να δούν πώς θα προχωρήσουν, μιας και δεν γίνεται να ακούγονται φωνές που λένε πως ο ΦΟΔΣΑ είναι μηδενικό, είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι ο ΦΟΔΣΑ θα περπατήσει.

Ο Πρώην δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας και μέλος του ΦΟΔΣΑ ανέφερε ότι η νέα κατάσταση η οποία υπάρχει είναι ότι το έργο της περιφέρειας απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ και έχει τελειώσει.

«Έτσι μιλάμε για κάτι καινούργιο, επισημαίνοντας ότι η αρμοδιότητα για την διαχείριση των απορριμμάτων την έχει ο φορέας»

Πλέον σύμφωνα με τον νόμο αρμόδιος είναι ο ΦΟΔΣΑ και πρέπει να οργανωθούμε και να έχουμε λεφτά

«Δεν είμαστε μηδέν αν συνεχίσουμε έτσι όμως και αφήσουμε σε μεσσίες την επίλυση του ζητήματος πεθάναμε»

Ο κ. Σκαντζός κάλεσε τα μέλη να δράσουν άμεσα  γιατί οι δήμοι πλέον είναι έκθετοι και με το ένα πόδι στον Εισαγγελέα, για τα απορρίμματα και για τους νέους ΧΑΔΑ τονίζοντας ότι η περιφέρεια τους άφησε έκθετους.

Έφη Καστραντά
 

Video: 

ArcadiaPortal.gr Κόκκινος συναγερμός για την λειτουργία του ΦΟΔΣΑ


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.