«Δήμαρχε, πάρε παράδειγμα από το Ναύπλιο για τη διαχείριση των αδέσποτων»

«Δήμαρχε, πάρε παράδειγμα από το Ναύπλιο για τη διαχείριση των αδέσποτων»

Οκτώβριος 12, 2015 - 10:34
4 σχόλια

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Τρίπολης επισημαίνει τις ελλείψεις του Δήμου Τρίπολης ως προς τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Τρίπολης, λίγο καιρό μετά τη συγκρότησή του, με δύο επιστολές του προς τον Δήμο Τρίπολης αφενός επισημαίνει τις αδυναμίες του Δήμου ως προς τη διαχείριση του μεγάλου προβλήματος των αδέσποτων ζώων και αφετέρου προτείνει στον Δήμο λύσεις -και μάλιστα λύσεις που προβλέπονται από τον Νόμο- προκειμένου η Τρίπολη να αντιμετωπίσει με επιτυχία το πρόβλημα, αλλά και να επιδείξει σεβασμό στη ζωή των ζώων συντροφιάς που βρέθηκαν να ζουν στον δρόμο.

Μάλιστα, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι το γειτονικό Ναύπλιο, το οποίο έχει επίσης υποβάλει υποψηφιότητα για το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021, όπως και η Τρίπολη, είναι «μπροστά με μεγάλη διαφορά» στο ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και καλεί τον δήμαρχο Δημήτρη Παυλή να ακολουθήσει το παράδειγμά του. Παράλληλα, ο Σύλλογος γνωστοποιεί ότι έχει αποστείλει επιστολή από τις 15 Σεπτεμβρίου στον Δήμο, δίχως να έχει λάβει ακόμα απάντηση, ενώ επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι ο Δήμος έχει μισθώσει χώρο -όπως προβλέπεται από τον Νόμο- για τη φιλοξενία αδέσποτων ζώων, που κοστίζει 1.300 ευρώ τον μήνα, ακόμη δεν έχει γίνει τίποτε προκειμένου να αξιοποιηθεί όπως προβλέπεται.

Στις δύο επιστολές που ακολουθούν, και έχουν κοινοποιηθεί στον Δήμο Τρίπολης, μπορείτε να διαβάσετε τι έχει γίνει, τι πρέπει να γίνει και κυρίως τι δεν έχει γίνει από πλευράς Δήμου για την αξιοπρεπή αντιμετώπιση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων, όπως και τι προβλέπει ο Νόμος για κάθε περίπτωση.

Μπροστά με μεγάλη διαφορά o Δήμος Ναυπλίου έναντι του Δήμου Τρίπολης που διεκδικεί η πόλη να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης!!! 

Προς τον δήμαρχο κ. Παυλή τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Σταματόπουλο και το δημοτικό συμβούλιο, γιατί δεν παίρνετε παραδείγματα από άλλους Δήμους στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων; 

Σύμφωνα με το νόμο 4039/12 Αρ.9 η περισυλλογή των αδέσποτων ζώων γίνεται από τους Δήμους ή από Φιλοζωικά Σωματεία που συνεργάζονται με τους αντίστοιχους Δήμους. Αυτό όμως έμεινε όπως όλοι περιμέναμε στην φαντασία μας και τίποτα μέχρι τώρα δεν γίνετε από τον δήμο πράξη, έχει ζητηθεί η βοήθεια του δήμου ο οποίος όμως ποτέ δεν ανταποκρίθηκε έμπρακτα ως όφειλε. Με την περισυλλογή ασχολούνται μόνο απλοί πολίτες, μέλη και εθελοντές του φιλοζωικού σωματείου της Τρίπολης, έχοντας σαν πρώτο στόχο την βοήθεια των ζώων ακόμα και αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο. Το πρόβλημα θα ήταν πολύ χειρότερο αν δεν υπήρχαν οι λιγοστοί εθελοντές που κατά κύριο λόγο με δικά τους υλικά μέσα και εράνους προσπαθούν «να σώσουν ότι σώζεται».

Ο Δήμος Τρίπολης :

1.    Αδυνατεί να περισυλλέξει τα ζώα που έχουν χτυπηθεί και βρίσκονται στους δρόμους.
2.    Δεν αναλαμβάνει ποτέ την μεταφορά τους στον κτηνίατρο και την αποθεραπεία τους. 
3.    Δεν αναλαμβάνει ποτέ την βοήθεια των κουταβιών που έχουν βρεθεί ή γεννηθεί στους δρόμους.
4.    Δεν έχει ορίσει κατάλληλο συνεργείο περισυλλογής με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα κατά την διάρκεια της περισυλλογής.
5.    Δεν έχει δημιουργήσει δημοτικό κτηνιατρείο ή μόνιμη σύμβαση με κτηνίατρο.
6.    Δεν έχει δημιουργήσει καταφύγιο.
7. κλπ............ 

Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς…

α) Για τον παραπάνω σκοπό κάθε Δήμος ή συνεργαζόμενοι Δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς προσωρινής παραμονής και περίθαλψης…
β) Για την περισυλλογή συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα… 
γ) Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων στην περιοχή… 
δ) Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων ζώων έχουν οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού… 
ε)Σε κάθε Δήμο συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος… Αυτός είναι ο νόμος, ο οποίος ορίζει σαφέστατα ότι ο κάθε Δήμος θα πρέπει να λειτουργεί εγκαταστάσεις αντιμετώπισης των αδέσποτων, ήτοι δημοτικό κτηνιατρείο κ.λπ. 

Τι συμβαίνει όμως στο Δήμο Τρίπολης;

Στο Δήμο πέρα από μερικές αποσπασματικές ενέργειες και ένα μικρό πρόγραμμα στειρώσεων κ.λ.π. δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα και σαν μην φτάνει αυτό ανανέωσε τη σύμβαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής με ιδιώτη στο Περθώρι με μηνιαίο κόστος 1.300€ περίπου το μήνα (15.600 € το χρόνο) χωρίς να γίνετε ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα και τα λεφτά των δημοτών να σπαταλώνται άσκοπα…. 

Στις 15-9-2015 ο σύλλογος κατέθεσε στο δήμο επιστολή προτάσεων αριθμ. Πρωτ. 4237 και περιμένουμε (όχι απάντηση) αλλά να ξεκινήσουν το συντομότερο δράσεις.

Τρίπολη 1/9/2015 
Αριθ. Πρωτ.: 011
Πολιτιστικός
Φιλοζωικός Σύλλογος Τρίπολης 
Τηλ 6932 839363 
Email: zaa@hotmail.gr

Προς : 

1.Γραφείο κου Δημάρχου
2.Γραφείο κου Αντιδημάρχου

ΘΕΜΑ : Λίστα προτάσεων για το τι πρέπει να γίνει στον Δήμο σε σχέση με τα ζώα.

Κύριε Δήμαρχε και κ. Αντιδήμαρχε, τα ζώα δεν είναι αντικείμενα, είναι έμψυχα και συναισθανόμενα όντα τα οποία προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία (Ν.4039/2012 όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε από το Ν.4235/2014) Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Σκοπός μας είναι η εναρμόνιση με το νομοθετικό πλαίσιο, ο σεβασμός στα ζώα, αλλά και ο σεβασμός στο συμπολίτη και επισκέπτη της πόλης μας ώστε να νιώθει ασφαλής και να συνυπάρχει μαζί τους. Τα ζώα αυτά δεν επέλεξαν να ζούνε στο δρόμο, να «ενοχλούν» την καθημερινότητα μας και να δημιουργούν, κατά πολλούς, φόβο, οίκτο ή και ακόμα απόγνωση για το τι θα γίνει. Τρομοκρατημένα ζώα, είτε σκοτώνονται από αυτοκίνητα, είτε πεθαίνουν από πείνα, αρρώστιες και φόλες (είναι τραγικό να θανατώνονται από φόλες δεκάδες σκυλιά και γάτες και να αδιαφορούμε όλοι για το συγκεκριμένο έγκλημα) (Ν.3170/2003 & Ν.1197/1981). Ένα πρόγραμμα του Δήμου θα μπορούσε να περιλαμβάνει ως άξονες την περισυλλογή, την καταγραφή και τη σήμανση, τον εμβολιασμό, στείρωση, αποπαρασίτωση και περίθαλψη και τέλος την υιοθεσία ή επανατοποθέτηση των αδέσποτων ζώων. Οι δράσεις να είναι κατ' εφαρμογή του ΝΟΜΟΥ για τα ζώα συντροφιάς αδέσποτα και μη.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου συγκεντρώθηκαν και αποφάσισαν να συντάξουν λίστα προτάσεων τι πρέπει να γίνει στο δήμο σε σχέση με τα ζώα για την επίλυση κύριων προβλημάτων:

1. Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής όπως ορίζει ο Νόμος 4235/14 για την διαχείριση των αδέσποτων.
2. Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Φιλοζωικού Σωματείου.
3. Πρόγραμμα στειρώσεων για 100 ζώα.
4. Πρόγραμμα εμβολιασμών για 100 ζώα.
5. Πρόγραμμα ηλεκτρονικής σήμανσης (Microcip) για 300 ζώα.
6. Δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου ή μόνιμη σύμβαση με κτηνίατρο.
7. Βάση δεδομένων, δεσποζόμενων ζώων στο Δημαρχείο.
(Να ειδοποιηθούν ΟΛΟΙ οι δημότες για την υποχρέωσή τους ότι από 1 Νοεμβρίου 2015 και μέχρι τις 30 Μαρτίου 2016 οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, οι ιδιοκτήτες κυνηγόσκυλων και τσοπανόσκυλων πρέπει να τα δηλώσουν στο δήμο).
8. Βάση δεδομένων, Αδέσποτων ζώων στο Δημαρχείο.
9. Δίκτυο Υιοθεσιών ζώων.
10.Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης που ο δημότης-πολίτης μπορεί να τηλεφωνήσει.
12. Δημιουργία σημείων σίτισης.
13. Προαγωγή φιλοζωίας στους Δημότες. (σχολεία, ΚΑΠΗ, συλλόγους) με την υποστηρίξει του Δήμου διοργάνωση ημερίδας για την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας.

14. Έντυπο ενημερωτικό υλικό που θα διανεμηθεί στους πολίτες με τον λογαριασμό του νερού.
15. Πέντε (5) σταντ με ενημερωτικό υλικό που θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία.
16. Εξεύρεση χώρου για χωροθέτηση προσωρινού καταφυγίου αδέσποτων ζώων που να τηρεί τις προδιαγραφές τις οποίες ο Νόμος ορίζει.

Ο πρόεδρος του πολιτιστικού φιλοζωικού συλλόγου

Ειδήσεις: 

4 Σχόλια

Ποιος Δήμος Τρίοπλης; Υπάρχει τέτοιο πράγμα; Μια παρέα *** που περιφέρονται στον τσαντηρομαχαλά της πλατείας Πετρινού κάνοντας δημόσιες σχέσεις είναι ο Δήμος Τρίπολης.

Κατά τα άλλα κατηγορούσε ο Παυλής την προηγούμενη δημοτική αρχή που είχε καταφύγιο, στείρωνε , εμβολίαζε και τσίπαρε τα αδέσποτα, αφήνοντας ελεύθερα τα ακίνδυνα ζώα. Ο Παυλής τότε έλεγε ότι είχε το μεγαλόπνοο έργο που θα έκανε όπως έκανε και με τα σκουπίδια που αφού βρώμισε την πόλη για 4 μήνες, αφού θρηνήσαμε 4 άτομα τελικά έκανε στον Αγιο Βλάσση μέσα στο δάσος μια χειρότερη και μεγαλύτερη χωματερή από αυτή που υπήρχε

Και μάλιστα χωματερή που θα μείνει παραπάνω κι από την Αγία Τριάδα και να το θυμηθείτε! Όσο για τα αδέσποτα, έγινε απλά η διαπίστωση ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός τους....πώς να έγινε αυτό άραγε? Έχει κανείς καμία ιδέα? ΄μήπως επειδή πρόγραμμα στειρώσεων ουσιαστικά δεν υπάρχει? Λέω μήπως...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.