Δηλώσεις καθησυχασμού από το εξωτερικό

Δηλώσεις καθησυχασμού από το εξωτερικό

Ιούλιος 05, 2015 - 15:04
0 σχόλια

"Αχτίδες φωτός" από την ευρωζώνη μέσα από δηλώσεις πολιτικών

Ενώ η πόλωση έχει κορυφωθεί και τα σενάρια τρόπου δίνουν και πέρνουν ακόμα και την ημέρα του δημοψηφίσματος, ακούγονται σιγά σιγά και μερικά ευχάριστα πράγματα από πολιτικούς της Ευρώπης.

Ο Τουσκ μετά τις αρχικές δηλώσεις του για grexit σε περίπτωση του όχι, τελικά αναδίπλωσε λέγοντας: «Ο βασικός μας σκοπός είναι να διατηρήσουμε την ευρωζώνη ενωμένη», και τόνισε: «Είναι απολύτως σαφές ότι το δημοψήφισμα δεν αφορά την παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη. Στην πραγματικότητα, κανένας δεν ενδιαφέρεται για αυτού του είδους το δίλημμα».

O Φρανσουά Ολάντ όπως αναφέρει η "Journal Du Dimanche" είπε σε στενούς του συνεργάτες: «Είτε οι Ελληνες ψηφίσουν ''Ναι'' είτε ''Οχι'', θα συνεχίσω να πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη»

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε: «Και ΟΧΙ να βγει, ψυχραιμία- Να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος…»

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Il Messaggero» λέγοντας «Όταν βλέπεις έναν συνταξιούχο να κλαίει μπροστά σε μια τράπεζα και τους ανθρώπους που κάνουν ουρά μπροστά από τα ATM, αντιλαμβάνεσαι ότι μια χώρα τόσο σημαντική για τον κόσμο και για τον πολιτισμό της όσο η Ελλάδα δεν μπορεί να καταλήγει έτσι», και συνέχισε «Είναι επομένως προφανές, ότι την επόμενη ημέρα θα πρέπει να ξαναρχίσουμε να μιλάμε. Η πρώτη που το γνωρίζει αυτό είναι ακριβώς η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Έκθεση του ΔΝΤ που παρουσιάστηκε πριν δυο μέρες ανέφερε ότι το Ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και στην συνέχεια μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ επικρίνουν το έργο του ταμείου στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για κακές επιλογές οι οποίες προκάλεσαν την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας αλλά και λανθασμένο στοιχεία για την ανάπτυξη της χώρας. Τέλος, κατέληξαν: «Θα είναι δύσκολο να υπάρξει πλειοψηφία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ που θα υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση αυτή, εάν το ΔΝΤ θεωρηθεί υπεύθυνο για περαιτέρω ζημία της ελληνικής οικονομίας, όπως και για τις προβλεπόμενες σήμερα συνέπειες τυχόν οικονομικής καταστροφής».

Διοικητής Bundesbank (Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας) Jens Weidmann: Δημοσιονομικό κενό της Γερμανίας σε περίπτωση Grexit. 
«Αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, ο προϋπολογισμός της Γερμανίας θα έχει μεγάλο κενό». Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο διοικητής της Bundesbank προειδοποίησε τον Wolfgang Schaeuble, υπουργό Οικονομικών της χώρας, για μεγάλες απώλειες στην κεντρική τράπεζα και στη γερμανική οικονομία, σε περίπτωση Grexit. Η Bundesbank έχει προβλέψει 14,4 δισ. ευρώ, σε περίπτωση Grexit.

Ότι και να γίνει σήμερα στο δημοψήφισμα, οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν από αύριο θα είναι σκληρές και δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη για το πότε θα ολοκληρωθούν και με τι αποτέλεσμα. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει διάθεση για λύση και από την πλευρά της Ευρώπης με εξαίρεση την Γερμανία που συνεχίζει να κρατά μια αλλοπρόσαλλη στάση.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.