Διεθνής Ημέρα για τους Μετανάστες

Διεθνής Ημέρα για τους Μετανάστες

Δεκέμβριος 18, 2014 - 17:01
0 σχόλια

Μήνυμα του Κόφι 'Αναν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

Η διεθνής μετανάστευση αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του παγκόσμιου χωριού μας. Η διαχείριση  της μετανάστευσης προς όφελος όλων είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας. Κάθε χρόνο, η Διεθνής Ημέρα για τους Μετανάστες αποτελεί την  ευκαιρία να εστιάσουμε  την προσοχή μας σ’ αυτή την πρόκληση, αλλά  και  να τιμήσουμε τη μεγάλη  συμβολή των μεταναστών στην κοινωνία, τον πολιτισμό και την οικονομία.

Η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τους εργαζόμενους μετανάστες. Οι μετανάστες προσφέρουν τις ικανότητές τους, τη γνώση και το δυναμικό τους στις κοινωνίες  που τους φιλοξενούν. Η παρουσία τους προωθεί την ανταλλαγή ιδεών και συμβάλλει  στην πολιτισμική και επιστημονική πρόοδο. Το δυναμικό των ανειδίκευτων αλλά και των  εξειδικευμένων εργατών-μεταναστών,  διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην επιτυχία μεγάλων τομέων της οικονομίας,  τόσο των αναπτυγμένων όσο και των αναπτυσσόμενων χωρών. Την ίδια στιγμή, τα ποσά που οι μετανάστες εμβάζουν  στις πατρίδες τους υπερβαίνουν  αυτά  που οι χώρες τους δέχονται στο πλαίσιο της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας.

Ωστόσο, η μετανάστευση δημιουργεί πολλές δυσκολίες και εγείρει κατανοητές ανησυχίες σε πολλούς τομείς. ‘Έτσι,  αν θέλουμε  η μεταναστευτική πολιτική να είναι  αειφόρος και αποτελεσματική και τα οφέλη από τη μετανάστευση  να γίνουν πλήρως αντιληπτά , πρέπει να διαλύσουμε τους μύθους και τα ξενοφοβικά στερεότυπα και να αντιμετωπίσουμε τα αληθινά προβλήματα.  Πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη για να διασφαλίσουμε το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και των οικογενειών τους.

Η πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Επιτροπής για τη Διεθνή Μετανάστευση περιέχει  σημαντικές συστάσεις για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε. Η έκθεση  συσχετίζει   την αποτελεσματική  μεταναστευτική πολιτική με τις πολιτικές  πάνω  σε μια σειρά  άλλων θεμάτων, όπως η ανάπτυξη, το εμπόριο, η βοήθεια και η ασφάλεια. Ο Υψηλού Επιπέδου Διάλογος για τη Διεθνή Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που θα διεξαχθεί του χρόνου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ,  θα αποτελέσει την  ευκαιρία για τα Κράτη-Μέλη να σφυρηλατήσουν μια στενότερη συνεργασία στα σημαντικά αυτά θέματα. Ελπίζω  ότι όλα τα Κράτη θα αντλήσουν ιδέες  από τις συστάσεις της Επιτροπής, και θα  συμβάλλουν  στην επιτυχία του Διαλόγου.

Η φετινή Διεθνής Ημέρα για τους Μετανάστες σηματοδοτεί επίσης την 15η επέτειο  της υιοθέτησης της Διεθνούς Συνθήκης για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Εργαζόμενων Μεταναστών και των Μελών των Οικογενειών τους. Μέχρι σήμερα,  μόνο 34 Κράτη έχουν επικυρώσει ή προσχωρήσει στη Συνθήκη. Καλώ για μια ακόμα φορά όλα τα Κράτη που δεν το έχουν κάνει ως τώρα, να γίνουν μέρη αυτής της σημαντικής συνθήκης. Επίσης καλώ όλα τα  συμμετέχοντα κράτη  να υποβάλλουν εγκαίρως στην Επιτροπή για τους  Εργαζόμενους Μετανάστες  τις  εκθέσεις τους σχετικά  με  τα μέτρα που έχουν λάβει προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της Συνθήκης. Τα ενθαρρύνω επίσης να αναγνωρίσουν τη δικαιοδοσία της Επιτροπής  για την αποδοχή και εξέταση καταγγελιών ατόμων   που επικαλούνται παραβίαση των δικαιωμάτων τους σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης.

Οι κοινωνίες μας θα ήταν φτωχότερες  χωρίς τη συνεισφορά των μεταναστών. Σήμερα, καθώς τιμούμε τη συμβολή τους, ας αποφασίσουμε  να διαφυλάξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε άνδρα, γυναίκας και παιδιού που περνούν τα σύνορα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.