Διατροφή στο σχολείο

Διατροφή στο σχολείο

Φεβρουάριος 22, 2019 - 20:00
0 σχόλια

Τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο έχουν να αντιμετωπίσουν μια απαιτητική καθημερινότητα στην οποία πρέπει να χωρέσει: το σχολείο, το διάβασμα στο σπίτι, οι ξένες γλώσσες, οι αθλητικές καθώς επίσης και οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αντιμετωπίσουν με όπλο τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεσματικά της δυσκολίες της καθημερινότητας τους.
 

ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ .....ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ.....
Το πρωινό είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας. Το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει καλά (καύσιμα)ιδιαίτερα μετά τον νυχτερινό ύπνο, όπου τα αποθέματα ενέργειας είναι χαμηλά. Έρευνες έχουν δείξει  ότι η λήψη ενός ισορροπημένου  πρωινού έχει κατά πολύ να κάνει με την καλύτερη απόδοση στο σχολείο, την μεγαλύτερη ικανότητα εκμάθησης, μνήμης, και συνδυαστικός σκέψης. Αντίθετα τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό η το αντικαθιστούν με ανθυγιεινά σνακ, κουράζονται πιο εύκολα, έχουν πρόβλημα συγκέντρωσης και αποδίδουν λιγότερο.
 

Ας τους ετοιμάσουμε για πρωινό.... (και αν είναι δυνατόν ας το φάμε μαζί τους).
Έτσι θα καταλάβουν πιο εύκολα ποσό σημαντικό γεύμα είναι....
-1 ποτήρι γάλα,1-2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως(φρυγανιές)με μαργαρίνη και μέλι και 1 φρούτο.
-1 ποτήρι γάλα με δημητριακά και 1 φρούτο.
-1 ποτήρι γάλα και 1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης τυρί (χαμηλών λιπαρών) και γαλοπούλα και 1 αυγό βραστό.
-1 ποτήρι φυσικού χυμού φρούτων με 1 τοστ (τυρί-γαλοπούλα) και ένα αυγό βραστό.
 

Ο ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ.....
Το κολατσιό (δεκατιανό) είναι απαραίτητο κατά την διάρκεια την ημέρας για τα παιδιά -μαθητές γιατί τους γεμίζει με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά χρήσιμα για να ανταπεξέλθουν με αποτελεσματικότητα στις σχολικές αλλά και στις εξωσχολικές τους υποχρεώσεις. Για αυτό και δεν πρέπει να το ξεχνάμε, σίγουρα το κολατσιό που το ετοιμάζει η μητέρα από το σπίτι είναι καλύτερο(υγιεινό)από τις επιλογές που υπάρχουν στα κυλικεία η στους χώρους γύρω από τα σχολεία.
 

Ας τους ετοιμάσουμε .....
-1 σάντουιτς ολικής αλέσεως με τυρί και γαλοπούλα, μαρούλι, ντομάτα και 1 φρούτο.
-1 κομμάτι σπιτική πίτα και 1 μπολάκι με φρούτα(φυσικό χυμό).
-3-4 μπισκότα δημητριακών(μπάρες δημητριακών) με 1 μπολάκι με φρούτα η φυσικό χυμό φρούτων.
 

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΦΑΓΗΤΟ.....
Το μεσημεριανό γεύμα των παιδιών πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων(άμυλο-πρωτεΐνες-υδατάνθρακες-λιπαρά-λαχανικά) για να είναι ισορροπημένο και διατροφικά πλήρες. Ιδιαίτερη ένταση πρέπει να δοθεί στις πρωτεΐνες οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του μυϊκού ιστού, στα καλά λιπαρά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και στα λαχανικά που προσφέρουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών σε σημαντικές δόσεις.
 

Ας τους ετοιμάσουμε .....
-Μπιφτέκι από άπαχο κιμά με ρύζι και πολύχρωμη σαλάτα από ωμά λαχανικά με ελαιόλαδο.
-Λαδερά από λαχανικά εποχής με τυρί χαμηλών λιπαρών και 1-2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως.
-Ζυμαρικά με σάλτσα και τριμμένο τυρί και πράσινη σαλάτα με ελαιόλαδο.
-Ψάρι ψητό με πολύχρωμη σαλάτα από βραστά λαχανικά, πατάτες και ελαιόλαδο.
 

ΒΡΑΔΙΝΟ,ΤΟ ΕΛΑΦΡΥ ΓΕΥΜΑ......
Το βραδινό φαγητό είναι απαραίτητο για ένα έναν ήσυχο και απολαυστικό ύπνο,για αυτό δεν πρέπει να παραλείπετε. Οι επιλογές για αυτό τους το γεύμα πρέπει να είναι ελαφριές και να περιλαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες τροφίμων με ιδιαίτερη έμφαση στα γαλακτοκομικά, τις πρωτεΐνες και τα λαχανικά.
 

Ας τους ετοιμάσουμε .....
-1 τοστ με άπαχο τυρί και γαλοπούλα και πολύχρωμη σαλάτα με ελαιόλαδο.
- 1/2 μερίδας από το μεσημεριανό φαγητό με πολύχρωμη σαλάτα και 1-2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως.
- 1 πιάτο με σούπα από κοτόπουλο η λαχανικά με σαλάτα και τυρί χαμηλών λιπαρών.
- 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με δημητριακά ολικής άλεσης.
Όλα αυτά που αναφέραμε αποτελούν επιλογές που έχουμε και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να προσφέρουμε στα παιδιά -μαθητές- πολλές εναλλακτικές.
 

Πέρα όμως από την ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την υγεία και την καλύτερη τους απόδοση εξίσου σημαντική για την διαχείριση του στρες των παιδιών αλλά και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας είναι η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ η άσκηση που σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών πρέπει να έχουν τουλάχιστον 60' μέτριας προς έντονης σωματικής δραστηριότητας καθημερινά και να μην υπερβαίνουν τις 2 ώρες ημερησίως μπροστά στην τηλεόραση, τον υπολογιστή, το ταμπλετ, το κινητό η τα βιντεοπαιχνίδια...
 

Η ΣΩΣΤΗ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ(Άσκηση) μεγαλώνουν υγιή παιδιά και γίνονται συνήθειες που θα τους ακολουθούν σε όλη τους την ζωή......
Όλα τα γεύματα είναι απαραίτητα και σπουδαία.....μην παραλείπετε ΚΑΝΕΝΑ.

Λαλουδάκης Δημήτριος

Καθηγητής σωματικής αγωγής (πρωτοβάθμια εκπαίδευση )

Προπονητής ποδοσφαίρου ( πιστοποίηση UEFA-A)

Personal trainer (Fitness and Football)

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.