Διατήρηση της παράδοσης με χοιροσφάγια στο Αθήναιο (pics,vid)

Διατήρηση της παράδοσης με χοιροσφάγια στο Αθήναιο (pics,vid)

Δεκέμβριος 23, 2018 - 11:15
6 σχόλια

Πιστοί στην παράδοση και διατηρώντας τα ήθη και έθιμα του τόπου μας,πραγματοποιήθηκε η διαδικασία των Χοιροσφαγίων, στο χωριό Αθήναιο.

Μπορεί το έθιμο να έχει ατονήσει και να τηρείται από ορισμένους αλλά σε εμάς τους μεγαλύτερους φέρνει μνήμες και θύμησες του παρελθόντος, όταν η αντίστοιχη διαδικασία αποτελούσε ευκαιρία όχι μόνο για συνάθροιση των συγχωριανών αλλά και ευκαιρία για γλέντι.

Τα ήθη και έθιμα, ο πολιτισμός και η παράδοσή μας εν γένει είναι αναγκαία αν θέλουμε να διατηρήσουμε την μοναδικότητά μας ως λαός, σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

Ο αντιπεριφερειάρχης Βαγγέλης Γιαννακούρας ανέφερε:

"Επιμένουμε παραδοσιακά και διατηρούμε και στο Αθήναιο τα έθιμα των παππούδων και των γονιών μας.

Αυτές τις μέρες πραγματοποιούνταν τα χοιροσφάγια, ένα έθιμο παλιό που, όταν ήμασταν παιδιά το ζούσαμε ιδιαίτερα.

Μιλάμε για το σφάξιμο του γουρουνιού και την παρασκευή διαφόρων εδεσμάτων από το κρέας του αλλά και κάθε άλλο σημείο του σώματός του.

Τίποτε δεν πήγαινε χαμένο εκείνα τα χρόνια από ένα γουρούνι, ακόμα και το δέρμα του γινόταν γουρνοτσάρουχα και η φούσκα του μπαλόνι να παίζουν τα παιδιά.

Σήμερα πάλι τίποτα δεν πάει χαμένο και η όλη διαδικασία μπορεί να μην έχει την αίγλη του παρελθόντος αλλά και πάλι αποτελεί ευκαιρία να συναντηθούν οι συμπατριώτες και σε πολλές περιπτώσεις να γίνει το αντίστοιχο γλέντι.

Σε πολλά χωριά της Αρκαδίας έχουν και τις αντίστοιχες εκδηλώσεις...

Την παράδοση πρέπει να την διατηρούμε και να την παραδίδουμε στις επόμενες γενιές, γιατί χωρίς αυτή, δεν μπορούμε να έχουμε ταυτότητα και να κρατάμε την ιδιαιτερότητά μας, ως λαός.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!"

Video: 

Διατήρηση της παράδοσης με χοιροσφάγια στο Αθήναιο


6 Σχόλια

Έθιμο είναι φίλε μου και διατήρηση παράδοσης και όχι εμπόριο... Δεν έσφαξε για να πουλήσει ο άνθρωπος.. για το σπίτι του και τους φίλους του... Αμέσως να γράψετε την αιχμή σας και το αρνητικό σχόλιο... Αυτό γινόταν πάντα, από τα παλιά χρόνια, αυτό γίνεται και τώρα.. η ανάρτηση έχει σκοπό να θυμίσει στους παλιότερους το έθιμο (που έσωζε οικογένειες από την πείνα) αλλά και να μάθει στους νέους την αξία της παράδοσης και της διατήρησης των ηθών και εθίμων του τόπου μας... Καλές Γιορτές και αφήστε την τυπικότητα για άλλα θέματα!

Μακάβρια εθιμα που πρέπει να καταργηθούν... Στα σύγχρονα σφαγεία ακολουθουνται άλλοι μεθόδοι.... Τι μας παρουσιάζουν εκεί? Ντροπή

Και ολοι εσείς που σχολιάζετε περι μακαβριοτητας κριτσανιζετε την κοκκαλα ομως. Και αμα ειναι και τζάμπα τους ξεχνάτε τους ζουλου αμεσως ψωρογιδα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.