Διαπιστώσεις, αποποίηση ευθυνών και "θα" στην ημερίδα της ΠΕΔ για τα σκουπίδια

Διαπιστώσεις, αποποίηση ευθυνών και "θα" στην ημερίδα της ΠΕΔ για τα σκουπίδια

Δεκέμβριος 15, 2011 - 14:05
1 σχόλια

- Οι ομιλητές αναμάσησαν τα περί ευθυνών και αναγκαιότητας της ολοκληρωμένης διαχείρισης χωρίς να προσθέσουν κάτι καινούργιο

-Οι Δήμαρχοι αποποιήθηκαν μερίδιο ευθύνης για την κρατούσα κατάσταση και αρνήθηκαν να επωμιστούν τα πρόστιμα! 

- Τέλος Δεκεμβρίου - μέσα Ιανουαρίου οι ανακοινώσεις για τον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης και την ανακύκλωση 

- Στις πίσω - πίσω θέσεις του αμφιθεάτρου κάθισε ο Βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος!

Με αλλαγή στο πρόγραμμα λόγω της καθυστέρησης του υφυπουργού εσωτερικών Πάρη Κουκουλόπουλου ξεκίνησε η ημερίδα που διοργάνωσε η ΠΕΔ Πελοποννήσου στο Αποστολοπούλειο πνευματικό κέντρο της Τρίπολης  με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων . Το γενικό συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από την ημερίδα που κράτησε αρκετές ώρες, είναι πως μπορεί μεν να υπάρχει ένα σχέδιο στα χαρτιά και μια ευρωπαϊκή οδηγία που επικρέμαται ως «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τα κεφάλια όλων και λέγεται πρόστιμα αν δεν προχωρήσουν όσα επιβάλει το εν λόγω σχέδιο, αλλά στην ουσία δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο και η κάθε περιοχή προχωρά όπως μπορεί ενώ ούτε χρονοδιαγράμματα έχουν τεθεί ούτε ποια μέθοδος θα επιλεγεί για την ολοκληρωμένη διαχείριση.
  Το μόνο που ειπώθηκε και δια στόματος υφυπουργού αλλά και λοιπών ομιλητών είναι πως η μέθοδος θα υλοποιηθεί μέσω συμμετοχής και ιδιωτών αφού χρήματα δεν υπάρχουν ενώ λόγω του ότι δεν υφίσταται βέλτιστη αλλά κατάλληλη λύση αυτή που θα επιλεγεί θα είναι αυτή που θα έχει το μικρότερο κόστος.
  Ξεκάθαρο δεν είναι ούτε το αν η ανακύκλωση θα επεκταθεί  και αν θα γίνει όπως πρέπει να γίνεται με τη λεγόμενη διαλογή στην πηγή και με τους ξεχωριστούς κάδους για κάθε ανακυκλώσιμο υλικό αλλά ούτε και για τους περίφημους δεματοποιητές ελέχθη κάτι ουσιαστικό με αποτέλεσμα ο Δήμαρχος Κρανιδίου που έβγαλε κυριολεκτικά κραυγή αγωνίας για τα  14.000 δεματοποιημένα  δέματα «που τα τυλίγουμε με νάιλον και τα καμαρώνουμε» να μην νιώθει αισιόδοξος για το τι θα τα κάνει και που θα τα πάει!
  Αν εξαιρέσει κάνεις  το γεγονός ότι η πρωτοβουλία της  ΠΕΔ είναι αξιέπαινη για την διοργάνωση της ημερίδας ,τα όσα ειπώθηκαν σε αυτήν δεν προσκόμισαν κάτι νέο  Αφού μπορεί οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί να παραδέχτηκαν  πως το πρόβλημα είναι μείζον – ποιος αμφιβάλει άραγε  γι αυτό-  παραδέχτηκαν πως κάθε φορά η χωροθέτηση  είτε ΧΥΤΑ ή οτιδήποτε  άλλου έχει σχέση με τα απορρίμματα βρίσκει τη σθεναρή αντίσταση των  πολιτών.
  Μάλιστα ο σύμβουλος του Υπουργού ΠΕΚΑ Βαγγέλης Τερζής χαρακτήρισε την χωροθέτηση «σισύφειο έργο». Μπορεί ακόμα να  ειπώθηκε πως η ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων που στην Ελλάδα αποτελούσε μέχρι σήμερα τον κύριο τρόπο διάθεσης, ότι θα πρέπει να σταματήσει επιτέλους  αλλά επί  της ουσίας ούτε χρονοδιάγραμμα ετέθη ούτε κάτι άλλο συγκεκριμένο ειπώθηκε αφού και οι διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη σε άλλες περιοχές και στην Πελοπόννησο τον αναμένουμε στις 23 Δεκεμβρίου  δεν είναι βέβαιο πως θα τελεσφορήσουν.
 Ως θετικό μπορεί να καταγραφεί ότι στα λόγια τουλάχιστον όλοι θεωρούν πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία για την επίλυση  του προβλήματος για το οποίο όλοι φέρουν ευθύνη -άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο-  αλλά κατά πόσον θα γίνει πράξη αυτό δεν είναι βέβαιο. Αλλά και το περιβόητο πολιτικό κόστος παραμένει και λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για την επίλυση του προβλήματος έστω κι αν ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τόνισε πως «όποιος λύσει το πρόβλημα θα έχει κάνει το μεγαλύτερο έργο που θα μπορούσε να κάνει για τον τόπο».

  Οι δήμαρχοι επίσης τόνισαν πως δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πρόστιμα για ένα ζήτημα που δεν έχουν την μεγαλύτερη ευθύνη ή μάλλον όπως είπαν, δεν έχουν καμιά ευθύνη και ούτε βέβαια να μετακυλήσουν μέσω των δημοτικών τελών στους δημότες τους. Μάλιστα ο Δήμαρχος Άργους -Μυκηνών τόνισε πώς να θέλουν να επιβάλλουν πρόστιμα στους κατοίκους ας το κάνουν μέσω άλλων λογαριασμών και δει της ΔΕΗ που όπως είπε ειρωνικά κατά κάποιο τρόπο αποτελεί και πάγια τακτική της κυβέρνησης.
  Άλλα σημεία που μπορούν να καταγραφούν από την εν λόγω ημερίδα είναι πως απαιτείται μεγαλύτερη ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών που υλοποιούνται προγράμματα ανακύκλωση, ότι πρέπει η ανακύκλωση να επεκταθεί και στα δημόσια απόβλητα, ότι η αποκατάσταση των χωματερών εν μέρει προχωράει ικανοποιητικά αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος μιας και στην Πελοπόννησο λειτουργούν 27 ακόμα  ΧΑΔΑ οι οποίο θεωρητικά πρέπει να πάψουν αν είναι ενεργοί ως το τέλος του 11 και  Ό,τι χρηματοδοτικά προγράμματα επίσης υπάρχουν για την αποκατάσταση αλλά και γενικά για δράσεις περιβαλλοντικές .

  Επίσης ο υφυπουργός ενημέρωσε πως αρχές του έτους  θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον επικαιροποιημένο για τον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης  και τα ολοκληρωμένα συστήματα ανακύκλωση αφού παρουσιάζονται προβλήματα σε αυτά και οι νέοι ΦΟΣΔΑ σε επίπεδο περιφερειών θα είναι εκλεγμένοι ως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Στην ημερίδα παρόν ήταν και ο Βουλευτής της Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος προτίμησε να καθίσει στις πίσω θέσεις του αμφιθεάτρου ενώ σημαντική ήταν η συμμέτοχη των δημάρχων αν και η απουσία απλού κόσμου για άλλη μια φορά ήταν χαρακτηριστική

 

Το δελτίο τυπου της ΠΕΔ 

 

Χθες, Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011 στην Τρίπολη, πραγματοποιήθηκε μια απολύτως επιτυχημένη ημερίδα με την παρουσία των, κ. Κουκουλόπουλου Πάρι, Υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Αποστολόπουλου Αναστάσιου, Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου, κ. Τατούλη Πέτρου, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο κ. Τερζής Ευάγγελος και ο κ. Λιόγκας Βασίλης και εκ σχεδόν του συνόλου των Δημάρχων, των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων της Περιφέρειας Πελοποννήσου θέμα:«Το Πρόβλημα Διαχείρισης των Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου»

 

Από την ομιλία του Υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Κουκουλόπουλου Πάρι συμπεραίνονται, ως προς το θεσμικό πλαίσιο και την κυβερνητική πολιτική, τα εξής:

α) Θα εκπονηθεί επικαιροποιημένο Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων, το οποίο θα δημοσιευθεί στα μέσα Ιανουαρίου του 2012.

β) Προβλέπεται ενοποίηση Συστημάτων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

γ) Η ολοκληρωμένη διαχείριση θα γίνει με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ (σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα).

δ) Οι σχετικοί διαγωνισμοί θα είναι ανοικτοί σε όλες τις τεχνολογίες με τελικό κριτήριο το κόστος.

ε) Προχωράει η διαδικασία για τους ΦΟΔΣΑ και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2012, η οποία προβλέπει έναν (1) για κάθε Περιφέρεια.

 

Ο κ. Τατούλης Πέτρος, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αναφέρθηκε δια μακρού στις προσπάθειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την επίλυση του προβλήματος και τη βούληση της Περιφέρειας να συνεργαστεί με τους Δήμους και να ζητήσει την άποψη των Δημοτικών Συμβουλίων για το συγκεκριμένο θέμα.

 

Ο κ. Αποστολόπουλος Αναστάσιος, Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της συναίνεσης και συνεννόησης για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

 

Το λόγο έλαβαν επίσης πολλοί Δήμαρχοι, οι οποίοι παρουσίασαν το πρόβλημα με τα απορρίμματα στους πέντε (5) Νομούς της Πελοποννήσου και στο σύνολο των Δήμων τους.

 

Επειδή εκτιμήθηκε ότι υπάρχει διαφορετικότητα στην προσέγγιση, πολλά ερωτήματα αναπάντητα και μακρύς ο δρόμος για την επίλυση του προβλήματος, το θέμα της Διαχείρισης Απορριμμάτων θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Πελοποννήσου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Σπάρτη την Τρίτη 2ο Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 0.7:00 μ.μ. Παρακαλούνται οι Δήμαρχοι όπως παρευρεθούν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. 


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Η λύση έχει ήδη δοθεί στους πολίτες και μάλιστα γεννήθηκε στη Σπάρτη. Όλοι οι πολίτες ιδρύουν εταιρεία που συμπράττει με τον εκάστοτε τοπικό Δήμο για τη διαχείριση των απορριμμάτων του με φιλικό τρόπο. Η Διαλογή των Απορριμμάτων στην πηγή που παράγονται είναι ΜΟΝΟδρομος. Μόνο τότε παράγει ένας συνειδητοποιημένος πολίτης χρήσιμα προϊόντα που δεν είναι τίποτα άλλο από καθαρά οργανικά, χαρτί, πλαστικά, γυαλί, μέταλλο. Αυτά είναι ένα καθημερινό προϊόν με εισόδημα για κάθε πολίτη. Γιατί όλα τα ανωτέρω, αν διαχωριστούν, γίνονται"ξαφνικά" ανακυκλώσιμα προϊόντα. Κάθε ένας πολίτης με μια και μόνο μετοχή έχει εξασφαλίσει την αεροφόρα διαχείριση των απορριμμάτων του για τα επόμενα 25 χρόνια. ΦΤΗΝΟΤΕΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ από την συμμετοχή του κάθε πολίτη στην διαχείριση με Διαλογή στην Πηγή ΔΕΝ υπάρχει. Πάρτε το το συντομότερο χαμπάρι γιατί αλλιώς καιγ- χαν-όμαστε.