Διαμαρτυρίες και σφοδρή αντιπαράθεση έφερε το θέμα της δακοκτονίας στο ΠεΣυ (vid)

Διαμαρτυρίες και σφοδρή αντιπαράθεση έφερε το θέμα της δακοκτονίας στο ΠεΣυ (vid)

Δεκέμβριος 12, 2018 - 18:38
5 σχόλια

Εκπρόσωποι των αγροτών παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, προκειμένου να ζητήσουν το 100% της αποζημίωσής τους από τη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν εξαιτίας της επέλασης του δάκου στα ελαιόδενδρα και εφέτος, για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Η δακοκτονία καρκινοβατεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, επειδή, ανάμεσα στα άλλα, πολλοί διαγωνισμοί κηρύσσονται άγονοι καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους εργολάβους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει την καταστροφή από τον δάκο, ενώ, όπως κατήγγειλε εκπρόσωπος των αγροτών, εκτιμητές του ΕΛΓΑ ακόμα και φυσικές καταστροφές της ελιάς τις αποδίδουν στον δάκο, προκειμένου να μην καταβάλλει αποζημιώσεις ο Οργανισμός στους ελαιοπαραγωγούς.

Ο κ. Βασίλης Βουρλίτης, εκπρόσωπος αγροτικών συλλόγων Πελοποννήσου, έλαβε τον λόγο. Όπως είπε, δύο χρόνια αφού έχουν ήδη θέσει το πρόβλημα της δακοκτονίας, επανέρχονται, ύστερα από υποσχέσεις τόσο από τον περιφερειάρχη όσο και από τους αντιπεριφερειάρχες ότι θα έλυναν το πρόβλημα.

«Τότε, είχατε τονίσει ότι είναι και ζήτημα κλιματικών αλλαγών. Αλλά, γιατί να μην εξασφαλιστεί πανελλαδικά ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματός της, με ευθύνη του υπουργείου; Μας απαντήσατε, επειδή η Περιφέρεια έχει αναλάβει τη δακοκτονία, με χρήματα του υπουργείου. Όλοι μας λένε ότι αυτό είναι το σύστημα, ότι δεν γίνονται σωστά οι διαγωνισμοί και ότι δεν έρχονται σωστές ενημερώσεις από τις τοπικές κοινότητες. Πέρυσι, οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν τον πολλαπλασιασμό του δάκου. Αλλά εφέτος που οι καιρικές συνθήκες τον ευνόησαν, δεν υπήρξε καμία ενέργεια. Ο Σταύρος Αραχωβίτης είπε ότι η δακοκτονία έγινε σωστά και ότι έφταιγε ο καιρός και οι δαίμονες. Δεν είμαστε αμόρφωτοι, ξέρουμε να διαβάζουμε. Όταν πέρασε ο ‘’Ζορμπάς’’, ο ανταποκριτής του ΕΛΓΑ που έκανε την εκτίμηση, είπε ότι οι ελιές δεν έπεσαν από τον ‘’Ζορμπά’’, αλλά από τον δάκο.

Δηλαδή, ο αέρας του «Ζορμπά» που πέρασε, δεν έριξε την ελιά; Τέτοια ακούσαμε από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.

«Ζητάμε να ληφθεί απόφαση από το ΠεΣυ, επειδή αυτή τη στιγμή θα περάσει Χριστούγεννα το μεγαλύτερο κομμάτι των αγροτών με τα 400 ευρώ του Τσίπρα. Πιέζουμε τους αντιπεριφερειάρχες τόσο καιρό να φέρουν το θέμα στο ΠεΣυ. Για ποιον λόγο καθυστερούν;».

«Και οι Δήμοι και η Περιφέρεια έχουν ευθύνη. Να λάβει ομόφωνη απόφαση το ΠεΣυ. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει επιστημονική και άρτια εφαρμογή του προγράμματος. Ο δάκος μένει μια ζωή μέσα στο δέντρο. Θα ήθελα να ακούσω τι θα μας πουν. Εμείς λέμε ότι πρέπει να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια και να καταργηθεί το αίσχος του 2% που παρακρατείται από το λάδι. Να ενταχθεί η ζημιά από τον δάκο στον ΕΛΓΑ για να αποζημιωθούμε».

Βγάλτε από τον μποναμά και δώστε στους αγρότες. Μην τα δίνετε μόνο στις επιχειρήσεις του τουρισμού.

Άλλος εκπρόσωπος των αγροτών ζήτησε να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης εξήγησε στους αγρότες ότι το πρόγραμμα και το μοντέλο της δακοκτονίας το στέλνει το υπουργείο και ότι οι Υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να το εκτελέσουν όπως ακριβώς προβλέπεται.

Επίσης, επεσήμανε ότι δυστυχώς το υπουργείο ως τώρα βάζει στην κουβέντα την αλλαγή του μοντέλου και ότι ως τα μέσα Ιανουαρίου θα έχει μορφοποιηθεί το νέο μοντέλο ώστε να το χρησιμοποιήσει η Περιφέρεια την επόμενη χρονιά.

Έχουμε πάρει αποφάσεις από την ΕΝΠΕ και τις έχουμε εισηγηθεί στο υπουργείο από το 2012.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι η περιφερειακή αρχή κατάλαβε πολύ γρήγορα αυτό που πρέπει να γίνει, και ότι εξαρχής έκανε παρέμβαση στον Ευρωπαίο επίτροπο, αλλά και στο υπουργείο, για προϋποθέσεις επιδότησης της ζημιάς λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στη συνέχεια, ο κ. Βουρλίτης δίχως να λάβει τον λόγο, παρενέβη στην κουβέντα, προκαλώντας τον περιφερειάρχη: «Πόσοι ψεκασμοί έγιναν; Πάτε να μας κοροϊδέψετε. Να ζητήσετε το χρίσμα από τον ΣΥΡΙΖΑ!».

Εδώ δεν είναι θέμα οικογενειακό σου, είπε ο περιφερειάρχης, και δημιουργήθηκε ένταση στην αίθουσα. «Η πρόβλεψη εφέτος για τη Λακωνία ήταν 2,1 ψεκασμοί. Σας καταλαβαίνω, καταλαβαίνω το σκεπτικό σας. Σαν κάποιο δήμαρχο που ύστερα από εννέα χρόνια ήρθε να διαμαρτυρηθεί για τη δακοκτονία».

Αυτά στο κόμμα σου, απάντησε ο περιφερειάρχης, και ο κ. Στρατηγάκος παρενέβη για να καλέσει στην τάξη τον κ. Βουρλίτη, ο οποίος κατηγορούσε τον περιφερειάρχη ότι η αποτυχία του προγράμματος της δακοκτονίας είναι αποκλειστικά προσωπική του ευθύνη.

Ακολούθως, ο κ. Τατούλης είπε ότι «η μεγαλύτερη αυταπάτη των συλλογικών οργάνων είναι ότι κάποιοι νομίζουν ότι εκφράζουν το σύνολο του αγροτικού, του εργατικού κόσμου. Μην συγχέετε τις προσωπικές σας απόψεις με του συνόλου. Η Περιφέρεια είναι σταθερή στην αλλαγή του μοντέλου της δακοκτονίας. Όλοι αυτοί που νομίζουν ότι μπορούν να πατρωνάρουν το αγροτικό κίνημα είναι βαθιά νυχτωμένοι. Μας ενδιαφέρουν τα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Οι ματαιόδοξες απόψεις που θέλουν τη χώρα να λειτουργεί σε μια άλλη λογική, κριτής της είναι οι πολίτες».

Ευχαριστούμε για την ομολογία σας ότι είστε εναντίον μου, φώναξαν εκπρόσωποι των αγροτών, συμπληρώνοντας ότι εξυπηρετεί η περιφερειακή άλλα συμφέροντα.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Σφοδρή αντιπαράθεση έφερε το θέμα της δακοκτονίας στο ΠεΣυ


5 Σχόλια

Πάλι όλοι οι άλλοι φταίνε και εσείς τα κάνατε σωστά κ. Τατούλη; Έργα δεν θεωρούνται οι ασφαλτοστρώσεις της πλάκας...δεν πείθετε κανέναν.

Πάλι το κράτος πρέπει να κάνει δακοκτονία; Οι ενδιαφερόμενοι για την δική τους ιδιοκτησία δεν πρέπει να κάνουν τίποτε;

Το κράτος έχει αναλάβει τη δακοκτονία και οι αγρότες ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ανάλογη εισφορά στα ελαιοτριβεία,τα οποία και την αποδίδουν στο κράτος.Καταλάβατε?

Που είναι τα τρακτέρ σας; Σαν να βγήκαν οι γύφτοι για ζητιανιά χωρίς τα παιδιά τους μπροστά!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.