Διαμαρτυρίες και πανό στο ΠεΣυ: Όχι στο σκουπιδοέργο σας! (pics,vid)

Διαμαρτυρίες και πανό στο ΠεΣυ: Όχι στο σκουπιδοέργο σας! (pics,vid)

Σεπτέμβριος 25, 2019 - 18:07
0 σχόλια

«Ζώα μας περάσατε να σας περιμένουμε πέντε ώρες;» - Νίκας: Δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνουμε πίσω

Περίπου 100 πολίτες βρέθηκαν στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης κατά τη συνεδρίαση του ΠεΣυ Πελοποννήσου την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου. Με αφορμή το γεγονός ότι τα εκτός ημερήσιας διάταξης απασχόλησαν το Σώμα για πάνω από μία ώρα, οι πολίτες ζήτησαν να προταχθεί το θέμα των απαλλοτριώσεων, καθώς δεν θα μπορούσαν να περιμένουν ώρες. Μάλιστα, ακούστηκαν έντονες διαμαρτυρίες: «Ζώα μας περάσατε να σας περιμένουμε πέντε ώρες; Να προταχθεί το θέμα». Το θέμα προτάχθηκε και συζητήθηκε, και κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι πολίτες κράτησαν ένα μεγάλο πανό εντός της αίθουσας, με ένα μεγάλο «Όχι» για το έργο των απορριμμάτων. Ο κ. Σκαντζός, πρόεδρος του ΠεΣυ, ζήτησε να τοποθετηθεί μια αντιπροσωπεία από τους πολίτες. Το Σώμα αποφάσισε να συζητηθούν τα θέματα 4 και 5 εντός ημερήσιας διάταξης.

Ο κ. Μπολοβής έλαβε τον λόγο, ως απλός πολίτης που παρακολουθεί το θέμα, όπως είπε, και ανέδειξε τη δυσπιστία κάθε πολίτη ως προς τη σπουδή που δείχνει η νέα περιφερειακή αρχή για την ολοκλήρωση ενός έργου στο οποίο βρέθηκε κάθετα απέναντι. «Πρώτον, άκουσα ότι είναι μια ολοκλήρωση διαδικασίας που δεν πρόλαβε να γίνει από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που σας είχα ακούσει να λέτε ότι η ΣΔΙΤ είναι μια απάτη που έχει ονοματεπώνυμο. Αν το θέμα είναι μόνον διαδικαστικό, τότε όλα τα άλλα είναι καλώς γινωμένα. Αλλά δεν είναι προς όφελος του περιβάλλοντος και του δημόσιου συμφέροντος. Αν τόσα χρόνια παρακωλύατε ένα έργο σωστό, μου στερήσατε τόσα χρόνια τη λύση. Στον ΦΟΔΣΑ είναι ο κ. Σκαντζός και γνωρίζει και ήταν κατά του έργου. Αν το έργο είναι λάθος, και τώρα προσπαθείτε να το διευκολύνατε, σημαίνει ότι κάτι έχει αλλάξει. Φοβάμαι την τακτοποίηση. Εάν η ''Νέα Πελοπόννησος'' ψηφίσει σήμερα, αυτομάτως βεβαιώνει ότι πράγματι κάτι δεν έκανε καλά στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Συνεπώς: ή το έργο είναι καλό και εσείς το είχατε βλάψει τόσα χρόνια ή το έργο ήταν καλό και εσείς προσπαθείτε τώρα να το οικειοποιηθείτε».

Ο κ. Δαλιάνης, από τον Δήμο Ευρώτα, δημοτικός σύμβουλος, δήλωσε κάθετα αντίθετος στο έργο, μιλώντας για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου, που θα καταστρέψει 50.000 στρέμματα αν γίνει ανθρώπινο λάθος, ενώ αναφέρθηκε στην τεράστια επιβάρυνση στους πολίτες της περιοχής αλλά και στον υδροφόρο ορίζοντα. «Οι αντιδράσεις είναι ομόφωνες. Θα μπλοκάρουμε διοικητικά και αγωνιστικά το έργο».

Ο κ. Μανιατάκος, δημοτικός σύμβουλος, λαμβάνοντας τον λόγο, είπε ότι βλέπει τη διχογνωμία και ότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι μιλάνε με όρους δικούς τους. «Το έργο αυτό είναι ένα έργο που έχει πάρει απόφαση το ΔΣ του Ευρώτα να μην γίνει, καθώς θα φανεί στη ζωή μας, στις επόμενες γενιές. Όσο κέρδος και να υπάρχει, τα προβλήματα θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Θα μας αναγκάσει να φύγουμε από τον τόπο μας». «Σκεφτείτε με γνώμονα ότι έχετε παιδιά», είπε τέλος.

Ο εκπρόσωπος των κατοίκων του Δήμου Ευρώτα μίλησε για ένα έγκλημα, όπως είπε: «Το 2019 για ένα τόσο σημαντικό έργο και με τόσους κινδύνους, όλοι οι επιστήμονες που είχαν αναλάβει τις μελέτες γιατί δεν ενημέρωσαν τον κόσμο για το σπήλαιο που δεν έχει ανακαλυφθεί εκεί; Τους επιστήμονές σας, τους είδαμε στον δρόμο των Βουτιάνων, να κλείνουν τρύπες με τενεκέδες. Για το μέλλον των παιδιών μας, να σκεφθείτε πολύ καλά τι θα ψηφίσετε. Οι κάτοικοι δεν θα αφήσουν το έργο να γίνει».

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ένας φυσικός, ο οποίος μίλησε για την ακαταλληλότητα της τοποθεσίας όπως έχει αναδειχθεί από την ΑΕΠΟ, ενώ επεσήμανε ότι τα πετρώματα είναι παντελώς ακατάλληλα για να γίνει εκεί το έργο.

Νιώθετε κι εσείς τον κίνδυνο. Μην υποθηκεύετε το μέλλον της περιοχής για τα κέρδη κάποιων.

Κατά την τοποθέτηση των επικεφαλής των παρατάξεων, ο κ. Πέτρος Τατούλης έκανε λόγο για πολιτική αποστασία του κ. Νίκα και είπε: «Ανεξάρτητα από τη διαφωνία που έχω με τους πολίτες, σεβόμενος απόλυτα τις απόψεις τους, θα ήθελα να θυμίσω σε όλους, και στον εισηγητή αντιπεριφερειάρχη που ήταν πολέμιος εναντίον του έργου, που φωνασκούσε εναντίον μας, ήρθε σήμερα και μας είπε ότι το έργο είναι σύμφωνο με το δημόσιο συμφέρον. Αλλά αυτό το έργο το υπονόμευσε ο περιφερειάρχης σήμερα, όταν είχε τις εργολαβίες με τον γνωστό σκουπιδοεργολάβο. Και είναι κρίνα, το ότι δεν έχει απαντηθεί ποτέ το ερώτημα πού πήγαν τα 7,5 εκατ. ευρώ; Χαίρομαι γιατί τώρα ανακαλύφθηκε το δημόσιο συμφέρον. Αλλά για αυτό, χύσαμε αίμα, πόνο και δάκρυ, όταν ο τότε δήμαρχος Καλαμάτας μάς καθύβριζε συνεχώς, όταν ο πρόεδρος του ΠεΣυ σήμερα, μάς καθύβριζε συνεχώς και ξαφνικά ανακαλύφθηκε η Εδέμ, στην Ήπειρο, όταν πήγατε και επισκεφθήκατε το έργο στην Ήπειρο, που αναβάθμισε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Ενώ υπήρξε κοινή πορεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, με αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει το έργο έξι χρόνια».

Το έργο αυτό φέρει το δικό μου όνομα, το δικό μας όνομα, ακόμα και εκείνων που αποστάτησαν, που μας βλέπουν και δεν ντρέπονται.

Η συγκεκριμένη φράση προκάλεσε την αντίδραση ενός πολίτη, ο οποίος είπε «μπράβο, κύριε Τατούλη, μπράβο σας, μας κοροϊδεύετε στα μούτρα μας».

Ο κ. Τατούλης επανέλαβε την τοποθέτησή του, προκαλώντας και πάλι αντιδράσεις, και κατέληξε λέγοντας ότι ο ίδιος θα ντρεπόταν για την εισήγηση που έκανε ο αντιπεριφερειάρχης.

Ο κ. Δέδες επεσήμανε ότι τώρα έρχονται οι αντιδράσεις στο προσκήνιο, ενώ, συμφωνώντας με τον κ. Τατούλη, είπε ότι ο κ. Τατούλης είχε την πλειοψηφία των 3/5, που του επέτρεπε να λαμβάνει αποφάσεις, ενώ αυτή τη στιγμή η περιφερειακή αρχή έχει άλλες προκλήσεις μπροστά της. «Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση πλέον», σηκώνοντας αντιδράσεις από τους πολίτες όπως «άλλος για κωλοτούμπα;». Όταν τελείωσε την τοποθέτησή του ο κ. Δέδες, ακούστηκε στην αίθουσα το σύνθημα:

Τα κέρδη της ΤΕΡΝΑ πληρώνουμε με αίμα, η δίκαιη ανάπτυξη είναι ένα ψέμα!

Ο κ. Μπουντρούκας ζήτησε να μάθει με ποιο σκεπτικό επελέγη η συγκεκριμένη περιοχή.

Ο κ. Γόντικας κατά την τοποθέτησή του χαρακτήρισε «ανεκδιήγητο» τον δήμαρχο που ήταν πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, ενώ είπε ότι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ΤΕΡΝΑ είναι το ζητούμενο του έργου. «Και μόνο το φιάσκο με τα πλαστά συμβόλαια αρκεί για να τεκμηριώσει τις εγκληματικές ευθύνες», επεσήμανε.

Τελικά, όλοι σας, ΝΔ, ΠαΣοΚ, ΣΥΡΙΖΑ, άλλοτε διαφωνώντας και άλλοτε συμφωνώντας, βάζετε το λιθαράκι σας για να γίνει αυτό το έγκλημα.

Νίκας: Δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνουμε πίσω χωρίς υποστούμε μεγαλύτερη βλάβη από αυτή που υποτίθεται ότι φοβόμαστε

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, τέλος, απευθυνόμενος στους «φίλους της Αριστεράς», όπως είπε, δήλωσε ότι ειλικρινά τους θαυμάζει και υπογράμμισε: «Υπέστην πρωτοφανή προσωπική επίθεση. Είμαι 25 χρόνια αυτοδιοικητικός, έχω εκλεγεί τρεις φορές δήμαρχος Καλαμάτας, τρεις φορές νομαρχιακός σύμβουλος. Σε όλο το διάστημα της αυτοδιοικητικής μου θητείας ποτέ δεν συκοφάντησα ούτε εξύβρισα. Πιστεύω ότι παρά τις αντιθέσεις μας σε ιδεολογικό επίπεδο, μπορούμε σε προσωπικό επίπεδο να βρούμε κάποια στοιχεία σύγκλησης και συνεννόησης. Ήμουν δήμαρχος για 13 χρόνια. Το 2010 αντιμετώπισα ένα τεράστιο πρόβλημα, με την πόλη γεμάτη σκουπίδια. Επελέγη, γιατί δεν υπήρχε άλλη, η διαδικασία μεταφοράς των σκουπιδιών. Και τώρα θα μεταφερθούν σκουπίδια στην Κοζάνη, η οποία τα καλοδέχεται. Σας βεβαιώνω ότι θίγεται η ηθική υπόσταση ενός ανθρώπου. Οτιδήποτε εκταμιεύεται, εγκρίνεται από τα όργανα, και από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σήμερα γίνεται ατελής διαχείριση στον Δήμο Καλαμάτας. Βεβαιώνω το Σώμα ότι δεν υπάρχει καμία νομική εκκρεμότητα. Υπάρχει ένα ζήτημα περιβαλλοντικό στο δικαστήριο. Ο εργολάβος, δυστυχώς, απεβίωσε και έχω κληθεί ως μάρτυρας. Και από ποιους εκτοξεύονται οι κατηγορίες; Από εκείνους που έχουν καταδικαστεί!»

Ακόμα, είπε ότι σέβεται την Αριστερά και τους ηγέτες της.

«Τριάντα χρόνια πετροβολιόμαστε με το συγκεκριμένο θέμα. Πρέπει να τελειώσουμε. Πρέπει να βρούμε κάποια σημεία που να συγκλίνουμε. Είχα το θάρρος να τοποθετηθώ ευθέως για την απλή αναλογική. Σήμερα εμείς συζητάμε κάτι το απολύτως συγκεκριμένο, για μια διαδικασία που δεν ολοκληρώθηκε για λόγους τυπικούς. Επειδή περίπου μου λένε ότι αν καθυστερήσαμε οκτώ χρόνια, εγώ φταίω, επειδή η ΠΕΔ, όχι εγώ, αποφάσιζε. Εγώ το 2014 αποχώρησα από την ΠΕΔ και όταν κατάλαβα το 2016, που είχα πάει στο Μαξίμου, στην προηγούμενη κυβέρνηση από την οποία εγώ βοηθήθηκα, και το λέω δημόσια με κάθε ευκαιρία. Συζητώ με τη νυν κυβέρνηση την οποία στηρίζω, και τον ηγέτη της, ότι θα υπάρξει στήριξη μεγάλη. Ασφαλώς έχουμε ΣΔΙΤ. ό,τι μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση χωρίς να τινάξει τη σύμβαση στον αέρα, θα το κάνουμε. Τους σταθμούς μεταφόρτωσης».

Δεν θα αμφισβητηθεί μια διαδικασία τώρα. Αν σταματήσουμε τώρα, δεν υπάρχει βηματισμός για την επόμενη περίοδο.

 

Ακολουθεί βίντεο

Video: 

ArcadiaPortal.gr Διαμαρτυρίες και πανό στο ΠεΣυ: Όχι στο σκουπιδοέργο σας!


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.