Δευτέρα του Πάσχα στο Σέχι... κάποτε (pics)

Δευτέρα του Πάσχα στο Σέχι... κάποτε (pics)

Απρίλιος 18, 2017 - 14:30
2 σχόλια

Γυρίζοντας λίγο τις σελίδες της ζωής της Τριπολιτσάς προς τα πίσω ας ταξιδέψουμε λίγο στα χρόνια τα όμορφα, τα απλά, με τις γειτονιές και τους ανθρώπους της και τα έθιμά της ,τα γλέντια και τους χορούς της.

Παραδοσιακά στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στο Σέχι γινόταν γλέντι φοβερό.

Την Δευτέρα του Πάσχα όλη η Τρίπολη περνούσε από εκεί για να ευχηθεί και για να δει φίλους και γνωστούς και για να γλεντήσει με την καρδία του.

Δείτε τις φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στην Σελίδα «ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ  ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ» από τον κ.Τζίμη Σίδερη ο οποίος κάνει μία ρομαντική γλυκεία και κατανυκτική αναπόληση όταν ακόμα ο κόσμος ήταν αθώος και κοντά στην παράδοση τα ήθη και έθιμα του.

Η κ. Ασπασία Μπιρμπίλη λίγο πιο κάτω αναφέρει:

Κατά την Τουρκοκρατία είχε απαγορευτεί απο τον πασά να εορτάζεται απο τους Τριπολιτσιώτες το Πάσχα.Έτσι το ξημέρωμα ,απο Κυριακή του Πάσχα προς Δευτέρα της Διακαινισίμου κατέβαινε κρυφά απο το μοναστήρι της Επάνω Χρέπας, περνώντας απο ένα μυστικό μονοπάτι,ένας καλογερόπαπας και έκανε την Ανάσταση στο ξωκκλήσι της παλιάς Αγίας Τριάδας,το οποίο υπάρχει και σήμερα. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος λειτουργεί η Αγία Τριάδα τη Δευτέρα του Πάσχα,απο τους Ιερείς της Ενορία μας και με πλήθος πιστών να έρχονται απο το πρωϊ στο ξωκκλήσι και μετα το τέλος της λειτουργίας να συνεχίζουν με Σεχιώτικο παραδοσιακό γλέντι.
(Φωτογραφίες απο παλιότερες εποχές την Δευτερα του Πασχα στην Αγια Τριάδα με παρέες φίλων και οικογενειών ,ανέβηκαν λιγο πριν απο Τζίμη Σίδερη. )


2 Σχόλια

Ο Τζίμης ο Σίδερης αν και νέος στην ηλικία είναι στενά δεμένος με το Σέχι και με το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος.Δεν είναι πρώτη φορά που μας κάνει να αναπολούμε παλιές καλές στιγμές.Στιγμές που όταν ήταν πρόεδρος ο αείμνηστος Γεώργιος Χλέπας έκανε τα πάντα για να προβάλει το Σέχι μέσω του συλλόγου αλληλοβοηθείας Σεχίου.

Μήπως το σχόλιο που έγραψα ενόχλησε κάποιους Αρκαδια Πορταλ και αποσύρατε το ωραίο ρεπορταζ βάζοντάς το στα μετόπισθεν;Μήπως;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.