ΔΕΘ: Από τον εκσυγχρονισμό στο «λεφτά υπάρχουν» και το σκίσιμο των μνημονίων (pics)

ΔΕΘ: Από τον εκσυγχρονισμό στο «λεφτά υπάρχουν» και το σκίσιμο των μνημονίων (pics)

Αύγουστος 23, 2017 - 12:31
5 σχόλια

Δεκαοκτώ συν δύο χρόνια υποσχέσεων, φράσεων και αποφάσεων που άφησαν ιστορία

Παραδοσιακά, μόλις τελειώσουν τα πανηγύρια σε όλη την Ελλάδα, ξεκινά το μεγάλο πανηγύρι της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας, της οικονομίας, του πολιτισμού και οι πολιτικοί μιλούν με το «λ» το παχύ για λίγες ημέρες, ανεβαίνουν βόρεια και προωθούν τις δουλειές τους. Παραδοσιακά, επίσης, η κυβέρνηση κάνεις εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ. Παλαιότερα, ένας Ανδρέας Παπανδρέου είχε πολλά να τάξει και να υποσχεθεί -όταν δεν ζητούσε από τον Τύπο να χτυπήσουν εκείνον και όχι τη Μιμή, όπως έκανε το 1994. Στα χρόνια της κρίσης, όμως, οι υποσχέσεις λιγοστεύουν, τα «θα» για την ισχυροποίηση της κοινωνικής πολιτικής περισσεύουν και οι φράσεις όπως του ΓΑΠ «λεφτά υπάρχουν» στοιχειώνουν για χρόνια τα πολιτικά πρόσωπα.

Πάμε να δούμε από το 2016 και πίσω τις ατάκες και τις υποσχέσεις που έγραψαν ιστορία, εν αναμονή των εξαγγελιών του 2017 σε λίγες ημέρες.

2016

Εν μέσω απεργιών στα μέσα ενημέρωσης, ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ παρουσίασε τα 246 εκατ. ευρώ που ΘΑ έπαιρνε από τις τηλεοπτικές άδειες ως τον δρόμο προς τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας. Τελικά, δεν τα πήρε.

2015

«Συμβιβαστήκαμε για την πατρίδα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το δραματικό καλοκαίρι του 2015 -θυμάστε, ΑΤΜ βουβά, δημοψήφισμα, εκλογές, ένας χαμός. «Βάλαμε την πατρίδα πάνω από το κόμμα, κάναμε συμβιβασμό και όποιος νομίζει ότι θα μπορούσε να πετύχει καλύτερη συμφωνία, ας έρθει να μας το πει», είπε ο Αλέξης.

2014

Ο Τσίπρας υποσχέθηκε κατάργηση ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, μισθό 751 ευρώ, αφορολόγητο 12.000 ευρώ, 300.000 θέσεις εργασίας και διαγραφή χρέους. Και ότι θα έσκιζε το μνημόνιο μόλις θα εκλεγόταν. Αυτά..

2013

Αντώνης Σαμαράς. Στα μάτια του, η Ελλάδα πήγαινε τόσο καλά με το πρόγραμμα, που ανακοίνωσε ότι δεν θα έπαιρνε άλλα μέτρα. Είχαμε και πρωτογενές πλεόνασμα, που θα πήγαινε στους αδύναμους: «Χαμηλοσυνταξιούχοι, ένστολοι, πετρέλαιο, θα δούμε. Εξαρτάται από το πόσο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε πόσο θα είναι. Ξέρουμε όμως, ότι θα υπάρξει. Και είμαστε αποφασισμένοι να το χρησιμοποιήσουμε, για να ανακουφίσουμε την κοινωνία».

2012

Μούγκα. Ο Σαμαράς είχε καταργήσει την ομιλία του Πρωθυπουργού -μεταξύ μας, καλύτερα. Ο Τσίπρας του την είπε: «Σαν τον κλέφτη ήρθε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη».

2011

Διαδηλώσεις, χαμός και ένας Βενιζέλος που δεν κωλώνει πουθενά: Διαπιστώνει την αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος και εξαγγέλλει νέα εξοντωτικά μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ. Το χαράτσι στα ακίνητα έρχεται μαζί με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για την ενίσχυση των ανέργων. Η αρχή του τέλους της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε, φέρνοντας στην εξουσία τον Αντ. Σαμαρά μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012.

2010

«Η χώρα γυρίζει σελίδα», είπε ο ΓΑΠ στην 75η ΔΕΘ, αλλά μόνο σελίδα δεν αλλάξαμε.

2009

«Λεφτά υπάρχουν, αλλά το θέμα είναι πού πάνε». Η θρυλική ατάκα του ΓΑΠ ειπώθηκε εκεί και θα τον στοιχειώνει για πάντα, όπως θα στοιχειώνει τον Πάγκαλο το «μαζί τα φάγαμε». «Ναι, θα χρειαστεί να συγκρουστούμε με πρακτικές και αντιλήψεις τού παρελθόντος. Μία από αυτές, για την οποία σιωπά η κυβέρνηση, δεν είναι απλώς πού θα βρούμε τα λεφτά, αλλά πού πηγαίνουν τα λεφτά. Γιατί λεφτά υπάρχουν… Το θέμα είναι πού πάνε; Aν πάνε στην αδιαφάνεια, αν πάνε στη φοροδιαφυγή, αν πάνε στη σπατάλη, βεβαίως δεν θα έχουμε να δώσουμε».

Αλλά...

Την ίδια χρονιά, ο Κ. Καραμανλής έκανε την αυτοκριτική του για το Βατοπέδι (χα!) και είπε το κορυφαίο, ότι «η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη και δεν θα υποστεί τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης». Δεν ξέρουμε αν έκανε την αυτοκριτική του και για αυτό, επειδή από τότε δεν μιλάει πολύ...

2008

Ο Kώστας Kαραμανλής στην 73η ΔΕΘ το 2008, εμφανώς αμήχανος αναγκάζεται να απαντήσει ή να αποφύγει πολλαπλές ερωτήσεις, που αφορούν στον «βίο και στην πολιτεία» υπουργών και στενών συνεργατών του. Yπερασπίζεται λοιπόν τον τότε υπουργό Ναυτιλίας Γιώργο Βουλγαράκη για το δόγμα του πως «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό», λέγοντας μεταξύ άλλων πως «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν φαινόμενα απρεπούς συμπεριφοράς».

2007

Πρέπει να ήμασταν πλούσιοι τότε... Από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την αύξηση του ΕΚΑΣ (το θυμάστε;) κατά 35 ευρώ και της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ κατά 50 ευρώ τον μήνα, και ανακοίνωσε φορολογικές ελαφρύνσεις για τους μισθωτούς με εισόδημα ως 30.000 ευρώ ετησίως. Αν τα έλεγε αυτά σήμερα ο Τσίπρας, θα ξεχυνόταν ο κόσμος στους δρόμους πανηγυρίζοντας!

2006

Οπαδοί του ΠΑΟΚ, κρατώντας το πανό που έγραφε «Κι εμείς ψηφίζουμε», έκαναν επεισόδια και δεν άφηναν τον Καραμανλή να κάνει τα εγκαίνια, αν δεν άκουγε τα αιτήματά τους. Ο Βουλγαράκης τρώει αβγά και μπογιές στη μούρη και οι ξένοι τηλεοπτικοί σταθμοί κάνουν πανηγύρι.

2005

Εγκαινιάζονται οι ΣΔΙΤ -πονεμένη ιστορία για την Πελοπόννησο, αφού εκείνοι που τις έφεραν μετά δεν τις ήθελαν, όνομα και μη χωριό!

2004

«Με θάρρος και όχι με δισταγμούς, με συνεννόηση και όχι με αιφνιδιασμούς, με διάλογο και όχι με σύγκρουση, με σύνθεση και όχι με αλαζονεία, με ηπιότητα και όχι με οξύτητα επιλέγουμε τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων». Τάδε έφη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από τη 69η ΔΕΘ, εξαγγέλλοντας το δόγμα της «ήπιας προσαρμογής» για την οικονομία. Ύστερα από 13 χρόνια, μόνο ήπια δεν έχουμε προσαρμοστεί...

2003

Το 2003, στην 68η ΔΕΘ, ο Κ. Σημίτης επαναλαμβάνει τις ίδιες ανακοινώσεις με κοινωνικό πακέτο που έφθασε τα 2,6 δισ. μόνο που αυτή τη φορά η συνταγή δεν έχει την ίδια επιτυχία, και η προσπάθεια για τη «σύγκλιση» δεν απέδωσε τους αναμενόμενους πολιτικούς καρπούς.

2002

Τίποτα άξιο λόγου. Ο Σημίτης σε ομιλία του αναπτύσσει την πολιτική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

2001

Ο Σημίτης θα έλυνε τα προβλήματα του Ασφαλιστικού. Δεν τα έλυσε.

2000

Ο Σημίτης είχε ευγενείς στόχους: «Πρώτη και κύρια επιδίωξή μας είναι να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής όλων των Ελλήνων, ώστε να συγκλίνει προς τα επίπεδα ζωής των άλλων λαών της Ευρώπης. Ο εργαζόμενος, ο μισθωτός, ο μικρομεσαίος, ο συνταξιούχος, ο αγρότης, οι γυναίκες να δουν ότι η πολιτική αλλάζει τις συνθήκες ζωής τους προς το καλύτερο ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: Προπαντός όμως να οικοδομήσουμε ένα κοινωνικό κράτος. Να οικοδομήσουμε ένα κοινωνικό κράτος που θα περιορίζει την ανασφάλεια, θα ενισχύει τις συνθήκες για ένα ασφαλέστερο μέλλον, θα απαντά στα σύγχρονα προβλήματα του κοινωνικού αποκλεισμού».

1999

Ο Σημίτης ανακοινώνει για πρώτη φορά τον θεσμό των κοινωνικών πακέτων που έφθανε τότε το 1,5 δισ. ευρώ σε παροχές.

Bonus:

1995

Στην 60ή ΔΕΘ, ο Aνδρέας Παπανδρέου ερωτάται για το εάν είναι ικανοποιημένος από τους χειρισμούς και τις απόψεις του τότε υπουργού Bιομηχανίας, Kώστα Σημίτη, με επίκεντρο την πώληση των Nαυπηγείων Σκαραμαγκά. «Όχι δεν είμαι» απαντά, και ο Σημίτης φεύγει από τον χώρο της συνέντευξης και υποβάλλει αμέσως την παραίτησή του. Τέσσερις μήνες μετά τον διαδέχεται στην αρχηγία του ΠαΣοΚ και στην πρωθυπουργία.

1984

«Το τρίπτυχο της αναπτυξιακής μας πολιτικής είναι εκσυγχρονισμός, συμμετοχή και αποκέντρωση σε μια πορεία προς τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου το 1984 εγκαινιάζοντας την έκθεση και εισάγει την έννοια του εκσυγχρονισμού στην πολιτική ζωή της χώρας. 

Παράλληλα, στη συνέντευξη που παραχωρεί στο γνωστό κέντρο «Ρέμβη», αναρωτάται για τον νέο αρχηγό της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: «Αυτόν τον εφιάλτη βρήκαν να εκλέξουν;».

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 

5 Σχόλια

Κοινός εχθρός των Ελλήνων η Νέα Τάξη Πραγμάτων (Ν.Τ.Π.) και όσοι κρύβονται πίσω από αυτή. Ο Αντρέας σαν καθηγητής πανεπιστημίου στα Οικονομικά τους ταλάνιζε, ο Σημίτης μας έπαιξε το παιγνίδι με τα χρηματιστήρια, ο Κωστάκης δεν τους έκανε τα χατίρια και κάψανε την Ελλάδα, οι απόφοιτοι του Χάρβαρντ μας παρέδωσαν στη Ν.Τ.Π. κυριολεκτικά στο πιάτο. Από τον Θεό να το βρούνε οι προσκυνημένοι. Η Κατοχή κάποτε τελειώνει και κάποιοι θα λογοδοτήσουν.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τωρα το 80% ειναι πρώην Πασοκοφρουροι. Αλαξε ο "Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς " Αχ καημένε Έλληνα.....

@ 15:56 - Μα πόσο θύμα μπορεί να είσαι στην πολιτική; Πόσο; Ο Κωστάκης σε ποιον δεν έκανε τα χατίρια; Θυμηθήκαμε τα ξεφτιλισμένα χρόνια της δεκαετίες του ΄80, με τους διορισμούς του. Εκτροχίασε το κράτος και μετά κάνει τον μουγκό. Ο ίδιος άνθρωπος που θέλει να λέγεται δεξιός δεν ψήφισε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για τα εγκλήματα του κομμουνισμού!!! Η μεγαλύτερη ντροπή της δεξιάς από το 1974 και μετά. Νέα τάξη πραγμάτων και τρίχες κατσαρές. Σας έχει γίνει το μυαλό πουρές από τις μπαρουφο-εκπομπές και άρθρα του κάθε γραφικού. Έριξε την χώρα στα βράχια γιατί ήταν σπάταλος ή βαριόταν. Τόσο απλά.

@17.59 δεξιός το παίζεις ή αριστερός; τον Κωστάκη τον φάγανε γιατί παράκουσε τις εντολές των αφεντικών σας, (έχετε πολλά αφεντικά)! κάψανε τον τόπο αν θυμάσαι για να τον φάνε, για θυμήσου ή δεν σε συμφέρει να θυμάσαι;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.