«Δεσποτάκο μου, τα ποδαράκια σου»: Μια εύθυμη ιστορία από τη Γορτυνία

«Δεσποτάκο μου, τα ποδαράκια σου»: Μια εύθυμη ιστορία από τη Γορτυνία

Φεβρουάριος 06, 2016 - 11:23
0 σχόλια

Στα 1925 ο Δεσπότης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρός Πολύκαρπος, ειδοποίησε τον παπά Βασίλη τον Σιέττο ότι θα πήγαινε στην Ξηροκαρύταινα.
Οι Καρυτινοί που δεν είχαν ματαδεί Δεσπότη, έβαλαν τα δυνατά τους να συμμαζέψουν το χωριό και τους εαυτούς τους, όπως τους είχε ειπεί ο μακαρίτης ο παπα-Βασίλης.

Μία βδομάδα πριν σκούπιζαν τα γκάβαλα, τις σβουνιές, τις κοπριές και τις γουρνοσκαντζίλες που πλημμύριζαν τους δρόμους και τα σοκάκια.

Οι άντρες πήγαν στην Στρέζοβα και πήραν παπούτσια από του Καστάνη, κουρεύτηκαν και αγόρασαν και λίγα μπισκότα από του Μπουσιουτάκου, οι πλέον επίσημοι πήραν και κανένα παντελόνι τελβόλ από του Ραμαντάνη. Οι γριές έβγαλαν από τις κασέλες τα θανατίκια τους, οι νοικοκυράδες έβγαλαν από τα μπαούλα και την ναφθαλίνη τα γιορτινά τους, και οι τσιούπες έφτιαξαν όλες τις λιχουδιές από μπακλαϊ μέχρι γαλατόπιτες, κολώστρες και κορκοφίγκια.

Σαν έφθασε ο Δεσπότης στην Εκκλησιά του Τιμίου Προδρόμου, καβάλα επάνω σ' ένα παλιογάϊδουρο που το τραβούσε ένας ράθυμος Διάκος από το καπίστρι, και από πίσω βάραγε με ένα καμουτσίκι ο Παρασκευάς του Κούνα, με την Γαρούφω του Χειμωνο-Χαράλαμπου παραδίπλα να φωνάζει:

-Αγάλια ρε Τσιεβά, θα το σκοτώσεις το παλιοζωντανό, και να ιδώ πως θα κουβαλάς τα πουρνάρια μετά...

Τέλος πάντων, όταν ξεπέζεψαν, οι Καρυτινοί τους υποδέχθηκαν μετ' αλαλαγμών και λαμπάδων.

Του φίλησαν χέρια και πόδια, ενώ ο μακαρίτης ο Βασίλης του Τζιντάνου, γνωστός ως Πλαστήρας, από την Βάχλια, του φιλούσε την πατερίτσα λέγοντας:

-Τι ωραίο ματσουκάκι! Θα φτιάξω και εγώ ένα τέτοιο, και θα ιδεί η παλιόκορπα, όταν την πλακώσω με την διμούτσουνη, αν ξαναφάει της παρεδρίνας τα φασούλια.

Οι γέροι, οι γριές και οι ετοιμόρροποι ούλοι, είχαν μπρουμουτίσει στα τέσσερα, και περίμεναν να τους ειπεί, αν είχε περισσέψει καμιά γωνιά του Παραδείσου και για δαύτους.

Τέλος πάντων, όταν τελείωσαν τα κλασσικά, ο κυρός Πολύκαρπος κόνεψε στου Αποστόλη του Κούνα.

Η μακαρίτισσα η γυναίκα του, η Κούτσιαινα, που είχε πιει, λόγω της χαράς, λίγα ποτηράκια παραπάνω, σαν είδε τα αφράτα και κάτασπρα πόδια του Δεσπότη, τρέχει τα αγκαλιάζει, τα φιλεί και τα χαϊδολογεί, μουρμουρίζοντας:

Δεσποτάκο μου, τα ποδαράκια σου... Πες και του Αποστόλη μου τη συνταγή... Γιατί  τα δικά του έχουν ένα γόνα σγάρτσα και άλλο ένα πίνο.

Και λέγεται μέχρι σήμερα το ρήμα εκείνο, της Κούτσιαινας, όταν βλέπουν οι Καρυτινοί άσπρα πόδια.

(ΠΗΓΗ: agiosdimitriosromanou.blogspot.gr, Χαράλαμπος Δελής Πανουτσακόπουλος)

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.