Δεν έχει ωριμάσει η συζήτηση για τα απορρίμματα στην περιφέρεια Πελοποννήσου;

Δεν έχει ωριμάσει η συζήτηση για τα απορρίμματα στην περιφέρεια Πελοποννήσου;

Ιανουάριος 22, 2020 - 12:21
0 σχόλια

Επτά χρόνια έχουν περάσει από όταν η τότε περιφερειακή αρχή του κ. Τατούλη παρουσία πέντε υπουργών είχε ανακοινώσει τον προσωρινό ανάδοχο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και η συζήτηση ακόμα δεν έχει ωριμάσει, όπως παραδέχθηκε ο υφυπουργός Ενέργειας σε πρόσφατη επίσκεψή του στην έδρα της περιφέρειας στην Τρίπολη.

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, τον Ιούλιο του 2013 βρίσκουμε τις τότε ανακοινώσεις οι οποίες παρουσίαζαν το έργο ΣΔΙΤ.  

Η μονάδα που θα κατασκευαστεί θα γίνει κανονικά ως μία βιομηχανική μονάδα και θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στις αρχές του 2014 και θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο το 2016.

Περνώντας από 40 κύματα το έργο έχει βρει πολλά εμπόδια και έχει υποστεί πολλές καθυστερήσεις αλλά ακόμα δεν έχει διαγραφεί από τον χάρτη, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον Νοέμβριο του 2019 να παραδέχεται ότι το έργο πρέπει να τρέξει.

«Ένα από τα έργα που πρέπει να τρέξουμε, είναι το έργο της Πελοποννήσου. Δήμοι και Περιφέρειες μπορούν, με τις νέες διατάξεις, να παίρνουν πιο εύκολα τέτοιες αποφάσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 το έργο θα έχει ξεκινήσει να λειτουργεί.

Μία από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, λίγες μέρες πριν, δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ οι πράξεις αναγκαστικών απαλλοτριώσεων σε Αρκαδία και Λακωνία για το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι τελευταίες ανακοινώσεις από πλευράς κυβέρνησης για την πορεία του έργου, έρχονται δια στόματος του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά που βρέθηκε στην Τρίπολη την Τρίτη 21 Ιανουαρίου και διαβεβαίωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει το έργο ΣΔΙΤ , αφού όπως αναγνώρισε και ο κ. Θωμάς το πρόβλημα είναι μεγάλο και πρέπει να αντιμετωπιστεί δομικά.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος έχει σκύψει στο πρόβλημα για να βρεθούν λύσεις δομικές για όλες τις περιοχές

Ο υφυπουργός τόνισε ότι στη Βόρεια Ελλάδα έχει ωριμάσει περισσότερο η συζήτηση ενώ στην νότια Ελλάδα η συζήτηση είναι λίγο πιο πίσω και νομίζει ότι θα ωριμάσει τους επόμενους μήνες, με την τεχνική βοήθεια της κεντρικής κυβέρνησης .

Κατά την πρώτη τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον κ. Θωμά είπε:

 Έχουμε κάνει σταθερά βήματα για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος  της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου και θεωρώ ότι πάρα πολύ γρήγορα θα αρχίσει να τρέχει η προθεσμία για την κεντρική τους διαχείριση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από αυτόν τον βραχνά που υποβαθμίζει την περιοχή και έτσι θα ξεκινήσουμε να σκεπτόμαστε κάποια άλλα ζητήματα.

Όπως φαίνεται κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι το έργο ΣΔΙΤ πρέπει να ολοκληρωθεί, έτσι ώστε η Πελοπόννησος να μπορέσει να είναι σύννομη με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και να απαλλαγεί από τα υπέρογκα χρηματικά πρόστιμα που πέφτουν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για σοβαρές παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καθώς η χώρα μας είναι η τελευταία χώρα της Ε.Ε. που χρησιμοποιεί χωματερές και θάβει σκουπίδια.

Το κλείσιμο των ανεξέλεγκτων χωματερών είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος και των δυνητικών κινδύνων από τα απόβλητα. Αν υπάρχουν κολλήματα και το έργο δεν μπορεί να ξεκινήσει, για κάποιο λόγο, οι αρμόδιοι θα πρέπει να βρουν άλλη λύση, καθώς ο χρόνος έχει παρέλθει και η Πελοπόννησος δεν αντέχει άλλα σκουπίδια, στα ποτάμια, τα βουνά, τα ρέματα και τα δασοί και τους δρόμους.

Φωτογραφία από την χωματερή στη θέση "Άγιος Βλάσης" στην Τρίπολη.

Έφη Καστραντά

Video: 

ArcadiaPortal.gr Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά για τα απορρίμματα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.