Δέκα για την Κεντροαριστερά: Τα προφίλ των υποψηφίων και η πρώτη δημοσκόπηση

Δέκα για την Κεντροαριστερά: Τα προφίλ των υποψηφίων και η πρώτη δημοσκόπηση

Σεπτέμβριος 10, 2017 - 10:00
4 σχόλια

Έβδομος με 2,4% ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Tους 10 έφθασαν οι υποψήφιοι για την Κεντροαριστερά. Τελευταίος υποψήφιος, ο επικοινωνιολόγος Δημήτρης Τζιώτης. Παράλληλα, η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» την Κυριακή στην έντυπη έκδοσή της δημοσιεύει μια πρώτη δημοσκόπηση, στην οποία η κυρία Φώφη Γεννηματά προηγείται με 32,3%, ενώ ακολουθεί ο κ. Καμίνης με 20,2%. Ο βουλευτής Αρκαδίας και υποψήφιος για την προεδρία του νέου πολιτικού φορέα κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος συγκεντρώνει μόλις 2,4%.

Η κυρία Γεννηματά συνοδεύει την υποψηφιότητά της με περισσότερες από 1.200 υπογραφές νέων, κάτω των 35 ετών, ενώ όπως είπε στην συνομιλία της και τον κ. Αλιβιζάτο, θα ακολουθήσουν και άλλες.

Τα προφίλ των υποψηφίων

 

Νίκος Ανδρουλάκης: Γεννηθείς το 1979, είναι διπλωματούχος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός. Παράλληλα διαχειρίζεται μια μικρή τουριστική μονάδα. Το 2006, εκλέγεται στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ως εκπρόσωπος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης. Το 2008, εκλέγεται για πρώτη φορά στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠαΣοΚ. Το 2013, επανεκλέγεται στη Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠαΣοΚ, η οποία τον εκλέγει στην θέση του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΠαΣοΚ. Το Μάιο του 2014, εκλέγεται Ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ, στο ψηφοδέλτιο της Ελιάς. Συμμετέχει στην ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κωνσταντίνος Γάτσιος: Ο Κ. Γάτσιος είναι οικονομολόγος καθηγητής μακροοικονομίας και στο παρελθόν ήταν στέλεχος της νεολαίας ΠαΣοΚ. Υπήρξε ένθερμος οπαδός της πρωθυπουργίας του Λουκά Παπαδήμου. Έχει γεννηθεί  το 1957 στην Αθήνα σπούδασε στο Εθνικό Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθήνας έχοντας εν συνεχεία  σπουδές και  στο εξωτερικό και η καταγωγή του είναι από την Ήπειρο.

Φώφη Γεννηματά: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και είναι κόρη του Γεωργίου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠαΣοΚ. Έχει χρηματίσει Υπερνομάρχις Αθηνών-Πειραιώς (2003-07) Υφυπουργός και αναπληρώτρια Υπουργός στις κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε το κόμμα της την περίοδο 2009-15. Τον Ιούνιο του 2015 εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 51,7%, διαδεχόμενη τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σταύρος Θεοδωράκης: Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι δημοσιογράφος, παρουσιαστής και ιδρυτής του κόμματος Το Ποτάμι. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 εξελέγη βουλευτής με το κόμμα του, το οποίο κατέλαβε συνολικά 17 έδρες επί συνόλου 300. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς το κόμμα του κατέλαβε 11 έδρες. Ο ίδιος έχει πει: «Ίδρυσα Το Ποτάμι τον Φεβρουάριο του 2014, με στόχο να σπάσουμε την ρουτίνα της πολιτικής».

Γεώργιος Καμίνης: Γεννηθείς στη Νέα Υόρκη το 1954, ο Γεώργιος Καμίνης είναι επίκουρος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και από την 1η Ιανουαρίου 2011 Δήμαρχος Αθηναίων. Στις 5 Σεπτεμβρίου 2010 ανακοινώθηκε από το ΠαΣοΚ η υποψηφιότητα του Γεωργίου Καμίνη για το αξίωμα του δημάρχου Αθηναίων, ύστερα από πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Στήριξη προσέφεραν και οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Πορτοκαλί (Δράση και Φιλελεύθερη Συμμαχία). Στις 14 Νοεμβρίου 2010 εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Γεννήθηκε το 1975 και είναι ιατρός ακτινολόγος. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στον τόπο καταγωγής του στη Μυγδαλιά Γορτυνίας. Είναι παντρεμένος με τη γιατρό Βασιλική Δημητρακά και έχουν αποκτήσει τρία  παιδιά. Από το 2000 έως το 2005 ήταν μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΠαΣοΚ και διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ως Υπεύθυνος για τον Τύπο και την Πολιτική Επικοινωνία. Στις Νομαρχιακές εκλογές του 2002 εκλέχθηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος Αρκαδίας και επανεξελέγη στις Νομαρχιακές Εκλογές του 2006. Από τον Μάρτιο του 2008 είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ. Στις Ευρωεκλογές του 2009, ήταν επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του ΠαΣοΚ στον Νομό Θεσπρωτίας. Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, εκλέχθηκε Βουλευτής Αρκαδίας με το ΠαΣοΚ. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου και 17ης Ιουνίου 2012, επανεκλέχθηκε Βουλευτής Αρκαδίας με το ΠαΣοΚ. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, επανεκλέχθηκε Βουλευτής Αρκαδίας με το ΠαΣοΚ. Στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015, επανεκλέχθηκε Βουλευτής Αρκαδίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠαΣοΚ – ΔΗΜΑΡ). Από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, διετέλεσε Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ και την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

Γιάννης Μανιάτης: Ο Γιάννης Μανιάτης (γενν. στο Άργος το 1956) είναι βουλευτής με το ΠαΣοΚ από το 2004 και διετέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 2004 στην εκλογική περιφέρεια της Αργολίδας με την στήριξη του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Στην συνέχεια επανεκλέχθηκε στην ίδια εκλογική περιφέρεια και στις επόμενες εθνικές εκλογές, στις εκλογές του 2009, στις εκλογές του Μαΐου και στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015, διετέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην κυβέρνηση συνεργασίας του πρωθυπουργού Αντωνίου Σαμαρά.

Απόστολος Πόντας: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974, τα εφηβικά και σχολικά του χρόνια τα πέρασε στην Αμαλιάδα στον Νομό Ηλείας. Σπούδασε Νομικά στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Ολοκληρώνοντας τις Νομικές του σπουδές ίδρυσε το δικηγορικό του γραφείο στην Αθήνα το 2006 το οποίο λειτουργεί και ως σήμερα.

Γιάννης Ραγκούσης: Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εξελέγη Δήμαρχος Πάρου το 2002 με ποσοστό 54,6% και το 2006 με το 67,11% των ψήφων. Το 2007 τοποθετήθηκε με απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2009 ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΠαΣοΚ Από τις 7 Οκτωβρίου 2009 έως και τις 17 Ιουνίου 2011 ασκούσε τα καθήκοντα του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου. Στις 17 Ιουνίου 2011 ανέλαβε Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Στις 11 Νοεμβρίου 2011 ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου Στις διαδοχικές εκλογές που έλαβαν χώρα στις 6 Μαΐου και στις 17 Ιουνίου 2012 δεν εξελέγη βουλευτής. Τον Οκτώβριο του 2012 αποχώρησε από το ΠαΣοΚ διαφωνώντας με τον πρόεδρό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, για το χειρισμό της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ. Στις 23 Αυγούστου 2017 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της νέας παράταξης στον χώρο του Κέντρου.

Δημήτρης Τζιώτης: Πρώην διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας στην Επιτροπή Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», υποψήφιος βουλευτής με το ΠαΣοΚ στις εκλογές του 2007, επικοινωνιολόγος του ΣΥΡΙΖΑ για ένα διάστημα.

 

Πάνω από μισό εκατ. πολίτες στις κάλπες για τη νέα Κεντροαριστερά

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», πάνω από μισό εκατ. πολίτες είναι διατεθειμένοι να πάνε στις κάλπες (σ.σ.: ίσως ηλεκτρονικές, ακόμα τίποτε δεν είναι βέβαιο) για να αναδείξουν τον αρχηγό του νέου φορέα. Βάσει δε της δημοσκόπησης που δημοσιεύει η εφημερίδα την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, η κυρία Φώφη Γεννηματά προηγείται με 32,3%, ο κ. Γ. Καμίνης ακολουθεί με 20,2%, ο Σταύρος Θεοδωράκης τρίτος με 12,9%, ο Νίκος Ανδρουλάκης έρχεται τέταρτος με 12,1%, ο Γιάννης Μανιάτης έρχεται πέμπτος με 11,3%, ο Γιάννης Ραγκούσης έκτος με 4,8% και ο Αρκάς βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έβδομος με 2,45, ενώ ένα ποσοστό 4% συγκεντρώνουν οι λοιποί υποψήφιοι μαζί.

(Κεντρική φωτογραφία: Eurokinissi/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

Γαλανιάδη Εύα


4 Σχόλια

Στη Φώφη γιατί αποσιωπάται ο τίτλος τιμής κάθε παλαιοπασόκου: "συνταξιούχος της Εθνικής Τράπεζας από τα 48 της";

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.