Δέκα αρχιερείς στα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου

Δέκα αρχιερείς στα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου

Ιανουάριος 27, 2015 - 20:47
0 σχόλια

Ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος στα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Πατρών

Τα ονομαστήρια του γιόρτασε σήμερα Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μάλιστα σε λίγες μέρες στις 19 Φεβρουαρίου συμπληρώνει και 10 χρόνια αρχιερατείας στον αποστολικό θρόνο των Πατρών, αφ’ ότου η ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εξέλεξε ως νέο ποιμενάρχη της ιστορικής Μητροπόλεως Πατρών.

Πολύς ήταν ο κόσμος που κατέκλυσε το πρωί το νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου για να ευχηθεί στον σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Χρυσόστομο έτη πολλά και ευλογημένα όπως ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, η δημοτική σύμβουλος Πατρέων Βίβιαν Σαμούρη, ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Γκοτσόπουλος, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαίας Χρήστος Νικολάου, εκπρόσωποι των αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών, κ.α.

Για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Πατρών (έλαβε το όνομα Χρυσόστομος κατά την κουρά του ως μοναχός από τον μακαριστό Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Θεόκλητο) ήρθαν και συλλειτούργησαν μαζί του στον ιερό ναό του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέου πολλοί αρχιερείς, απ’ όλη την χώρα και από μακρινά μάλιστα μέρη όπως την Μακεδονία και τις Κυκλάδες όπως ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος που ήρθε σήμερα το πρωί από την Μύκονο.

Οι αρχιερείς λοιπόν που λάμπρυναν την παρουσία τους την σημερινή Θεία λειτουργία επί την ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του διδασκάλου της οικουμένης και Φωστήρος της γνώσης Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στο ναό του Αγίου Ανδρέου και ευχήθηκαν στον κ.κ. Χρυσόστομο, ήταν ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος, ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος, ο Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, ο Βρεσθένης Θεόκλητος, ο Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος, ο Ιερισσού και Αγίου Όρους Θεόκλητος, ο οποίος μάλιστα χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό της Δευτέρας, ο Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, ο Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον εσπερινό της Δευτέρας 26/1/2015 το απόγευμα είχε έρθει και ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος.

Στην πολυαρχιερατική Θεία λειτουργία μίλησε ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Πατρών αρχιμανδρίτης Αρτέμιος Αργυρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα 1575 έτη που έχουν κυλήσει από τότε που η Κωνσταντινούπολη υποδέχθηκε το ιερό λείψανο και σκήνωμα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου από τον Πόντο όπου είχε παραμείνει ενταφιασμένο επί 33 χρόνια.

Ο Πρωτοσύγκελος ολοκλήρωσε την ομιλία του από του ιερού βήματος, υπογραμμίζοντας την πατρική, στοργική αγάπη του εορτάζοντα Μητροπολίτη Χρυσοστόμου, «αυτό το ανεκτίμητο δώρο που μας εστάλη στην Πάτρα και μέρα με την ημέρα γίνεται όλο και πιο πολύτιμο», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο π. Αρτέμιος δεν είπε πολλά λόγια (εξάλλου όπως είπε του είχε ζητηθεί να μην μιλήσει για το έργο και προσφορά του κ.κ. Χρυσοστόμου) ωστόσο στάθηκε εν συντομία στα αγαθά του έργα όπως τόνισε, την εμψύχωση των πολιτικών αρχόντων, την διοργάνωση συσσιτίων στις ενορίες για τους πένητες συνανθρώπους μας, την στήριξη των αδελφοτήτων και ιερών μονών, την συνομιλία του με τους νέους ανθρώπους, την ανακούφιση των σεισμοπαθών (όπως της Κεφαλονιάς) και την στήριξη και αγώνα του στο πλάι των εργαζομένων ώστε να κρατηθεί ως αργία η Κυριακή.

Στο τέλος ο εορτάζων κ.κ. Χρυσόστομος μοίρασε γλυκίσματα στον κόσμο που του ευχήθηκε τα χρόνια πολλά.

*Στο τέλος της Θείας λειτουργίας ο κ.κ. Χρυσόστομος και οι άλλοι αρχιερείς τέλεσαν και μνημόσυνο για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο (την Τετάρτη 28/1/2015 συμπληρώνονται 7 χρόνια από την εκδημία του).

Στο ναό υπήρχε και φωτογραφία, τα άμφια, η μίτρα και ποιμαντορική ράβδος του αοιδίμου και λαοφιλούς Χριστόδουλου.

Όπως είπε ο κ.κ. Χρυσόστομος «πολλούς από τους αρχιερείς που ήρθαν σήμερα στην Πάτρα μας είχε χειροτονήσει ο μακαριστός Χριστόδουλος».

Τέλος ο κ.κ. Χρυσόστομος έκλεισε τα λεγόμενα του απευθυνόμενος στο πλήθος πιστών του φιλάγιου λαού των Πατρών λέγοντας με νόημα, «ο λαός έχει ανάγκη από ενότητα και αγάπη».

Eπιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Πηγή: thebest.gr

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.