ΔΕΗ: Κερδοφόρες ξαφνικά οι θυγατρικές – Κανονικά αύριο η υποβολή προσφορών

ΔΕΗ: Κερδοφόρες ξαφνικά οι θυγατρικές – Κανονικά αύριο η υποβολή προσφορών

Ιανουάριος 22, 2019 - 15:23
0 σχόλια

Εν μέσω φημών που θέλουν να συζητείται νέα παράταση στο διαγωνισμό της ΔΕΗ για τη λιγνιτική αποεπένδυση, την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες του Energyrpess έφτασε επιστολή του οικονομικού συμβούλου του διαγωνισμού, της HSBC η οποία ενημερώνει τους υποψήφιους επενδυτές ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, στις 12.00 το μεσημέρι.

Η διαδικασία, που θα ακολουθηθεί σύμφωνα με το σύμβουλο προβλέπει:

Τη δυνατότητα να ζητήσει ο πωλητής (ΔΕΗ) βελτιωμένες προσφορές εφόσον οι επενδυτές έχουν καταθέσει προσφορές μικρότερες από την εκτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή
Τη δυνατότητα ο πωλητής να ζητήσει μια βελτιωμένη τελική προσφορά (Best and Final Offer) σε περίπτωση που ο πλειοδοτών επενδυτής έχει καταθέσει προσφορά που είναι μεγαλύτερη από την εκτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί από την πλευρά των επενδυτών νέα παράταση, με δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμη σε εξέλιξη ανοιχτά ζητήματα, ενώ στην περίπτωση των κοινοπραξιών απαιτείται να ενημερωθούν οι διεθνείς εταίροι (Κοπελούζος China Energy) για τα νέα δεδομένα του διαγωνισμού.

Ωστόσο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών για την νέα μεγάλη αξιολόγηση, υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά της κυβέρνησης να μπει θετικό τσεκ στο κουτάκι του διαγωνισμού της ΔΕΗ και ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεν προτίθεται με δική της υπαιτιότητα να προκαλέσει νέα καθυστέρηση στο διαγωνισμό.

Κερδοφορία δείχνουν, τα ανεπίσημα στοιχεία της Deloitte σχετικά με τις μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, εφόσον συνυπολογιστεί η μείωση του προσωπικού των 273 ατόμων, όπως αυτή προέκυψε από την εθελουσία έξοδο.

Τουλάχιστον αυτό επισημαίνουν πηγές της ΔΕΗ, εξηγώντας ότι οι υπολογισμοί της Deloitte, δείχνουν μηδενικές ζημιές για τη Μεγαλόπολη και 0,9 εκατ ευρώ ζημιές για τη Μελίτη, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία για το δ’ τρίμηνο του 2018, οι μονάδες έμπαιναν μέσα κατά 3 και 5 εκατ ευρώ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εικόνα θα βελτιωθεί περαιτέρω έπειτα από τις παρεμβάσεις στο κόστος, στις οποίες και θα προχωρήσει ο αυριανός αγοραστής των μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση τα σύννεφα πάνω από τον διαγωνισμό παραμένουν πολλά, εξ ου και η ΔΕΗ, υποστηρίζει ότι με την εθελουσία έξοδο συνολικά 273 εργαζομενων (244 από Μεγαλόπολη, 29 από Μελίτη), οι μονάδες, τουλάχιστον αυτές της Αρκαδίας, παύουν να είναι ζημιογόνες. Οπως είχε δηλώσει προ ημερών ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, η μια από τις δύο προς πώληση θυγατρικές, η “Λιγνιτική Μεγαλόπολης”, το τρίμηνο «Ιουλίου – Σεπτεμβρίου», οπότε και έγινε η απόσχιση, ήταν ζημιογόνος 3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παναγιωτάκη, για την αποχώρηση κάθε 100 παλαιών εργαζομένων η εταιρεία γλιτώνει 6,5 με 7 εκατ. ευρώ, επομενως, όπως είχε υποστηρίξει, καθίσταται κερδοφόρα. Είχε δε, μεταφέρει την αισιοδοξία του ότι και η Μελίτη μπορεί να γίνει κερδοφόρα, λέγοντας ότι η ΔΕΗ έχει κάνει πρόταση στους ιδιοκτήτες του γειτονικού ορυχείου της Αχλάδας για μείωση κατά 5 ευρώ ανά τόνο της τιμής εφοδιασμού του λιγνίτη (23 ευρώ σήμερα), γεγονός που θα αποφέρει όφελος 12,5 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της διοίκησης του ορυχείου Αχλάδας, των εκπροσώπων της ΔΕΗ και του υπουργείου Ενέργειας με θέμα τη σύμβαση προμήθειας λιγνίτη. Το αντικείμενο ήταν η 6ετής  σύμβαση για την προμήθεια λιγνίτη σχετικά με την υπό ιδιωτικοποίηση μονάδα της Μελίτης, ωστόσο σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, τα δύο μέρη δεν κατάφεραν να έρθουν σε συνεννόηση.

Από το energypress.gr

Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.