ΔΕΗ: Εκταμιεύονται άμεσα 130 εκατ. ευρώ σε Δ. Μακεδονία και Αρκαδία

ΔΕΗ: Εκταμιεύονται άμεσα 130 εκατ. ευρώ σε Δ. Μακεδονία και Αρκαδία

Νοέμβριος 19, 2019 - 11:43
0 σχόλια

Τέλη του έτους με αρχές του 2020 θα διατεθούν τα πρώτα 130 εκ. ευρώ στις περιοχές που θα σβήσουν τα φουγάρα του λιγνίτη μέχρι να εξειδικευτεί το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας που διαχρονικά επιβίωναν με τα ορυκτά καύσιμα.

«Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο master plan για αυτές τις περιοχές, στο οποίο θα εμπλέκονται διάφορα Υπουργεία» ανέφερε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς. Το ΥΠΕΝ έχει ήδη συγκροτήσει διυπουργική επιτροπή με σκοπό να σχεδιάσει την επόμενη μέρα και να προσφέρει κίνητρα που θα δημιουργήσουν συνθήκες για μια ομαλή μετάβαση. Τα κίνητρα αυτά θα είναι φορολογικά, επενδυτικά, παιδείας και νέων δεξιοτήτων.

«Η ιδέα της απολιγνιτοποίησης και η πολιτική προτεραιότητα της απολιγνιτοποίησης έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν. Υπάρχουν φόροι και τέλη, τα οποία θα έπρεπε να έχουν συγκεντρωθεί από το 2010 για τέτοιου είδους ενέργειες» ανέφερε σε συνέντευξή του ο κ. Θωμάς, υποστηρίζοντας ότι η προετοιμασία που έγινε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν πάρα πολύ μικρή.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ιδέες που στόχος είναι να ενθαρρύνει η κυβέρνηση και να εντάξει σε ένα master plan, το οποίο υπολογίζεται να είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2020.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό συνδέεται και με την προετοιμασία των μεγάλων χρηματοδοτικών πακέτων που θα πάρει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2021 και μετά. Σύμφωνα με τον κ. Θωμά οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες θα είναι τόσο στον πρωτογενή όσο και στο δευτερογενή τομέα.

Για παράδειγμα η Δυτική Μακεδονία, φημίζεται όπως ανέφερε για τα καλύτερα κρασιά της, αλλά όχι μόνο κρασιά. Στο δευτερογενή τομέα, ο πρωθυπουργός αλλά και το υπουργείο έχουν δεσμευτεί να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στη βιομηχανία για να εκμεταλλευτεί η χώρα το ικανό και εκπαιδευμένο προσωπικό της ΔΕΗ.

Στον τομέα της ενέργειας, στόχος είναι οι εκτάσεις που έχει η ΔΕΗ σε αυτές τις περιοχές να χρησιμοποιηθούν για μεγάλα έργα ΑΠΕ ενώ συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο γίνονται και στον τομέα της εκπαίδευσης.

Στο ΥΠΕΝ υποστηρίζουν ότι η ενεργειακή μετάβαση οφείλει να γίνει σε συνθήκες win-win. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός, σήμερα η ΔΕΗ χάνει 200-300 εκατ. το χρόνο από τη λειτουργία αυτών των λιγνιτικών μονάδων.

«Αυτά τα χρήματα τελικά επιβαρύνουν τον φορολογούμενο. Δεν είναι μια επένδυση στο μέλλον, αλλά ένα κόστος του παρελθόντος. Αν τα ίδια χρήματα τα βάλουμε σε πολιτικές που θα βοηθήσουν το νέο κόσμο, τις τοπικές κοινωνίες να αναπτύξουν νέες δραστηριότητες θα είναι κάτι το οποίο θα φέρει και δουλειές και ανάπτυξη και θα προετοιμάσει τις περιοχές ώστε να γίνουν πρωτοπόρες και όχι ουραγοί στην κοινωνία του μέλλοντος».

ΠΗΓΗ: newmoney.gr


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.