Deal Μυτιληναίου - δανειστών - κυβέρνησης «σώζει» μονάδα της ΔΕΗ

Deal Μυτιληναίου - δανειστών - κυβέρνησης «σώζει» μονάδα της ΔΕΗ

Φεβρουάριος 09, 2018 - 20:02
0 σχόλια

Δεν θα κλείσει η μονάδα στο Αμύνταιο, ρεύμα σε ανταγωνιστική τιμή για τον Μυτιληναίο

Όπως φαίνεται, «παράταση ζωής» θα πάρει η παλαιά μονάδα της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, και μάλιστα μέσω μιας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας, αφού την αναβάθμιση της παλαιάς μονάδας της ΔΕΗ στο Αμύνταιο Φλώρινας προτείνει η «Μυτιληναίος», με αντάλλαγμα την τροφοδοσία με ρεύμα της εταιρίας της «Αλουμίνιον» μέσα από τριακονταετές διμερές συμβόλαιο.

Σε επιστολή που απέστειλε προς τον επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, τον υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκη και τη διευθύνουσα σύμβουλο του υπερταμείου Ρ. Αικατερινάρη, η «Μυτιληναίος» προτείνει να καταβάλει 110 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Αμύνταιου, και ταυτόχρονα την υπογραφή σύμβασης πώλησης ρεύματος με διάρκεια έως το 2030, για ποσότητα 300-400 μεγαβάτ.

Έτσι, η ΔΕΗ θα αποκτήσει το κεφάλαιο που αναζητούσε για τη συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου του Αμύνταιου, το οποίο διαφορετικά θα οδηγηθεί σε απόσυρση, αλλά και η «Μυτιληναίος» εξασφαλίζει ρεύμα σε ανταγωνιστική τιμή.

Έχει έρθει η στιγμή η βιομηχανία να στηρίξει τη ΔΕΗ.

Η σύμβαση με τη ΔΕΗ θα μπορεί να αξιοποιηθεί και για την επίτευξη των μνημονιακών στόχων, δηλαδή να αφαιρεθεί το μερίδιο της υψηλής τάσης (έως και 20%) από τους υποχρεωτικούς στόχους για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Γ. Φιντικάκης στο in.gr.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ανταπόκριση που έχει συναντήσει το ελληνικό αίτημα είναι θετική, και η ημερομηνία απόσυρσης του σταθμού ισχύος 600 MW δεν αποκλείεται να επεκταθεί αρκετά αργότερα από το 2019, αφού το κλίμα που προκύπτει από τις επαφές του ΥΠΕΝ με το περιβάλλον του Επιτρόπου Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς αποπνέει αισιοδοξία.

 

Η φιλοδοξία του Ομίλου Μυτιληναίου να γίνει η «ιδιωτική ΔΕΗ»

Σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής» (8/2/18) αναφέρεται:

Τρεις σοβαρές κινήσεις στον τομέα της ενέργειας προανήγγειλε κατά την προχθεσινή παρουσίαση στους αναλυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος Α.Ε., Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ο κ. Μυτιληναίος συνέδεσε τις επιχειρηματικές κινήσεις με το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, επισημαίνοντας μάλιστα ότι, για να υπάρξει ανταγωνισμός, θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις. «Για να ανοίξει το παιχνίδι και να μπορέσει να σταθεί η ΔΕΗ όρθια, απαιτούνται και χρήματα και χρόνος. Τα λιγνιτικά εργοστάσια έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής και απαιτούνται επενδύσεις και όραμα», είπε, σύμφωνα με πηγές, ο κ. Μυτιληναίος. Αναφερόμενος στη διαδικασία αποεπένδυσης της ΔΕΗ, σημείωσε ότι θα πρέπει κανείς να συνεκτιμήσει το γεγονός ότι η ΕΕ σχεδιάζει τη μεταλιγνιτική εποχή και την επόμενη ημέρα των ΑΠΕ και να προσαρμόσει τη στρατηγική του με αυτό το δεδομένο.

«Δεν μπορούν οι μεγάλες εταιρείες αυτήν τη στιγμή να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ με λάθος εργαλεία, όπως τα ΝΟΜΕ. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δέκα μικροί παίκτες που κοντράρονται μεταξύ τους, όταν η ΔΕΗ διατηρεί το 85% της αγοράς», τόνισε χαρακτηριστικά. Για να ανοίξει η αγορά, σύμφωνα με τα όσα είπε στους αναλυτές ο κ. Μυτιληναίος, απαιτείται η δημιουργία ενός μεγάλου παίκτη που θα σταθεί απέναντι από τη ΔΕΗ με υψηλό μερίδιο, ώστε να υπάρχει σοβαρός ανταγωνισμός. Αυτός που θα μπορέσει να σταθεί απέναντι στη ΔΕΗ, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι «παίκτης με πλουραλισμό στις πηγές ενέργειας, με προοπτική και τόλμη για νέες επενδύσεις και πρόσβαση στις πηγές φυσικού αερίου». Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στην έμφαση που θα δώσει ο όμιλος το επόμενο διάστημα στον τομέα σε νέα έργα ΑΠΕ και ειδικότερα στον τομέα των ηλιακών έργων, μέσω της τεχνογνωσίας της ΜΕΤΚΑ ΕGN, που συμμετέχει στην κατασκευή σημαντικών έργων solar, όπως στο Πουέρτο Ρίκο στην Καραϊβική. Τόνισε, μάλιστα, ότι η δραστηριότητά της σε πλήρη ανάπτυξη θα μπορούσε να φτάσει σε μια άλλη ΜΕΤΚΑ.

Χαρακτήρισε, τέλος, το 2017 πολύ καλή χρονιά, αφού επαληθεύθηκαν τα νούμερα και οι στόχοι που είχαν τεθεί όταν ανακοινώθηκε στο τέλος του 2016 η συγχώνευση, και μάλιστα καλύτερα των προσδοκιών. Βελτιώθηκε κατά πολύ το cash flow της εταιρείας και δημιουργήθηκε το κρίσιμο μέγεθος για να υλοποιήσει τα σχέδιά της, προσέθεσε ο ίδιος.

 

Θάφτηκαν 25 εκατ. τόνοι λιγνίτη στο Αμύνταιο τον Ιούνιο

Θυμίζουμε ότι στις 10/6/2017 και περί ώρα 11:00 π.μ. στο ορυχείο Αμυνταίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας έλαβε χώρα αστοχία υλικών (κατολίσθηση) ευρείας κλίμακας η οποία περιέλαβε σχεδόν όλη την έκταση εκσκαφής του ορυχείου.

Η κατολίσθηση και οι μάζες οι οποίες μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγάλης έκτασης (της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων), ενώ χτύπησε ένα μέτωπο εξόρυξης που αγγίζει τα τρία χιλιόμετρα και, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, φαίνεται να έχει συμπαρασύρει περίπου 25 εκατ. τόνους λιγνίτη, δηλαδή το μεγαλύτερο και καλύτερο κοίτασμα του ορυχείου.

(Φωτογραφία: Eurokinissi)


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.