Το δάσος της «Περδικόβρυσης» στην Αγία Σοφία Κυνουρίας (pics)

Το δάσος της «Περδικόβρυσης» στην Αγία Σοφία Κυνουρίας (pics)

Ιούνιος 10, 2018 - 12:02
0 σχόλια

Κάθε δρασκελιά, ανάμεσα και κάτω απ΄τις πανύψηλες Βελανιδιές, Πλατάνια και Αριές, σκόρπιζε στον αέρα μυρωδιές από θυμάρι, θρούμπι κι αγριορίγανη

Ένας κότσυφας, που μας κρυφοκοίταζε μέσα απ΄τα κλαδιά ενός κέδρου, κελαηδούσε, χοροπηδώντας ρυθμικά. Σταμάτησε ξαφνικά τη λαλιά κι άλλαξε κλαδί, δίνοντας φωνή και σ΄ άλλα μικροπούλια που αγωνιούσαν να φανερώσουν την ύπαρξή τους, μέσα και γύρω απ΄ το δάσος. Σκεφθήκαμε τα λόγια του ποιητή: «Πόσο αφόρητα σιωπηλό θα ήταν το δάσος, αν σε αυτό κελαηδούσαν μόνο τα πουλιά με τις καλύτερες φωνές….»

Κάποιος βάτραχος, που μας είχε αντιληφθεί από νωρίς, με διό πηδουκλιές χάθηκε σε μια μικρή λιμνούλα, προκαλώντας αναστάτωση. Πλήθος μυγίτσες σηκώθηκαν απ΄ το νερό και διό ερωτεμένες πεταλούδες, αφού στροβιλίστηκαν για ώρα πολύ στον αέρα, χάθηκαν σε ένα μικρό ξέφωτο ψηλά στα φυλλώματα …..

Ο ήλιος είχε σηκωθεί αρκετά ψηλά. Ρόδιζε τη «Μπαστούνα» και τις άλλες κορυφές του χωριού. Που και που κάποια ηλιαχτίδα τρυπούσε τις φυλλωσιές πάνω απ΄ κεφάλια μας, οι υπόλοιπες έβρισκαν εμπόδιο σ΄ αυτές, κάτι που διατηρούσε υγρό και σκοτεινό το τοπίο της ρεματιάς…. …..

Εκγύμναση σώματος και ψυχής, ολόκληρη περιπέτεια και με … συγκινήσεις, ήταν το διάβα μας κάποιο πρωινό μέσα στο δάσος της «Περδικόβρυσης». Τέτοιες ανάλογες «περιπέτειες» βίωναν συνεχώς και σε καθημερινή μάλιστα βάση οι κοντινοί μας πρόγονοι, γι αυτό άλλωστε ήταν και πιο «φυσιολογικοί» άνθρωποι. Μέσα στην παραπάνω περιοχή, κάποτε λειτουργούσαν τα κεραμιδοκάμινα του χωριού, αλλά και η ομώνυμη πηγή, απ΄ όπου πήρε το όνομά της ολόκληρη η περιοχή, που πρόσφερε σκιά και νερό στα κοπάδια του χωριού.

Το δάσος της Περδικόβρυσης βρίσκεται στα ριζά του λόφου της «Μπαστούνας», είναι απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, αποτελεί το καμάρι των κατοίκων, ασχέτως αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να το επισκεφθούν άνθρωποι που αγαπούν τη φύση, περιπατητές, ή μέλη ορειβατικών Συλλόγων.

Πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα, αποτελεί μια απ΄ τις πιο σημαντικές φυσικές ομορφιές του τόπου μας.  Αλεπούδες, τσακάλια, αγριογούρνουνα, λαγοί, ασβοί, νυφίτσες και πλήθος άλλων θηλαστικών και σπάνιων πτηνών (τρυποφράχτες, αετομάχια, μαυροσκούφηδες, μυγοχάφτες, δρυοκολάπτες κ.α.), θηρεύσιμων και μη, βρίσκουν καταφύγιο ανάμεσα στις πυκνές συστάδες των δένδρων.

Μέλημα του Συλλόγου μας είναι η προστασία της παραπάνω και κάθε άλλης περιοχής, σε συνεργασία με τους κατά τόπου αρμόδιους φορείς, ώστε να απολαμβάνουμε, με κάθε τρόπο, το θαυμάσιο περιβάλλον του τόπου μας.

1

1α

2

3

4

5

6

7

7β

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

23α

23β

23γ

25

27

27α

28

29

30

33

34

ΤΟ  ΔΑΣΟΣ  ΚΑΙ  ΟΙ  ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Το δάσος της Περδικόβρυσης και η ευρύτερη αυτής περιοχή, έχασαν μέρος του εξαίσιου φυσικού κάλλους και της αισθητικής του τοπίου που το περιβάλλουν, εξαιτίας της διέλευσης, μέσα από αυτό, της καλωδίωσης (στύλοι και ηλεκτροφόρα καλώδια) του, νομίμως λειτουργούντα, Αιολικού πάρκου που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου «Μπαστούνα» πλησίον του οικισμού Δραγούνι. Αποτέλεσμα αυτής της διέλευσης, ήταν α) η αποψίλωση σε πολλά σημεία του δασώδους τοπίου (για τη διέλευση μηχανημάτων τοποθέτησης στύλων), β) η βλάβη της αισθητικής του τοπίου με τη διέλευση καλωδίων και γ) ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς από τυχόν βραχυκύκλωμα ή πτώση κεραυνών σε στύλους ή ηλεκτροφόρα καλώδια που διέρχονται ανάμεσα στις πυκνές φυλλωσιές των δένδρων.

Και είναι απορίας άξιο, α) πώς η καλωδίωση δεν έγινε υπόγεια (με λιγότερη βλάβη στο περιβάλλον), όπως και σε άλλα Αιολικά πάρκα (π.χ. Αιολικό πάρκο Παρθενίου), αλλά έγινε εναερίως;

Απορίας άξιο επίσης, β) πώς για την διέλευση της καλωδίωσης δεν χρησιμοποιήθηκε η κοντινότερη διαδρομή, όπως π. χ. Δραγούνι, Χάνι Κούβλη, Ρίζες (παραπλεύρως του δρόμου), ή παραπλεύρως της οδού που διανοίχτηκε προσφάτως στις πλευρές του Κόζικα για να μεταβούν οι γερανοί και οι πλατφόρμες εγκατάστασης, αλλά αντί αυτών χρησιμοποιήθηκε μεγαλύτερη σε απόσταση διαδρομή, η οποία διέρχεται μέσα απ΄ το παραπάνω δάσος, αλλά (διέρχεται) και από άλλη Δασική περιοχή (το λεγόμενο Λειβάδι) που βρίσκεται εφαπτόμενη και δυτικά του χωριού μας, η οποία μάλιστα (περιοχή) με Απόφαση του Δασαρχείου Κυνουρίας είναι υπό προστασία και απαγορεύεται σε αυτή η βόσκηση κοπαδιών, αλλά και καμία άλλη ανθρώπινη επέμβαση;

Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος του χωριού μας, σε συντρέχουσα περίπτωση, θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια που απαιτείται, προκείμενου προστατεύσει αυτό που, μεταξύ άλλων, κληρονόμησε απ΄ τους προγόνους του. Το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον του τόπου μας, που ομορφαίνει τη ζωή και ξεκουράζει την ψυχή μας.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

ΜΕΓΑΛΗ Η  ΠΟΙΚΙΛΙΑ  ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ

Μεγάλη η ποικιλία πτηνών που διαβιεί στο δάσος της Περδικόβρυσης.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

14

15

16

17

19

21

22

23

(ΠΗΓΗ: agiasofiablog.gr)


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.