Δασικοί χάρτες: Ποια σφάλματα διορθώνονται αυτεπάγγελτα, πότε να υποβάλετε αντίρρηση

Δασικοί χάρτες: Ποια σφάλματα διορθώνονται αυτεπάγγελτα, πότε να υποβάλετε αντίρρηση

Απρίλιος 25, 2017 - 11:39
0 σχόλια

Εννέα κατηγορίες πρόδηλων σφαλμάτων κατά το στάδιο της κατάρτισης και της κύρωσης των δασικών χαρτών αλλά και τα ακριβή βήματα για τη διόρθωσή τους, είτε αυτεπάγγελτα από τις υπηρεσίες είτε ύστερα από αίτημα του ίδιου του ενδιαφερομένου, ξεκαθαρίζει η υπουργική απόφαση, την οποία υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με την απόφαση αυτή δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να αιτηθούν ατελώς στις Δασικές Υπηρεσίες τη διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων, χωρίς να είναι πάντοτε απαραίτητη η υποβολή αντίρρησης αλλά και στις Δασικές Υπηρεσίες να διορθώσουν τα σφάλματα αυτά, χωρίς να ταλαιπωρείται ο πολίτης, όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Τις προσεχείς ημέρες με εγκύκλιο θα καθοριστεί ακριβώς η διαδικασία εξέτασης από τις Επιτροπές Εξέτασης των Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) επί του δασικού χάρτη των παραπάνω αιτήσεων, εφόσον για την ίδια περίπτωση έχει υποβληθεί και αντίρρηση.

Με YA που υπέγραψε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος και δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 1366/Β/2017) καθορίζεται ο προσδιορισμός, ο τρόπος και η διαδικασία διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων στην κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών.
 
Με την απόφαση αυτή δίνεται αφενός η δυνατότητα στους πολίτες να αιτηθούν ατελώς στις Δασικές Υπηρεσίες τη διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων, χωρίς να είναι πάντοτε απαραίτητη η υποβολή αντίρρησης και αφετέρου η δυνατότητα στις ίδιες τις Δασικές Υπηρεσίες να διορθώσουν οίκοθεν τα σφάλματα αυτά, χωρίς να ταλαιπωρείται ο πολίτης.
 
Επίσης, με εγκύκλιο που θα εκδώσει τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καθοριστεί η διαδικασία εξέτασης από τις Επιτροπές Εξέτασης των Αντιρρήσεων επί του δασικού χάρτη των παραπάνω αιτήσεων, εφόσον για την ίδια περίπτωση έχει υποβληθεί και αντίρρηση.
 
Συνοπτικά, η ΥΑ ε ΦΕΚ 1366/Β/2017 και με αριθμό 153394/919/12.04.2017, καθορίζει ως πρόδηλο σφάλμα στη διαδικασία κατάρτισης του δασικού χάρτη οποιαδήποτε προφανή:
·                   τεχνικού χαρακτήρα απόκλιση ή εσφαλμένη τεχνική απόδοση των οριογραμμών που παρατηρείται πάνω στα φωτογραμμετρικά υπόβαθρα και προκύπτει ή από μετρήσεις εδάφους ή φωτοερμηνευτικής απόδοσης του θεματικού περιεχομένου του χάρτη, που έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα, που παρουσιάζεται σ’ αυτά,
·                   παράλειψη, εκ παραδρομής, της αποτύπωσης σαφώς δασικής έκτασης εντός ευρύτερης άλλης μορφής (αγροτικής κλπ.) και το αντίστροφο,
·                   απεικόνιση εμφανώς λανθασμένης αγροτικής έκτασης ως δασικής και το αντίστροφο,
·                   παράλειψη εγγραφών στοιχείων των πολυγώνων του χάρτη στη βάση δεδομένων,
·                   λάθος αποτύπωση θεματικής επιφάνειας που οφείλεται σε διαμορφωμένα στοιχεία εικόνας (φωτογραφίας) λόγω διαβαθμισμένων περιοχών,
·                   απόδοση ως χορτολιβαδικής έκτασης που αφορά σε πεδινή και ομαλής κλίσης περιοχή, η οποία εξαιρείται της υπαγωγής στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με το π.δ. 32/2016 (ΦΕΚ 46 Α’),
·                   απόδοση ως χορτολιβαδικής έκτασης που αφορά σε αναγνωρισμένη, κατά τις κείμενες διατάξεις, έναντι του Δημοσίου ως ιδιωτικής, η οποία εξαιρείται της υπαγωγής στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας,
·                   απόδοση ως δασικής, έκτασης που αφορά τεχνητή δασική φυτεία, η οποία εξαιρείται της υπαγωγής στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, και
·                   ειδικά σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης πριν την κύρωση του δασικού χάρτη.

Σε κάθε περίπτωση, ο πολίτης που θα εντοπίσει πρόβλημα σε έκτασή του σε αναρτημένο δασικό χάρτη, θα πρέπει αρχικά να απευθυνθεί στα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών και στη συνέχεια -εφόσον το επιθυμεί- να υποβάλει και αντίρρηση.

Στις κατηγορίες αυτές, στην περίπτωση που ο δασικός χάρτης είναι θεωρημένος αλλά όχι αναρτημένος, η διόρθωση γίνεται αυτεπάγγελτα από το τμήμα Δασικών Χαρτογραφήσεων της οικείας Διεύθυνσης Δασών και θεωρείται εκ νέου ο καινούργιος χάρτης.

Στην περίπτωση που ο δασικός χάρτης έχει αναρτηθεί αλλά δεν έχει ξεκινήσει η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων, οι συγκεκριμένες περιπτώσεις προωθούνται είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου με εισήγηση της Δασικής Υπηρεσίας που αναδεικνύει το σφάλμα και με αίτημα τη θετική γνωμοδότηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ύστερα από τη σχετική έγκριση, ο δασικός χάρτης θεωρείται με τα νέα στοιχεία και επαναλαμβάνεται η ανάρτηση διατηρώντας κατά προτίμηση τις προθεσμίες υποβολής αντιρρήσεων.

Εάν ο δασικός χάρτης έχει αναρτηθεί και έχει ξεκινήσει η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων, οι περιπτώσεις που εντάσσονται στις οκτώ κατηγορίες και έχουν εντοπιστεί αυτεπάγγελτα, κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερομένου ή έχουν υποβληθεί ως αντιρρήσεις, προωθούνται από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών στην Επιτροπή Αντιρρήσεων με σχετικό υπόμνημα με το αιτιολογικό της υπαγωγής τους στις περιπτώσεις πρόδηλου σφάλματος.

Τα πρόδηλα σφάλματα μπορούν να διορθωθούν ακόμα και στις περιπτώσεις που οι Επιτροπές έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους, έχει παρέλθει ο χρόνος λειτουργίας τους και ο δασικός χάρτης βρίσκεται στο στάδιο της διόρθωσης και συμπλήρωσής του. Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται από τη Διεύθυνση Δασών εισήγηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και με την έκδοση της σχετικής έγκρισης διορθώνεται ο δασικός χάρτης στο συγκεκριμένο τμήμα και αναρτάται εκ νέου. 

Τα ειδικά σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης πριν από την κύρωση του δασικού χάρτη αποτελούν την ένατη βασική κατηγορία λαθών που ορίζονται από την υπουργική απόφαση.

Πρόκειται ουσιαστικά για τις περιπτώσεις στις οποίες με ευθύνη της διοίκησης δεν έχουν συμπεριληφθεί πράξεις, όπως τα σχέδια πόλης και οι οικισμοί από τους δήμους (διαδικασία για την οποία έχει ήδη δοθεί παράταση), έγγραφα κλήρου εποικισμού ή άλλες βεβαιώσεις για πράξεις χαρακτηρισμού μιας έκτασης που όφειλαν να είναι αποτυπωμένες στον ήδη αναρτημένο δασικό χάρτη και πριν από την κύρωσή του.

Στις περιπτώσεις αυτές -εφόσον έχει υποβληθεί αντίρρηση- η αρμόδια Διεύθυνση Δασών προχωρεί σε εισήγηση στην Επιτροπή Αντιρρήσεων, πιστοποιώντας τα στοιχεία της διοικητικής πράξης, και η Επιτροπή εκδίδει σχετική απόφαση έγκρισης υπαγωγής και διόρθωσης του δασικού χάρτη.

Εάν δεν έχει υποβληθεί αντίρρηση και δεν έχει συσταθεί Επιτροπή, ο ενδιαφερόμενος μπορεί με αίτησή του να ζητήσει σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Δασών στην Επιθεώρηση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αναδεικνύοντας την παράλειψη και ζητώντας θετική γνωμοδότηση προκειμένου να συμπεριληφθεί η πράξη στον δασικό χάρτη.

Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως σε κάθε περίπτωση που έχει υποβληθεί αντίρρηση με περιεχόμενο που την εντάσσει στην κατηγορία του πρόδηλου σφάλματος και βεβαιώνεται από την ειδική Επιτροπή, το καταβληθέν τίμημα επιστρέφεται στον δικαιούχο.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ακόμα δεν έχουν συγκροτηθεί οι Επιτροπές Αντιρρήσεων, ωστόσο έχει υπάρξει η σχετική απόφαση για τις αμοιβές των δικηγόρων που θα μετάσχουν στις τριμελείς επιτροπές, η οποία ξεμπλοκάρει τη διαδικασία.

(Με πληροφορίες από «Το Έθνος»)


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.