Δ. Παπαθανασόπουλος: Ο Αρκάς πρώτος Λαμπαδηδρόμος της Μελβούρνης θυμάται (vid)

Δ. Παπαθανασόπουλος: Ο Αρκάς πρώτος Λαμπαδηδρόμος της Μελβούρνης θυμάται (vid)

Ιανουάριος 12, 2016 - 18:16
0 σχόλια

Πήρε την Ολυμπιακή Φλόγα από τη δάδα της Πρωθιέρειας και η στιγμή αυτή αποτυπώθηκε σε δύο συλλεκτικά νομίσματα. Ο λόγος για τον πρώτο λαμπαδηδρόμο της Ολυμπιάδας της Μελβούρνης (1956), Αρκά Διονύσιο Παπαθανασόπουλο.

Πριν από περίπου έναν χρόνο, ο Διονύσιος Παπαθανασόπουλος, ο λαμπαδηδρόμος που ξεχώρισε και η μορφή του αποτυπώθηκε σε ένα ασημένιο και σε ένα χρυσό νόμισμα, μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ομογένειας της Αυστραλίας (SBS) και στη δημοσιογράφο κυρία Έμμα Παπαεμμανουήλ.

Σε εκείνη τη συνέντευξη εξήγησε ότι τότε ήταν τερματοφύλακας της ΑΕΚ στον Πύργο και ότι έφτασε στην Αρχαία Ολυμπία και στα δοκιμαστικά για τους λαμπαδηδρόμους με το ποδήλατο. Τι τον έκανε να ξεχωρίσει ανάμεσα στους υπόλοιπους αθλητές; 

«Καθένας που έπαιρνε τη δάδα για να τρέξει στις δοκιμές, έτρεχαν ή αριστερά ή δεξιά, αλλά ποτέ κανείς δεν έκανε το άλμα, δεν πήδηξε πάνω από τη μάντρα. Επειδή ήμουν τερματοφύλακας, έκανα άλματα. Αυτό πιστεύω ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο», είπε.

Σημειωτέον ότι Πρωθιέρεια το 1956 ήταν η Αλέκα Κατσέλη, η οποία άναψε τη δάδα και του παρέδωσε τη φλόγα.

Έζησα μεγάλη συγκίνηση, χειροκροτούσαν τη δάδα, όχι εμένα. 

«Βεβαίως ένιωσα μεγάλη συγκίνηση, η καρδιά μου πήγε να σπάσει. Όταν σηκώθηκα, δεν είχα δει τον κόσμο. Κοίταξα την Κατσέλη στα μάτια γιατί έτσι μας είχε πει ο σκηνοθέτης, και όταν είδα τον κόσμο η καρδιά μου πήγε να σπάσει», εξομολογήθηκε στη δημοσιογράφο.

Στην ερώτηση αν τα περίπου 60 χρόνια που έχουν περάσει από την Ολυμπιάδα της Μελβούρνης μείωσαν την αξία της Ολυμπιάδας μέσα του, απάντησε σαφώς όχι. Και ακολούθως μίλησε για τα δύο νομίσματα στα οποία απεικονίζεται η μορφή του και η μορφή της Πρωθιέρειας. Πρόκειται για το τελευταίο συλλεκτικό ασημένιο πεντακοσάρικο που κόπηκε στο Ελληνικό Κράτος προτού μπούμε στο ευρώ και για το χρυσό συλλεκτικό νόμισμα γα την Ολυμπιάδα του 2004.

Είναι μια εμπειρία που χάραξε τη ζωή μου. Από τις σημαντικότερες.

Θα συμβούλευε τους νέους να ζήσουν μια ανάλογη εμπειρία; «Να κάνουν προσπάθειες για οποιαδήποτε θέση σε μια Ολυμπιάδα, είναι σημαντικό. Είναι η συμμετοχή σε ένα ιδεώδες», απάντησε.

(Ευχαριστούμε τον κ. Γιώργο Παπαθανασόπουλο για την αποστολή των φωτογραφιών και του βίντεο. Στις φωτογραφίες, η στιγμή που έχει αποτυπωθεί στα δύο συλλεκτικά νομίσματα, η στιγμή που «πετάει» ο λαμπαδηδρόμος, δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» όπου δεσπόζει η φωτογραφία του. Στο βίντεο, η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για την Ολυμπιάδα της Μελβούρνης το 1956.)

Ειδήσεις: 
Video: 

Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας το 1956


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.