Clopy-paste....αγάπη μου!

Clopy-paste....αγάπη μου!

Μάιος 11, 2011 - 11:43
2 σχόλια

Της Χριστίνας Τσιορωτά
Μπορεί το copy-paste να είναι πια μια κατάσταση ασύδοτη στο Internet, μπορεί η δεοντολογία με την αναφορά της πηγής να έχει πάει περίπατο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως όλοι είμαστε διατεθειμένοι να το ανεχόμαστε χωρίς διαμαρτυρία. Όταν δε μάλιστα η δουλειά σου και ο κόπος σου, η ταχύτητα και η εγκυρότητά σου αν θέλετε, γίνεται αντικείμενο υπεξαίρεσης και μάλιστα χείριστου είδους αφού κάποιοι «συνάδελφοι» παίρνουν μερικά κομμάτια και όχι το σύνολο του ρεπορτάζ, και το εμφανίζουν με δικά τους γραφόμενα ως δικό τους, ε τότε η διαμαρτυρία είναι το λιγότερο!

Το γαϊτανάκι δυστυχώς μεγάλο…

 

Σε χθεσινή της ανάρτηση η ιστοσελίδα της περιφέρειας Πελοποννήσου κάνει λόγο για «κόντρες  κορυφής για την απογραφή της τέως νομαρχίας». Αν ακολουθήσετε το σύνδεσμο (http://ppel.gov.gr/2011/05/kontres-korifis-gia-tin-apografi-tis-proin-no...) θα διαβάσετε δηλώσεις του Περιφερειάρχη Π. Τατούλη για το θέλα με μια μικρή παρεμβολή μιας φράσης. Σαν κείμενο δεν έχει συνάφεια…. Ο αναγνώστης δεν καταλαβαίνει που απευθύνεται ο Περιφερειάρχης, σε ποιόν καταλογίζει ευθύνες, ενώ ο τίτλος μιλά γενικά για την τέως νομαρχία χωρίς να αναφέρει ποια…
Ακολουθώντας αυτόν τον σύνδεσμο (http://www.arcadiaportal.gr/news/apografi-perifereias-anazitountai-oi-me...) διαβάζετε το συνολικό ρεπορτάζ  για το θέμα στο οποίο εμπεριέχονται οι δηλώσεις του κυρίου Τατούλη!

Φυσικά ο σύνδεσμος αυτός δεν υπάρχει κάτω από την ανάρτηση , υπάρχει όμως ένας άλλος… αυτός εδώ: http://kalamatanews.blogspot.com/2011/05/blog-post_10.html#contact

Στην σελίδα λοιπόν αυτήν διαβάζουμε το συνολικό κείμενο των συναδέλφων. (Για την επιλογή των  γραμμών που μπήκαν από την Περιφέρεια, η οποία παρέλειψε τον πρόλογο του κειμένου (κατά Τατούλη) κ προέβαλε τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη, δεν θ αναφερθώ, αποτελεί επιλογή κ πολιτική φαντάζεται κανείς).
Αν εξαιρέσεις τον πρόλογο, τις 8 πρώτες γραμμές και τις 3 τελευταίες, το υπόλοιπο κείμενο είναι ένα ωραιότατο copy-paste  από το Arcadiaportal!

Το ρεπορτάζ αναρτήθηκε στο Arcadiaportal το βράδυ της Δευτέρας. Υπογράφεται από εμένα και καταγράφεται στο σύνολό του, από τον τίτλο έως και το τελευταίο κόμμα, από την δική μου προσωπική αντίληψη των πραγμάτων έτσι όπως αυτά έγιναν στο περιφερειακό συμβούλιο… Μοιραία συμπεριλαμβάνονται και δηλώσεις του Περιφερειάρχη σε αυτό, δηλώσεις που απομαγνητοφωνούνται την ώρα που γίνονται! Δηλώσεις που κατανοώ πως μπορούν όλοι να έχουν αφού οι συνεδριάσεις είναι ανοιχτές, μεταδίδονται σε ζωντανή σύνδεση και φυσικά δεν αποτελούν κτήμα κανενός!
Η αντίληψη όμως , η επιλογή των στοιχείων που θα μπουν στο ρεπορτάζ ο τρόπος που θα μπούν, ακόμα και τα λάθη που θα γίνουν ,αποτελούν προσωπικό στοιχείο του δημοσιογράφου ή εν πάση περιπτώση εκείνου που γράφει …
Λίγη προσοχή όμως συνάδελφοι! Ακόμα και τα λάθη που κάνω ως υπογράφουσα το ρεπορτάζ αντιγράφετε;;;;;;
και τι εννοώ:
Οι δηλώσεις  εμπεριέχουν ακόμα και  το λάθος που έκανα επάνω στη βιασύνη της απομαγνητοφώνησης και ουδέποτε διόρθωσα στο σημείο που αναφέρεται η λέξη «μέλη» . η βιασύνη με έκανε να γράψω και να αναρτήσω «μεη» το ίδιο συμβαίνει και στην εν λόγω ανάρτηση αφού ουδείς έκανε αφού πήρε τις δηλώσεις και τον δικό μου κόπο, τον κόπο να διορθώσει το μικρό μου λάθος!
Οι αγαπητοί συνάδελφοι δε  εκ Μεσσηνίας θεώρησαν σωστό να διαγράψουν το σχόλιο που άφησα χθες κάτω από την ανάρτησή τους… Δυστυχώς όμως θα έπρεπε να γνωρίζουν πως με «ξένα κόλλυβα…»
Το Arcadiaportal γράφει και υπογράφει τα κείμενα του, έχει άποψη και δεν αναμένει τα όποια δελτία τύπου για να ανανεωθεί ούτε και τα όποια ρεπορτάζ των συναδέλφων για να τα «μαγειρέψει» και να τα εμφανίσει ως δική του εργασία για να ενημερώσει τους πολίτες… Γι αυτό ίσως ενοχλεί… γι αυτό ίσως τελευταία το υλικό του επεξαιρείται σε τεράστιο βαθμό χωρίς πουθενά να αναφέρεται ως πηγή! Ακριβώς όμως και  γι αυτό βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις του κόσμου για την πληροφόρησή του!

Εκείνο που θα πρέπει να θυμούνται όλοι είναι πως οι απομιμήσεις είναι φτηνές και… παραμένουν πάντα απομιμήσεις!

 

Εν κατακλείδι: Αν χρησιμοποιείς δουλειά μου που υπογράφεται πρέπει να  με αναφέρεις… αν χρησιμοποιείς ρεπορτάζ του Arcadiaportal πρέπει να το αναφέρεις … αν δεν θέλεις να κάνεις τίποτα από τα δύο τότε… φρόντισε εσύ, συνάδελφε,  να «κλέβεις» καλύτερα , δίχως ν αφήνεις ίχνη!!!!
Γιατί τα ίχνη που αφήνεις αναγνωρίζονται!
Αυτά προς το παρόν!
 

Ειδήσεις: 
Tags: 

2 Σχόλια

Δημοσιογράφος δεν είμαι (Ευτυχώς ή δυστυχώς)! Όμως με την διαδικτυακή ενημέρωση ασχολούμαι από το 2002. Τότε μαζί με 2 φίλους φτιάξαμε ένα τεχνολογικό portal το οποίο την στιγμή που μιλάμε έχει κάπου στις 80.000 μέλη! (αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει)....... Το site δεν το λέω γιατί όπως και να το κάνουμε είναι διαφήμιση :) ... δεν κάνουμε αυτά που κοροϊδεύουμε και κατακρίνουμε.... Τέλος πάντων .... μακρηγορώ.... Τότε λοιπόν κάναμε παρουσιάσεις νέων ηλεκτρονικών συσκευών... τις οποίες δεν μας τις παρείχαν φυσικά οι εταιρείες αλλά τις αγοράζαμε με τα έσοδα από διαφημίσεις :) ... ακούγεται γελοίο αλλά έτσι ήταν τα πράγματα!!!! Αφού λοιπόν αναρτούσαμε τις παρουσιάσεις μας, μετά από λίγες μέρες τις βλέπαμε σε γνωστά περιοδικά του χώρου :P :P :P Και μαντέψτεεεεεεε δεν αναφερόταν πουθενά ούτε ο αρθρογράφος μα ούτε το site..... Τι κάναμε; Τίποτα απολύτως! Είμασταν βλέπετε φοιτήτες .... ρομαντικοί και περήφανοι...................... Τα μέλη μας το γνώριζαν .... το σχολίαζαν ..... το κατέκριναν το το το το ....... ποτέ δεν πήραμε θέση, ποτέ δεν τους ΚΡΑΞΑΜΕ όπως θα τους άξιζε! Τι κερδίσαμε; Μάλλον τίποτα! Το νόημα έχουν όλα τα παραπάνω; Ανάλογα πως το βλέπει κανείς!!!!! Εγώ πάντως συμφωνώ με την στάση σου! (Αν μετράει φυσικά η γνώμη μου) :) :) :) :)

Ρε Χριστινάκι αυτός είναι ο Τατούλης τι περίμενες;