Το CERN στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Το CERN στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ιούνιος 06, 2017 - 11:33
1 σχόλια

Την Τετάρτη, 31 Μαΐου, και την Πέμπτη, 1 Ιουνίου, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου υποδέχθηκε το CERN και τους επιφανείς συνεργάτες του, σε μια διημερίδα διεθνούς εμβέλειας.

Η διημερίδα επιβεβαίωσε  για μια ακόμη φορά την αναγνώριση που έχει επιτύχει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό που κάποτε φάνταζε αδύνατο – η παρουσία στην Τρίπολη ενός Αντιπροέδρου της Microsoft Research και ενός Διευθυντή Διευθνών Σχέσεων του CERN για να συνομιλήσουν με τους φοιτητές ενός περιφερειακού ελληνικού πανεπιστημίου – έγινε πραγματικότητα.

Το διήμερο άνοιξε με την εκδήλωση "Επιταχύνοντας την καριέρα σου", με τον κ. Εμμανουήλ Τσεσμελή, διακεκριμένο φυσικό, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ) και Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων του CERN. Ο κ. Τσεσμελής, που από τη θέση του έχει βοηθήσει σημαντικά στην εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και CERN, παρουσίασε τις επαγγελματικές ευκαιρίες που ανοίγονται μέσω του CERN για τους φοιτητές και αποφοίτους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η στενή σχέση μεταξύ των δύο φορέων, και κυρίως η εμπιστοσύνη που δείχνει το CERN προς το Πανεπιστημίου Πελοποννήσου επιβεβαιώθηκε και έμπρακτα, καθώς ο κ. Τσεσμελής ανακοίνωσε ότι μια νέα θέση ερευνητή στο CERN θα καλυφθεί από απόφοιτο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σημειώνεται ότι αυτό το καλοκαίρι δύο προπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα μεταβούν στο CERN.

Ακολούθησε η έναρξη του συμποσίου τάσεων, επιθυμιών και οραμάτων (trends, wishes and dreams) του ATTRACT Initiative μιας πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας η οποία έχει σαν στόχο την ανάπτυξη τεχνολογιών ανιχνευτών και απεικόνισης υψηλής απόδοσης για εμπορική αξιοποίηση μέσα από μία διαδικασία συνεργατικής καινοτομίας μεταξύ ευρωπαϊκών ερευνητικών κέντρων, μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων, βιομηχανιών και πανεπιστημίων. Το συμπόσιο συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε συνεργασία με μερικούς από τους επιστημονικούς ηγέτες της Ευρώπης στους παραπάνω τομείς, συμπεριλαμβανομένου του CERN, του European Radiation Detection and Imaging Technology Platform, και των European Southern Observatory, European Synchrotron Radiation Facility, European Molecular Biology Laboratory, European Industrial Research Management Association – οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους με οργανισμούς όπως οι European Industrial Research Management Association, Aalto University, ESADE Business School, European, X-Ray Free-Electron Laser και Institut Laue-Langevin. Στην πρωτοβουλία ATTRACT συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και μάλιστα ερευνητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανέπτυξαν την πλατφόρμα e-ATTRACT η οποία θα χρησιμοποιηθεί στο άμεσο μέλλον για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης ερευνητικών έργων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας.

Στις δύο ημέρες του συμποσίου παρουσιάστηκαν εντυπωσιακές και πολλά υποσχόμενες προσεγγίσεις, ενώ τέθηκαν οι βάσεις για την έρευνα που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια. Ξεχώρισε η ομιλία του Καθηγητή κ. Tony Hey, διακεκριμένου επιστήμονα της πληροφορικής και αντιπροέδρου και Research Director της Microsoft Research ως το 2014, ο οποίος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η έρευνα που γίνεται στο CERN συμπορεύεται με τις εξελίξεις στο χώρο της πληροφορικής.

Στο κλείσιμο των εκδηλώσεων οι εκπρόσωποι όλων των φορέων δήλωσαν εντυπωσιασμένοι με το επίπεδο της διοργάνωσης. Ο κ. Markus Nordberg από το CERN, εκπροσωπόντας την κοινοπραξία του ATTRACT, δεσμεύτηκε για την επιστροφή της κοινοπραξίας στην Τρίπολη για την παρουσίαση της προόδου που θα συντελεστεί τα επόμενα χρόνια, καθώς και για περεταίρω σύσφιξη των σχέσεων και επέκταση της συνεργασίας.

Δελτίο Τύπου

 

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.