CATASTROIKA: Ντοκιμαντέρ ή προφήτης του ελληνικού μέλλοντος;

CATASTROIKA: Ντοκιμαντέρ ή προφήτης του ελληνικού μέλλοντος;

Μάιος 02, 2012 - 23:59

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι φίλοι του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων (ΣΑΟΟ) το ντοκιμαντέρ, των Α. Χατζηστεφάνου και της Κ. Κιτίδη, "CATASTROIKA", στα πλαίσια της μηνιαίας προβολής που πραγματοποιείται στην αρχή κάθε μήνα στα εντευκτήρια του συλλόγου. Όπως πληροφορηθήκαμε από το Γιάννη Αλειφερόπουλο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου, το ντοκιμαντέρ αναλύει τον ρόλο του οικονομικού μοντέλου του νεοφιλελευθερισμού στην απορρύθμιση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής των κρατών.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που ακολούθησαν την πτώση του κομμουνισμού (Σοβιετική Ένωση-1991) και την ταυτόχρονη ισχυροποίηση του καπιταλισμού, με τις παρενέργειες που αυτή η κατάσταση δημιούργησε. Η έρευνα παρουσιάζει –με συγκεκριμένες μαρτυρίες και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό- το ξεπούλημα στους ιδιώτες της κρατικής περιουσίας της παλαιάς Ανατολικής Γερμανίας από συγκεκριμένη εταιρία, που τώρα έχει έρθει στην Ελλάδα με τους ίδιους ακριβώς σκοπούς. Αντίστοιχα, περιγράφονται με γλαφυρότητα οι παρενέργειες του νεοκαπιταλισμού στη σημερινή Ρωσία, την Αγγλία, τη Γαλλία και άλλες χώρες. Είναι, μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Βολιβίας επιχείρησε να επιβάλει την ιδιωτικοποίηση του πόσιμου ύδατος, απαγορεύοντας ταυτόχρονα στους πολίτες της τη συλλογή του βρόχινου νερού, για χάρη μεγάλης γαλλικής εταιρίας, η οποία ενδιαφέρεται τώρα να αναλάβει την ύδρευση της Θεσσαλονίκης.

Ο Γιάννης Αλειφερόπουλος υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ είναι απαραίτητο να γίνει γνωστό σε όλους τους Έλληνες, ώστε να αντιληφθούν γρήγορα ότι όλα γίνονται με γνώμονα το κέρδος των μεγάλων εταιριών και όχι την ποιότητα ζωής των πολιτών. Στόχος της συγκεκριμένης προβολής από το ΣΑΟΟ υπήρξε η ενεργοποίηση του συναισθήματος της έκπληξης στους παρευρισκόμενους και η πρόκληση της κριτικής σκέψης για τις σημερινές δυσμενείς εξελίξεις στην Ελλάδα. «Οι μελλοντικές δράσεις των πολιτών θα πρέπει να στηριχθούν στη γνώση και τη σωστή ενημέρωση για όλα όσα γίνονται και όχι στην οργή χωρίς περιεχόμενο», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Σχόλιο του αρθρογράφου

Είναι σαφές ότι το ντοκιμαντέρ ‘‘CATASTROIKA’’ φέρει αρκετά στοιχεία, στα οποία ίσως δε συμφωνούν όλοι, θεωρώντας ότι πρόκειται απλά για θεωρίες συνωμοσίας. Δεν μπορούμε, όμως, να παραβλέψουμε ότι πολλά από τα ντοκουμέντα θυμίζουν πάρα πολύ τα όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, σύμφωνα πάντα με το ντοκιμαντέρ, τα αποτελέσματα της ακατάσχετης ιδιωτικοποίησης του κρατικού πλούτου στη Ρωσία, από το 1991 και μετά, είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα τον ξαφνικό πλουτισμό ορισμένων και την αύξηση της φτώχιας και της ανεργίας των υπολοίπων Ρώσων πολιτών, με ταυτόχρονη αύξηση της πορνείας, των αυτοκτονιών και των κρουσμάτων AIDS. Σας θυμίζουν όλα αυτά τίποτα;

Δε λέμε τίποτα παραπάνω… Σας προτείνουμε, ωστόσο, ανεπιφύλακτα να παρακολουθήσετε με κάθε τρόπο αυτήν την έρευνα. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Β.Θ.

Ειδήσεις: 
Video: 

youtube://v/UJsw2XxuhXo