Βουλευτές της μόνιμης επιτροπής περιβάλλοντος σε πυρόπληκτες περιοχές της Αρκαδίας (photos&videos)

Βουλευτές της μόνιμης επιτροπής περιβάλλοντος σε πυρόπληκτες περιοχές της Αρκαδίας (photos&videos)

Ιούνιος 03, 2013 - 21:04
5 σχόλια

Καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των πυροπλήκτων και στις αποζημιώσεις διαπίστωσαν οι βουλευτές- μεταξύ αυτών και ο Κώστας Ζαχαριάς- που άκουσαν τα προβλήματα από τους κατοίκους των περιοχών. 

Μαζί τους ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο δασάρχης Τρίπολης Θανάσης Αργειτάκης και ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας με Δημοτικούς Συμβούλους.

Επίσκεψη σε πυρόπληκτες περιοχές της Αρκαδίας πραγματοποίησε κλιμάκιο της ειδικής μόνιμης επιτροπής προστασίας περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων. Οι 7 από τους 13 βουλευτές που βρέθηκαν σε περιοχές της Αρκαδίας που κάηκαν το 2007 αλλά και το 2012 είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει και κυρίως να ακούσουν από τους κατοίκους τις καθυστερήσεις που υπάρχουν σε αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις ζημιών.

Μάλιστα το κλιμάκιο συνόδευε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας που ενημέρωσε τους βουλευτές για την καταστροφή που συνέβη στην Αρκαδία, όχι μόνο το 2007 αλλά και το 2012 (άλλωστε επλήγησαν οι ίδιες περιοχές), για τα έργα που έχουν γίνει και που προγραμματίζονται να γίνουν αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν, αφού το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει πάντα στην Περιφέρεια να παρέμβει όπως συνέβη και με τις ζωοτροφές για τους κτηνοτρόφους το 2012.

Οι βουλευτές Διονυσία -Θεοδώρα Αυγερινοπούλου (πρόεδρος της επιτροπής), Τιμολέων Κοψαχείλης, Κώστας Ζαχαριάς, Αικατερίνη Ιγγλέζη, Ραχήλ Μακρή, Μαρίνος Ουζουνίδης και Γρηγόρης Ψαριανός μαζί με εκπροσώπους του ΕΘΙΑΓΕ αλλά και την νομική σύμβουλο του ΤΕΕ είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν συγκεκριμένα τις Βίγλες- Μαλλωτά, όπου ο δασάρχης Θανάσης Αργειτάκης τους ενημέρωσε για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει (κορμοδέματα, αναδασώσεις) αλλά και για όσα τους απασχολούν ως δασαρχείο, όπως οι ελλείψεις προσωπικού, οι παρεμβάσεις που καθυστερούν, όπως οι διανοίξεις δασικών δρόμων και άλλα, ενώ έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι όταν ρωτήθηκε για τις αιτίες των πυρκαγιών, ως μία από αυτές ανέφερε, και τα ναρκωτικά!!!

Στη συνέχεια οι βουλευτές επισκέφτηκαν το Ανεμοδούρι, όπου άκουσαν τα προβλήματα που υπάρχουν με τις αποζημιώσεις που δεν έχουν δοθεί για μηχανήματα που κάηκαν, ενώ είχαν την δυνατότητα να συνομιλήσουν και με την χήρα του άτυχου κατοίκου του χωριού που κάηκε πέρισυ στη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή. Επίσης διαπίστωσαν και με τα ίδια τους τα μάτια τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην κατασκευή των καμμένων σπιτιών, όπου για γραφειοκρατικούς λόγους και για μικρές τεχνικές λεπτομέρειες δεν δίνονται τα χρήματα για να συνεχιστεί η κατασκευή τους. Ενώ ενημέρωση είχαν και από το δήμαρχο Μεγαλόπολης Παναγιώτη Μπούρα.

Τελευταίος σταθμός των βουλευτών ήταν το Λεοντάρι στην ΔΕ Φαλαισίας όπου και εκεί άκουσαν τα προβλήματα από τον πρόεδρο του χωριού Νικολακόπουλο Θεόδωρο, αλλά και τα πολλά παράπονα κτηνοτρόφου που κάηκαν τα ζώα του στη διάρκεια της περσινής φωτιάς και δεν είχε να ζωοτροφές να ταΐσει τα εναπομείναντα ζώα ενώ δεν έχει πληρωθεί και για τα ζώα που δεν βρέθηκαν, αλλά μόνο για όσα βρέθηκαν καμμένα.

Οι βουλευτές θα επισκέφτουν στη διήμερη περιοδεία τους και χωριά της γειτονικής Ηλείας, όπου θα πραγματοποιηθεί και σύσκεψη για τις διαπιστώσεις τους και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν ενώ θα κάνουν και ειδική έκθεση με τα πορίσματά τους η οποία θα μεταφερθεί στους αρμοδίους υπουργούς και στην Κυβέρνηση.

Στα βίντεο δείτε δηλώσεις των βουλευτών Διονυσίας- Θεοδώρας Αυγερινοπούλου και Κώστα Ζαχαριά, του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα και τα όσα ειπώθηκαν στους τρεις σταθμούς (Βίγλες, Ανεμοδούρι, Λεοντάρι) της περιοδείας του κλιμακίου των βουλευτών της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιβάλλοντος....

Ελένη Τράκα

Video: 

youtube://v/bouHF6zpZno

youtube://v/hDaDeR_LV_A

youtube://v/zSoiQLmdgB0

youtube://v/Qq_ExrCKfr4

youtube://v/iEbZ5-IZGFU


5 Σχόλια

ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ.. ΟΛΟ ΑΠΟ ΔΙΠΛΑ

Αξιος-άξιος !!!

Αφου δεν ντρεπονται!!!!!! Θυμούνται τα πυρόπληκτα όταν κρίνουν οτι χρειάζονται φωτογραφίες για την προσωπική προβολή τους. Κάηκαν περιουσίες και χάθηκαν άνθρωποι εκεί κύριοι (κύριοι....ο λογος το λέει), καταστράφηκαν οικογένειες και ακόμη δεν έχουν ορθοποδήσει. Πέρασαν 6 χρόνια απο τις μεγάλες φωτιές και ακόμη κοροιδεύουν.... ΝΤΡΟΠΗ αλλα υπάρχει θεός και μας βλέπει και θυμάται και αποδίδει δικαιοσύνη αργά ή γρήγορα ....... ΟΚ!! Ωραίοι βγηκατε στις φωτο του χρόνου πάλι....

Ευθύνη για τις καθυστερήσεις φέρουν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, από την χρηματοδότηση μέχρι την κατασκευή!!! Η γραφειοκρατία είναι απίστευτη και δεν φταίει μόνο αυτό. Μεγάλο χρονικό διάστημα απαιτούνταν για τους ελέγχους - επανελέγχους και τις εγκρίσεις που διαρκούσαν μήνες κάθε φορά. Ακόμα και μια οικοδομική άδεια χρειαζόταν πάνω από ένα εξάμηνο για να εκδοθεί. Πραγματικά, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα συμβεί στο επόμενο στάδιο και ποιο θα είναι το επόμενο εμπόδιο. Σε προσπάθεια ενημέρωσης των δικαιούχων, για την εξέλιξη της υπόθεσης τους οι απαντήσεις από μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών είναι πέρα από κάθε λογική. Υπάρχει μεροληπτική αντιμετώπιση των υποθέσεων και έχουν ευνοηθεί και μη δικαιούχοι επιβαρύνοντας την όλη κατάσταση. Ακόμα και στην προσπάθεια να λυθούν τα προβλήματα, εφευρίσκονται νέα και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Δήμος και τοπικές κοινότητες, μέσω των εκπροσώπων τους, πάσχουν από έλλειψη αντικειμενικής κρίσης, στα προβλήματα που παρουσιάζονται. Σε κάποιες περιπτώσεις δρουν με γνώμονα το συμφέρον συγκεκριμένων πολιτών, γνωρίζουν τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και τα χρησιμοποιούν. Έχουν αποκτήσει μεγάλη διοικητική δύναμη. Ακόμα και αν η γνώμη τους είναι λανθασμένη, γίνεται «νόμος» και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα. Δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ακούσουν τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς και αποφασίζουν ότι θέλουν, ανεξάρτητα με το αν προβλέπεται από την νομοθεσία. Αντιμετωπίζουν, εκ των προτέρων, κάποιους, δικαιούχους ως παράνομους σε ότι κάνουν και επιτρέπουν, εν γνώσει τους, σε άλλους να εκμεταλλεύονται την συγκεκριμένη κατάσταση προς όφελος τους. Τα «μικρά τεχνικά προβλήματα» είναι μέρος των παραπάνω, που όμως δημιουργούν μεγάλα προβλήματα. Η δύναμη της ιδιότητάς τους δεν τους αφήνει να σκεφτούν τις επιπτώσεις ή δεν τους ενδιαφέρει. Όλα αυτά έχουν αρνητικές επιπτώσεις μόνο στους δικαιούχους πυρόπληκτους. Ποιος θα πληρώσει τα χιλιάδες ευρώ που χάνει ο κάθε άτυχος που βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση. Η οικονομική επιβάρυνση είναι τεράστια. Αναγκάζονται να μένουν ακόμα, μετά από 6 χρόνια, σε κοντέινερ, Αισθάνονται ξεριζωμένοι στον ίδιο τους τον τόπο, και επιβαρύνεται η υγεία τους, Με μονόπλευρη ενημέρωση της επιτροπής και με σαφή προσπάθεια υποβάθμισης, δεν λύνονται τα προβλήματα, ειδικά όταν η ενημέρωση προέρχεται από το ίδιο το πρόβλημα. Η προσφυγή στην δικαιοσύνη γίνεται μονόδρομος, αλλά και αυτό απαιτεί χρόνο, εις βάρος των πυρόπληκτων φυσικά. Όλα τα παραπάνω λίγο πολύ είναι γνωστά, δεν είναι γενικότητες και βασίζονται σε συγκεκριμένα γεγονότα και καταστάσεις που βιώνει ένας σημαντικός αριθμός πυρόπληκτων εδώ και 6 χρόνια. Όμως τελικά δεν είναι απαραίτητο να βρεθεί κάποιος σε αυτή την θέση για να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις, γιατί συμβαίνουν παντού. Ελπίζω να δημοσιευτεί και να διαβαστεί κυρίως από τους εμπλεκόμενους!!!

Γιά δέν τούς πήγατε στό Μαυρίκι καί στόν δρόμο τού Αχλαδόκαμπου πού ρίξατε τά χρήματα αποκατάστασης τών πυροπλήκτων ντροπή ???????