Bασίλης Κουτρουμάνος: Η μεγάλη στιγμή της καριέρας του στους Ολυμπιακούς του Ρίο προ των πυλών

Bασίλης Κουτρουμάνος: Η μεγάλη στιγμή της καριέρας του στους Ολυμπιακούς του Ρίο προ των πυλών

Ιούλιος 25, 2016 - 11:36
0 σχόλια

Ο γνωστός και πολυβραβευμένος έλληνας φωτορεπόρτερ Βασίλης Κουτρουμάνος φέτος ανοίγει τα φτερά της διεθνούς καριέρας του στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Μετά την πετυχημένη κάλυψη του ποδοσφαιρικού Μουντιάλ 2014 πάλι στη Βραζιλία, ο Βασίλης ετοιμάζεται πυρετωδώς για την πιο απαιτητική διεθνή αποστολή που θα τον φέρει για τρεις εβδομάδες “εκ των έσω” στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας. Η συζήτηση μαζί του ήταν όπως πάντα αποκαλυπτική και χειμαρρώδης.

• Από ελληνικής πλευράς ποιά θα είναι η επαγγελματική φωτογραφική εκπροσώπηση στους φετεινούς Ολυμπιακούς;

Freelancer φωτογράφοι δεν μπορούν να πάνε, μόνο όσοι συνεργάζονται με κάποιο πρακτορείο. Οι θέσεις για τους έλληνες φωτογράφους είναι πέντε και δέκα για τους δημοσιογράφους που είναι διαπιστευμένοι από την Eλληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Συνολικά δεν αναμένεται να πάνε πολλοί. Είναι ένα μεγάλο και δαπανηρό ταξίδι που δεν θα προσφέρει οικονομικό κέρδος στους συμμετέχοντες. Θα πρέπει να αγαπάς πολύ τη δουλειά σου και τον αθλητισμό για να ρισκάρεις τα χρήματά σου και τον χρόνο σου. Εξ άλλου έχει προκύψει και το θέμα της ασφάλειας. Εγώ έχω ξαναπάει στη Βραζιλία το 2014 αλλά τότε δεν κινδυνέψαμε καθόλου καθώς οι αγώνες που καλύπταμε ήταν σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Στα χρόνια που πέρασαν η κατάσταση έχει δυσκολέψει σε όλες τις χώρες, και όχι μόνο στη Βραζιλία.

• Ποιά προβλήματα ασφαλείας αντιμετωπίζει ο ρεπόρτερ που καλύπτει τους συγκεκριμένους Ολυμπιακούς αγώνες;

Πρόκειται για πολύ δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή, ειδικά για τους επαγγελματίες φωτογράφους που ρισκάρουν τη σωματική τους ακεραιότητα, τον εξοπλισμό τους και Bασίλης Κουτρουμάνος. Η μεγάλη στιγμή της καριέρας του στους Ολυμπιακούς του Ρίο προ των πυλών τα μηχανήματα τους. Το Ρίο έχει υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας. Είναι η μεγαλύτερη φαβέλα στον κόσμο. Αυτοί που διαθέτουν πολλά χρήματα, έχουν κλείσει εδώ και μήνες τα ξενοδοχεία που προσφέρουν κάποια σχετική ασφάλεια.

Βέβαια, ακόμη και τα πεντάστερα ξενοδοχεία δεν είναι απολύτως ασφαλή. Άρα, τι απομένει για τον φωτογράφο ή τον δημοσιογράφο που θέλει να πάει στο Ρίο για τους Ολυμπιακούς;

Προφανώς να κλείσει δωμάτιο σε κάποιο ξενοδοχείο αρκετά χλμ. μακριά από το κέντρο των γεγονότων, να μετακινείται με ταξί ακόμα και στις μικρότερες αποστάσεις και πάλι ρισκάροντας ή να μετακινείται με το τρένο κουβαλώντας τον εξοπλισμό του; Αυτά τα προβλήματα είναι άλυτα για τους συναδέλφους από όλο τον κόσμο. Το Getty Images διαθέτει σε κάθε φωτογράφο και έναν άνδρα για την ασφάλεια του.

Τα μεγάλα πρακτορεία έχουν ακόμα περισσότερη ασφάλεια ενώ έχουν εγκαταστήσει κάθε φωτογράφο σε μία τοποθεσία για να μην μετακινούνται εκτός των σταδίων και των γηπέδων. Λέγεται επίσης ότι η Βραζιλία θα κινητοποιήσει τον στρατό για να προστατεύσει τον κόσμο.

• Τι εξοπλισμό θα έχετε μαζί σας;

Ένας φωτορεπόρτερ για να είναι αποτελεσματικός, πρέπει να έχει μαζί του τρία σώματα, τουλάχιστον τέσσερις φακούς (τηλεφακό 300 ή 400mm, οπωσδήποτε έναν γρήγορο 70-200mm, και τους κλασικούς zoom 24-70mm και 12-24mm ή έστω 18-35mm), laptop, σκληρούς δίσκους για αποθήκευση των ψηφιακών αρχείων κλπ. Όλα αυτά αυτομάτως σε κάνουν στόχο. Πρέπει να μετακινείσαι μόνο με τα διαπιστευμένα αυτοκίνητα γιατί αλλιώς κινδυνεύεις να χάσεις τον εξοπλισμό σου. Το ταξί όχι μόνο αυξάνει το κόστος αλλά αυξάνει και τον κίνδυνο. Ιδανικά ένας επαγγελματίας χρειάζεται πολλές γρήγορες κάρτες όχι μόνο για να φωτογραφίζει χωρίς υστέρηση, αλλά και να μεταφέρει τις εικόνες γρήγορα. Επίσης, είναι πλέον απαραίτητες οι μηχανές με δυνατότητα video. Ο φωτογράφος θα πρέπει να έχει επιλύσει και το θέμα σχετικά με το ανέβασμα των εικόνων σε FTP και με email. Πάνω από όλα όμως είναι το ταλέντο του φωτογράφου και όχι ο εξοπλισμός.

• Τι θέματα θα καλύψετε στους Ολυμπιακούς της Βραζιλίας;

Η Βραζιλία είναι μια πολύ όμορφη χώρα, ειδικά το καλοκαίρι. Με τους Ολυμπιακούς θα ζωντανέψει πάρα πολύ και τα οπτικά ερεθίσματα θα είναι άπειρα. Οι Ολυμπιακοί είναι κάπως χαοτικοί με 28-29 ετερόκλητα αθλήματα και 10.000 αθλητές. Προσωπικά θα περιοριστώ στους Έλληνες. Δεν προλαβαίνουμε να τα κάνουμε όλα ενώ υπάρχουν και δύσκολα αθλήματα να καλύψεις όπως η ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης. Ο στίβος είναι πάντα δημοφιλής. Εγώ τον αγαπώ πολύ και τον τελευταίο χρόνο έχω καλύψει όλα σχεδόν τα γεγονότα και τα πρωταθλήματα στίβου.

Πλέον είμαι φίλος με τους Έλληνες αθλητές που θα αγωνιστούν στη Βραζιλία. Και αυτό είναι σημαντικό: να είμαστε ενωμένοι στην Ελληνική αποστολή. Και στον στίβο θα διεκδικήσουμε μετάλλια.

• Έχοντας τις γνώσεις και την εμπειρία λόγω της δουλειάς σας, κάντε μας μια πρόβλεψη για την πορεία ης ελληνικής αποστολής.

Διεκδικούμε από 2 έως 5 μετάλλια. Ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους θα διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο. Αυτή τη στιγμή είναι παγκοσμίως ο καλύτερος στο αγώνισμα του. Η Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ γυναικών είναι εξαιρετική και αγωνίζεται σκληρά. Είναι πιθανόν να καταρρίψει το ρεκόρ. Αυτοί οι δύο θα διεκδικήσουν χρυσό μετάλλιο. Δυνατότητες για μετάλλιο έχει και η Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν και το μήκος, ο Κώστας Φιλιππίδης στο επί κοντώ, η Άννα Κορακάκη στη σκοποβολή κ.α. Πάντα υπάρχει κάποιο outsider που εμφανίζεται στους αγώνες. Παρόλο που οι αθλητές μας δουλεύουν σκληρά, έχει υποστεί πτώση ο ελληνικός αθλητισμός λόγω της κρίσης, της υποχρηματοδότησης κλπ. Οι ξένοι αθλητές έχουν ο καθένας ένα επιτελείο 30 ατόμων.

Οι δικοί μας αθλητές πρέπει να φροντίζουν για όλα μόνοι τους με τη βοήθεια της οικογένειας τους. Μια μικρή υποστήριξη από το κράτος ή έναν χορηγό είναι αυτή που θα επιτρέψει στον
αθλητή να δώσει τον καλύτερο του εαυτό και να φέρει πίσω στην πατρίδα ένα μετάλλιο.

• Έχετε αφιερώσει μεγάλο μέρος της καριέρας σας στον αθλητισμό. Είναι το αγαπημένο σας φωτογραφικό θέμα;

Του χρόνου συμπληρώνω τριάντα χρόνια ως freelancer. Έχω φωτογραφίσει σε αθλητικές διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο π.χ. Special Olympics, παγκόσμια πρωταθλήματα FIFA και UEFA, Champions League κ.ά. Είμαι μάλιστα αποκλειστικός φωτογράφος για τον ΣΕΓΑΣ και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία TaeKwonDo. Ο αθλητισμός είναι ένα υπέροχο φωτογραφικό θέμα. Τα τελευταία χρόνια μας τρώει πολύ χρόνο το πολιτικό ρεπορτάζ. Τίποτε όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με τον αθλητισμό όπου οι άνθρωποι προσπαθούν και υπερβαίνουν καθημερινά τα όρια τους. Ειδικά αν συγκρίνουμε τους αθλητές με τους πολιτικούς στη χώρα μας, η σύγκριση δεν τιμά τους δεύτερους.

• Πόσο μεγάλες είναι, από εργασιακής πλευράς, οι διαφορές του Έλληνα φωτογράφου που καλύπτει τις μεγάλες παγκόσμιες διοργανώσεις σε σχέση με τους ξένους συναδέλφους του;

Τεράστιες... Κάθε φορά εμείς πρέπει να επιλύουμε μόνοι μας όλα τα θέματα και τα προβλήματα. Εμείς να βρούμε τα εισιτήρια, τη διαμονή, την ασφάλεια, το κεφάλαιο κίνησης, να κάνουμε το marketing, ακόμη και τα λογιστικά... Έτσι όμως γίνεσαι πιο αποτελεσματικός άνθρωπος αφού δε διαθέτεις ομάδα στήριξης. Μας στηρίζουν βέβαια τα ελληνικά πρακτορεία. Εμένα με βοήθησε
πολύ η Ευρωκίνηση και το N.D.P Photo Agency και οφείλω να τους ευχαριστήσω.

Φυσικά υπάρχουν και άλλα πρακτορεία
όπως το E.P.A. ή το AFP που ίσως να στείλουν κάποιους Έλληνες φωτογράφους στο Ρίο. Έχουμε εξαιρετικούς συναδέλφους που ασχολούνται με το αθλητικό ρεπορτάζ όπως ο Θανάσης Σταυράκης, ο Πέτρος Γιαννακούρης, ο Άλκης Κωνσταντινίδης, ο Ορέστης Παναγιώτου, ο Άγγελος Ζυμάρας που ασχολείται αποκλειστικά με τον στίβο κ.α. Προσωπικά οι συνάδελφοι με βοηθούν πάντοτε, και ειδικά στο εξωτερικό. Έχω εργαστεί ως photo manager στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας και στα Special Olympics και ξέρω ότι πρέπει να βοηθηθεί ένας φωτορεπόρτερ. Είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται στην καρδιά του γεγονότος και πρέπει να το καταγράψει για να το δει όλος ο πλανήτης. Κανείς άλλος δεν έχει το δικαίωμα να βρίσκεται μέσα
στον αγωνιστικό χώρο μαζί με τον αθλητή.

Ακόμα και αρχηγοί κρατών, πρόεδροι και βασιλείς, κάθονται στις κερκίδες...

• Θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο…

Οφείλω να ευχαριστήσω τον κ. Ισίδωρο Κούβελο, αρχηγό της ελληνικής αποστολής, τον κ. Σπύρο Καπράλο, πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής, το γραφείο τύπου, τον Διευθυντή Τάσο Παπαχρήστου και τον Δήμο Μπουλούκο για την υποστήριξη τους.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.