Βαλασόπουλος: Απολογισμός κατώτερος του αναμενομένου

Βαλασόπουλος: Απολογισμός κατώτερος του αναμενομένου

Ιανουάριος 31, 2013 - 13:22
1 σχόλια

Ο περιφερειακός σύμβουλος Αρκαδίας , Π. Βαλασόπουλος κατά την 2η ειδική συνεδρίαση του ΠΕ .ΣΥ. Περιφέρειας Πελοποννήσου, ορίσθηκε, ως ο ειδικός εισηγητής του συνδυασμού «ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ » και ανάμεσα  στ’ άλλα τόνισε τα εξής:

«….Μας κατηγορεί σήμερα η παράταξη που στηρίζεται από τις αριστερές δυνάμεις της περιφέρειας, για ταύτιση με την πλειοψηφία. Εμείς όμως, συνειδητά επιλέξαμε την οδό της κριτικής προσέγγισης των προβλημάτων και όχι την στείρα, μηδενιστική, λαϊκίστικη πολιτική του παρελθόντος. Αυτήν ακριβώς την πολιτική που μας οδήγησε στη σημερινή κρίσιμη καμπή, που δημιούργησε το σπάταλο γραφειοκρατικό κράτος του παρελθόντος. Αυτή την οπτική γωνία προσέγγισης των καθημερινών προβλημάτων, θα συνεχίσουμε και στα επόμενα χρόνια αυτής της θητείας.

 

Ο σημερινός απολογισμός, δυστυχώς, είναι κατώτερος του αναμενόμενου, κατώτερος των περιστάσεων….Ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτός του 2013 να είναι πραγματικά απολογισμός ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ χωρίς μηδενισμούς των προηγούμενων διοικήσεων…

 

Επί των εισηγήσεων που μας αποστείλατε έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Συμφωνούμε καταρχήν, ότι το ΕΣΠΑ είναι το δυνατό μας χρηματοδοτικό όπλο και σας καλούμε να το «τρέξετε» πιο γρήγορα, μεγιστοποιώντας την απορροφητικότητα των πόρων, εντάσσοντας έργα με φαντασία, πραγματικά καινοτόμα, που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία. Σ’ αυτές τις δράσεις θα είμαστε δίπλα σας. Όπως το πράξαμε με την διαχείριση των στερεών αποβλήτων και τα ΣΔΙΤ, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να σταματήσουμε να σπρώχνουμε τον κάδο στην αυλή του γείτονα μας, γιατί πιστεύουμε ότι σήμερα είναι ώρα ευθύνης και αυτή είναι η διαφορά των πραγματικών πολιτικών προγραμμάτων που μπορούν να χαράζουν νέους δρόμους.

Αντιδρούμε, όμως, και σας μεμφόμαστε για την καθυστέρηση των έργων υποδομής που ακόμα τρέχουν τα παλιά προγράμματα όπως π.χ. στην Π,Ε. Αρκαδίας. Ενώ θα είμαστε έντονα κριτικοί όταν δίνονται 650.000 ευρώ για γεφύρια, χωρίς πρόβλεψη σύνδεσης τους με το οδικό δίκτυο, όπως στο πολύπαθο έργο της Καμαρίτσας, και δεν δικαιολογήστε με το ότι «δεν υπήρχε στην αρχική μελέτη», διότι πέρασαν 2 χρόνια και έπρεπε να έχετε διορθώσει τις όποιες αβλεψίες ή λάθη.

Συμφωνούμε ότι ο Τουρισμός είναι σημαντικό κομμάτι της Περιφερειακής μας οικονομίας και οι δράσεις πρέπει να «τρέξουν» γρήγορα. Δεν συμφωνούμε όμως με την εισήγηση όταν αναφέρει «…μέσα στο 2012 έχουν ολοκληρωθεί οι υποστηρικτικές ενέργειες», αφού τα στοιχεία της υπηρεσίας αναφέρουν ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό έχουν δοθεί παρατάσεις ολοκλήρωσης, ενώ μόλις στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής δόθηκε η 3η παράταση για την μελέτη marketing!!ενώ άλλες δράσεις, όπως οι επισκέψεις tour operator από Ρωσία, Ουκρανία κλπ , ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκαν, αφού τουλάχιστον το 2008, είχαν γίνει αντίστοιχες δράσεις στην Π.Ε Αρκαδίας, σε σύμπραξη ιδιωτών επιχειρηματιών του χώρου και θεσμικών οργάνων…

Ταυτόχρονα, συμφωνούμε ότι υπάρχει «ένδεια πόρων». Γι’ αυτό σας καλούμε ν’ ακούσετε τους επαγγελματίες του χώρου όταν διαφωνούν μαζί σας..

 

Η ίδρυση ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟΥ πρέπει να γίνει σύντομα , το είχαμε πρωτοσυζητήσει το Νοέμβριο του 2011, το ίδιο με το «Καλάθι των Πελοποννησιακών προϊόντων». Ενώ, σαφώς συμφωνούμε με την δημιουργία και την χρήση σύγχρονων εργαλείων όπως ο πληροφοριακός ιστότοπος. Είναι αναγκαιότητα, όμως, η καλύτερη διασύνδεση εκπαιδευτικής κοινότητας και παραγωγής. Ταυτόχρονα συμφωνούμε με την δημιουργία των ΕΟΖ υπό όρους και προϋποθέσεις, με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών.

Διαβάσαμε δυστυχώς, σε μια απολογιστική εισήγηση αντιπεριφερειάρχη ότι «..η επιβίωση της περιφέρειάς μας είναι ο στόχος..». Δεν μας εκφράζουν τέτοιες απόψεις, δείχνουν έλλειψη οράματος, προοπτικής, αλλά και φαντασίας στην άσκηση πολιτικής. Επίσης, δεν συμφωνούμε με τον ίδιο αντιπεριφερειάρχη, ότι η έγκριση ΜΠΕ ή τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, αποτελούν από μόνα τους ανάπτυξη και κακώς επικαλείται τα 170 εκ που ήταν το συνολικό ποσό των αντίστοιχων εγκρίσεων. Ανάπτυξη είναι το Ινστιτούτο Έρευνας, όμως, και πρέπει να γίνει άμεσα.

Στον απολογισμό σας στον τομέα ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ περιλαμβάνετε μόνο ΜΠΕ, άρα είναι αρνητικός. Στον τομέα πολιτισμός μιλάτε για ένταξη έργων ΕΣΠΑ 9.249.000 ευρώ , από τα οποία μόνο τα 710.000 ευρώ δόθηκαν στην Π.Ε Αρκαδίας, άρα δεν υπάρχει ισόρροπη κατανομή, αν και από τον Απρίλιο του 2011 στην ειδική συνεδρίαση με τον τότε υπουργό πολιτισμού είχατε επισημάνει σημαντικές ανάγκες και είχαμε συμφωνήσει.. Πρέπει άμεσα να προχωρήσουν παρεμβάσεις όπως αυτή στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως στη Θωκνία. Στις ενισχύσεις των δημιουργικών δράσεων συλλόγων, συμφωνούμε και στην Οικονομική Επιτροπή τις έχουμε ψηφίσει ΟΛΕΣ . Είναι σημαντικό να υπάρχουν συμμετοχικές δράσεις ανάδειξης του τόπου μας και των ταλέντων των κατοίκων του  και κακώς επαίρεται άλλος αντιπεριφερειάρχης, ότι στην Π.Ε. αρμοδιότητας του, τις «έκοψε» ΟΛΕΣ!!!...

Το πρόγραμμα για την ανάδειξη των «αρχαίων λιμένων και της Μεσογείου», είχε συζητηθεί τον Μάιο του 2011. Συμφωνούμε, «τρέξτε» να υλοποιηθεί. Όσον αφορά την συμμετοχή της περιφέρειας στα Ευρωπαϊκά δίκτυα συμφωνούμε, αλλά πρέπει μετά από κάθε ταξίδι ο συμμετέχων αντιπεριφερειάρχης να ενημερώνει το ΠΕΣΥ και να κάνει απολογισμό. Τέλος, από τον απολογισμό του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη «απουσιάζει» η «δια βίου μάθηση». Η αρμόδια επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει ούτε μια φορά!!. Ενώ η εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως τα ΤΟΠΕΚΟ είναι αναγκαία, αλλά είναι οι ελάχιστα αυτονόητες ενέργειες, στην σημερινή οικονομική συγκυρία. Καταλήγοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους υπαλλήλους της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το τιτάνιο έργο που παράγουν, κάτω από τις σημερινές δύσκολες οικονομικοκοινωνικές συνθήκες.

Σας δηλώνουμε δε, ότι ΕΜΕΙΣ θα είμαστε ΕΔΩ, μέσα από τον θεσμικό μας ρόλο με απόλυτη ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ απέναντι στις ΓΕΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ…»   

 


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Πέστα Παναγιώτη γιατί ο Τατούλης με τη Νικολάκου μας έχουν πεθάνει από το θα θα θα θα... Ολο συσκέψεις και μελέτες είναι για να τρώνε χρήματα από εδώ και από εκει και από έργα τίποτα