Βαλασόπουλος Το 4ο ΕΑΠ αποτελεί την τελευταία ευκαιρία του Λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης

Βαλασόπουλος Το 4ο ΕΑΠ αποτελεί την τελευταία ευκαιρία του Λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης

Δεκέμβριος 04, 2013 - 12:50

Ο περιφερειακός σύμβουλος Αρκαδίας και μέλος της επιτροπής ΕΑΠ, Π. Βαλασόπουλος, συμμετέχοντας στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Α.Π. Μεγαλόπολης κατέθεσε  προτάσεις για την κατανομή της 4ης περιόδου δηλώνοντας ταυτόχρονα τα εξής:

«…τις προηγούμενες τρεις περιόδους στο Λεκανοπέδιο «έπεσαν» πάνω από 46 εκ. ευρώ, από τον Ειδικό Ανταποδοτικό Πόρο. Χρήματα που θα έπρεπε αφ’ ενός να έχουν αλλάξει την εικόνα της περιοχής και αφ’ ετέρου να έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες για την πορεία της επόμενης μέρας. Δυστυχώς το μόνο που συνέβη είναι η αυξανόμενη ανεργία, η ερημοποίηση του τόπου και η συνεχιζόμενη περιβαλλοντική επιβάρυνση του. Σήμερα δεν είναι ώρα καταλογισμού ευθυνών, αλλά ώρα ευθύνης αφού με το 4ο ΕΑΠ., έχουμε την τελευταία ευκαιρία να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την ροή των γεγονότων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από έναν συνθετικό παραγωγικό διάλογο κατοίκων, φορέων, Α & Β βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης. Με αυτή την λογική κατέθεσα στην επιτροπή τις προτάσεις μου και περιμένω την τελική συνθετική πρόταση, όπως άλλωστε δηλώθηκε μέσα στην ίδια την συνεδρίαση, πιστεύοντας ότι μπορούμε να συνομιλήσουμε, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Κοινός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Το 4ο ΕΑΠ είναι η τελευταία ίσως ελπίδα της Μεγαλόπολης και σ’ αυτό οι πρακτικές του παρελθόντος, αυτές που μας οδήγησαν εδώ, περισσεύουν. Ας αναλάβει ο καθένας μας, τις ευθύνες του με έργα και όχι με μεγαλόστομες διακηρύξεις, προϊόντα του «παλιού» και της «ΠΑΛΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»…

Αναλυτικά οι προτάσεις  που υπεβλήθησαν  έχουν ως εξής:

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ

ΤΟΥ 4ου ΕΑΠ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 16η

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ

Α.3. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΡΕΜΑΤΩΝ – Προϋπολογισμός  300.000,00 €

     ( να γίνει χρηματοδότηση από άλλο πρόγραμμα πχ. Τεχνικό Π.ΠΕΛ.)

 

5. Κατασκευή έργων αξιοποίησης υδάτινων πόρων, μείωση 300.000,00€

 

6.Συντήρηση κτηρίων εκπαίδευσης κλπ.,  300.000,00€

( να γίνει χρηματοδότηση από άλλο πρόγραμμα πχ. Τεχνικό Π.ΠΕΛ.)

 

7. Αξιοποίηση φαραγγιού Λούσιου,  150.000,00€

(ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ)

9. Ολοκλήρωση ασφαλτόστρωσης κ βελτίωση  από Ε.Ο. Καρύταινα κλπ., 600.000,00€

( να γίνει χρηματοδότηση από άλλο πρόγραμμα πχ. Τεχνικό Π.ΠΕΛ.)

 

12 & 13  ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, 750.000,00   €

(ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ)

15-17 ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑ 170.000,00€

21. ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ , 30.000,00€

( να γίνει χρηματοδότηση από άλλο πρόγραμμα πχ. Τεχνικό ΔΗΜΟΥ)

 

23. Συντήρηση κ βελτίωση κατά τμήματα μείωση κλπ κατά 1.000.000,00€

( να γίνει χρηματοδότηση από άλλο πρόγραμμα πχ. Τεχνικό Π.ΠΕΛ.)

1.   Προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού, αναλωσίμων κ.α. 15.000,00€

(ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ)

   

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ                  3.615.000,00€

 

ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Δημιουργία δικτύου εναλλακτικών διαδρομών(στα πλαίσια της δημιουργίας υποδομών για Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού)  από Μεγαλόπολη – Λύκαιο – Α. Καρυές-Α.Κοτύλιο-οικ.Παλάτου – Γεφύρι Κούκου – Καρύταινα. Υπαγωγή του στο Φ.Δ.Π.Ε.Δ.

      Προϋπολογισμός: 1.000.000,00€

 

    Ήπιες παρεμβάσεις στον καταρράκτη του «ΒΡΟΝΤΟΥ» και υποδομές υποδοχής εξόδου μικρής διαδρομής ποταμού σε συνεργασία με ιδιώτες, δημιουργία εναλλακτικής πρόσβασης κλπ. Υπαγωγή του στο Φ.Δ.Π.Ε.Δ.

      Προϋπολογισμός: 40.000,00€

    Δημιουργία υποδομών ελέγχου και υποστήριξη δράσεων, διαδρομών φαραγγιού Λούσιου ποταμού & Αλφειού, (παρατηρητήρια-φυλάκια-σταθμός υποστήριξης έρευνας –διάσωσης-ελέγχου δραστηριοτήτων κλπ, δίκτυο επικοινωνιών κλπ, σε συνεργασία με Π.Υ & ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ τμήμα ΜΕΓ/ΛΗΣ) . Υπαγωγή του στο Φ.Δ.Π.Ε.Δ.

      Προϋπολογισμός: 200.000,00€

 

    Δημιουργία ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ & ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ – Νομικό Πρόσωπο Μ.Κ.  – Εταίροι Δ.Μ. – Δ.Γ  - ΔΕΗ – ΠΕΡ. ΠΕΛ.. Νομικό Πρόσωπο  Μ.Κ  .Σκοπός η δημιουργία κανονισμού δράσεων, συντήρηση-έλεγχος- φύλαξη εγκαταστάσεων, προβολή αυτών κλπ.

      Προϋπολογισμός: 300.000,00€

    Δημιουργία στον τ. Δήμο Φαλαισίας καταφυγίου ελεγχόμενης Θήρευσης και Ανοιχτού σκοπευτηρίου εκπαίδευσης. Υποχρεωτική εκπαίδευση στο κυνήγι του αγριόχοιρου. Μερική ενοποίηση χώρου με λίμνες ΔΕΗ. Ετήσια σπορά ιδιαίτερα στα πυρόπληκτα κλπ. Εκμετάλλευση παλ. σιδηροδρομικών σταθμών περιοχής ως κυνηγετικό περίπτερο. Σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Μεγαλόπολης-Τρίπολης , Δασαρχείο & Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπαγωγή του στο Φ.Δ.Π.Ε.Δ.

      Προϋπολογισμός: 400.000,00€.

 

    Ενίσχυση Ομάδας  Διάσωσης Αρκαδίας τμήμα Δήμου Μεγαλόπολης (μέσω της ΑΡΚΑΔΙΑΣ Α.Ε) , με την αγορά σύγχρονου εξοπλισμού κ.α.)

Προϋπολογισμός   10.000,00€

Γενικό Σύνολο Π/Υ: 1.950.000,00€

 

 

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.        Επέκταση υπάρχουσας πίστας για νέες δραστηριότητες και βελτίωση υποδομών υπάρχουσας.

Προϋπολογισμός   400.000,00€. Υπαγωγή του στο Φ.Δ.Π.Ε.Δ.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

_______________________________

 

1.      Δημιουργία Προγράμματος «Πράσινες Γειτονιές- Πράσινος Δήμος ».

 

Αναβάθμιση των κοινοχρήστων χώρων στις γειτονιές της Μεγαλόπολης με την δημιουργία χώρων πρασίνου , καθαρισμός και δημιουργία νέων αλσυλλίων (π.χ. Αγ. Γεωργίου  κλπ) , τριών εισόδων πόλης κ.α.

Προϋπολογισμός  350.000,00€.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

__________________

 

1.Δημιουργία υπόγειου parking και στεγασμένου χώρου στάθμευσης Ταξί, πλησίον της Κεντρικής Πλατείας Μεγαλόπολης.

 

Προϋπολογισμός  600.000,00€.

 

2. Βελτίωση οδικής οδού από Ιερά Μονή Προδρόμου προς Παλαιοχώρι .

Προϋπολογισμός    300.000,00€.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

_________________

 

1.      Δημιουργία γραφείου (εντός του Δημοτικού Καταστήματος Δήμου Μεγαλόπολης ) και ανοικτής γραμμής υποστήριξης από την ΑΡΚΑΔΙΑ Α.Ε. ,Υποδοχής- Ενημέρωσης –Υποστήριξης ΝΕΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ.

 

Προϋπολογισμός 15.000,00€.

 

 

                  Γενικό Σύνολο Προϋπολογισμού Νέων Προτάσεων      3.615.000,00€

 

 

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

 

Καταρχήν, συμφωνούμε με τον τίτλο του έργου, ως βάση συζήτησης.

Η τοπική οικονομία με νέες δράσεις που θα συνδυάζουν την καινοτομία, τις παραδόσεις κ τα υπόλοιπα εφόδια της περιοχής, την γνώση και την εμπειρία των φορέων, αλλά κ την φαντασία του επιχειρήν ,πρέπει ν αποτελέσουν θεμέλιο λίθο ανάπτυξης , σε δράσεις της μεταλιγνιτικής περιόδου.

Σταθερή άποψη μου είναι, ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σ’ άλλου είδους δράσεις με ιδιαίτερη βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα, την παροχή υπηρεσιών στον Τουρισμό και στις συνακόλουθες δράσεις, στην μεταποίηση παραγόμενων προϊόντων και στο ΒΙΟΠΑ Μεγαλόπολης.

Η εξωστρέφεια όντως αποτελεί την μεγάλη μας πρόκληση κ ταυτόχρονα είναι το στοίχημα των ημερών μας, που πρέπει να κερδίσουμε.

Το συνολικό ποσό που πρέπει να διατεθεί προτείνω σ αυτή τη φάση να είναι 2.000.000, 00€, εκ των οποίων οι 500.000,00€ να διατεθούν απευθείας στους νέους απασχολούμενους ,ως επιδότηση θέσεις κλπ σε συνδυασμό με άλλα προγράμματα και το υπόλοιπο 1.000.000,00€ να διατεθεί για την δημιουργία υποδομών στο ΒΙΟΠΑ (σύνδεση με τηλεθέρμανση κλπ).

Ενώ το ποσό αυτό από τα 3 εκ. ευρώ να συμπληρωθεί με παροχές σε είδος στις επιχορηγούμενες επιχειρήσεις, ώστε να μειωθεί το λειτουργικό κόστος.

Η λογική της ύπαρξης αυτής της δράσης πρέπει να είναι η δημιουργία κινήτρων κ όχι η πλήρη κάλυψη των κεφαλαίων που απαιτούνται για τις επιχειρήσεις . Σαφώς δε, πρέπει να συνδυασθούν κ με άλλα προγράμματα κ ιδιαίτερα όπως αυτά που ισχύουν για ειδικούς κλάδους της βιομηχανίας.

 

ΜΕΤΡΟ 1- 2 - 3

Πρέπει να επιχορηγούνται μόνο ΝΕΕΣ Επιχειρήσεις ή να γίνετε Ενίσχυση Αλλαγής Παραγωγικής Δραστηριότητας σε υφιστάμενες , επιχειρήσεις πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις, που θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας( θα συμπεριλαμβάνονται ΜΟΝΟ μέχρι 1 άτομο πρώτου βαθμού συγγένειας με τον φορέα, ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ) .

Τα κριτήρια ο τρόπος ένταξης, ο τρόπος λειτουργίας του προγράμματος, ο κανονισμός του κλπ. να αποτελέσουν ιδιαίτερο θέμα συζήτησης, αφού προηγηθεί σχετική εισήγηση μιας 5 μελούς ομάδας εργασίας ,που θα μετέχει εκπρόσωπος της ΠΕΔ, του επιμελητηρίου Αρκαδίας κ 3 μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης με συναφές γνωστικό αντικείμενο κ εμπειρία .

Η σημερινή δε εμπειρία, δείχνει ότι νέες θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται ούτε διατηρούνται εύκολα ούτε με την διαδικασία αξιολόγησης – ένταξης του ΕΣΠΑ.

Δεν συμφωνούμε με την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΑΡΝΩΝΑΣ ΑΕ. κ βέβαια για τον οποιοσδήποτε τεχνικό σύμβουλο  να περιορισθεί η αμοιβή του από 0-1% ….

Το δε, ποσό που θα λάβει να μην είναι από τον σημερινό προϋπολογισμό ,αλλά από τους τόκους που δεν έχουν προϋπολογισθεί κ αφού επιτευχθούν οι στόχοι που πρέπει να μπουν.

Ιδιαίτερο κριτήριο-στόχος, θα πρέπει ν αποτελεί η επί πενταετία τουλάχιστον διατήρηση της επιχείρησης, εντός των δημοτικών ορίων της 1ης εγκατάστασης κ η βιώσιμη ανάπτυξη αυτής.

                                                          Π. ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

                                            ΠΕΡ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Π.Ε. ΑΡΚΑΔΙΑΣ