Αυξημένα τα έσοδα της Βόρειας Κυνουρίας και το βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη (vid)

Αυξημένα τα έσοδα της Βόρειας Κυνουρίας και το βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη (vid)

Δεκέμβριος 19, 2016 - 10:57
2 σχόλια

Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κυνουρίας το βράδυ τη Κυριακής 18 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Ζαφείρη.

Η όλη διαδικασία, περίπου 8 ωρών, ξεκίνησε στις 17:00 με τα θέματα ισολογισμού 2015 και προϋπολογισμού 2017. Συνεχίστηκε στις 20:00 όπου σημειώθηκε και η μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου για το θέμα των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, για να τελειώσει στη 01:00.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Μαντάς έκανε εκτενείς αναφορές στα μεγάλα έργα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, παρουσιάζοντας τα οφέλη της περιστολής δαπανών για τους δημότες αλλά και την εξέλιξη των έργων, θέτοντας παράλληλα τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής για τη νέα περίοδο.

ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΑΤΑ 1,26% ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ 2013-2016

«Για να παρουσιάσει κάποιος την οικονομική κατάσταση του Δήμου, θα χρησιμοποιήσει απλοϊκούς όρους για να την καταλάβει ο καθένας. Τα έσοδα του Δήμου σε ταμειακή βάση είναι τα έσοδα που ο Δήμος εισπράττει από όποιον πόρο, συν αυτό που του έχει μείνει. 7,04 εκατ. ευρώ. Έχουν αυξηθεί από το 2013 κατά 1,26%. Τα έξοδα ήταν 4,12 εκατ. ευρώ, μειωμένα από την προηγούμενη τριετία κατά 0,5%. Οι κρατικές παροχές, μειώθηκαν από το 2010 και η συνολική μείωση από το 2011 έως το 2016 είναι κατά 51,07%. Τα έσοδα του Δήμου, όμως, σε ταμειακή βάση, έχουν αυξηθεί, λόγω της αύξησης που παρουσιάζει το δεύτερο κομμάτι των εσόδων, επειδή κάθε χρονιά που περνά προσθέτουμε το ταμειακό υπόλοιπο πάνω στα έσοδα και το σύνολο παρουσιάζεται αυξανόμενο. Συνεχής περιστολή της όποιας σπατάλης που υπάρχει. Η περιστολή των δαπανών συνεχίζεται να αυξάνεται. Το λειτουργικό κόστος για τα έτη 2014-2016 είναι μικρότερο από την προηγούμενη τριετία. Αυτή η εξέλιξη δεν επηρεάζει τις δαπάνες που διαχέονται στην εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου. Έχουμε αναπτύξει ένα νέο πρόγραμμα κοινωνικών υπηρεσιών. Αυτή η πολιτική ενσωματώνεται στον περιορισμό των δαπανών. Αξιοποιούμε πόρους που πήγαιναν χαμένοι. Η αλήθεια είναι αυτή: Πόροι πήγαιναν χαμένοι. Και παρ' ότι συμβαίνουν όλα αυτά, είμαστε ο Δήμος με τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε ολόκληρη την Πελοπόννησο».

Κανένα έργο στον Δήμο μας δεν ανατίθεται εν κρυπτώ. Όλα δημοπρατούνται και γίνεται έρευνα αγοράς.

«Ο Δήμος που παραλάβαμε το 2011 ήταν ένας Δήμος εξαργύρωσης της πολιτικής στήριξης», είπε ο κ. Μαντάς και εξακολούθησε λέγοντας: «Δώσαμε στους προέδρους τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των κοινοτήτων, που αποφόρτισε τις δικές μας υπηρεσίες και ενδυνάμωσε τον ρόλο των προέδρων. Αυτό είναι ένα εργαλείο που λύνει προβλήματα».

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ

«Στον Δήμο μας υλοποιείται το πολεοδομικό σχέδιο, που είχε ανακοινωθεί το 1983, υλοποιείται ύστερα από σθεναρή πρόθεση της προηγούμενης δημοτικής αρχής και κοστίζει πολύ, ενώ θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από άλλες Αρχές σε περιόδους που υπήρχαν χρήματα. Ο χωροταξικός σχεδιασμός δεν έχει υλοποιηθεί τόσα χρόνια επειδή το καθυστερούσαν οικονομικά και πολιτικά λόμπι του τόπου μας».

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΒΑΛΟΥ

«Θα έχει άμεσα αποτελέσματα σε κάθε σπίτι. Η ιστορία έχει δείξει ότι αυτό το έργο έχει γίνει μπαλάκι πολιτικών της αυτοδιοίκησης και της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Εμείς αποδείξαμε ότι θα κάνουμε τα πάντα για αυτό το έργο, δίχως να μας ενδιαφέρει ποιος θα κερδίσει πολιτικά ή ποιος θα κόψει την κορδέλα. Εμείς είμαστε με την πλευρά των αγροτών. Ξεκαθαρίζω ότι δεν υπάρχει θέμα διεκδίκησης ποσότητας νερού μεταξύ Αρκαδίας και Αργολίδας, επειδή αυτό ήταν το επιχείρημα εκείνων που καθυστερούσαν την υλοποίηση του έργου. Η αλήθεια έιναι ότι από την πηγή αντιστοιχεί ποσότητα νερού για να αρδεύσει 57.000 στρέμματα αγροτικής γης στη Βόρεια Κυνουρία».

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

«Ύστερα από τα τεράστια προβλήματα που μας κληροδότησε το έργο από το 2005 έως το 2011, από το 2012 εντάξαμε για χρηματοδότηση το έργο με ποσό 8,2 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επιδιορθωθούν και οι κακοτεχνίες. Ο προϋπολογισμός θα ήταν κάτω από 6 εκατ. ευρώ. Όταν φτάσαμε στο ταμείο του υπουργείου, η πραγματική αποτύπωση του έργου οδηγούσε σε έναν προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ και ήταν δύσκολο να αποφύσγεις την απένταξη του έργου και την επιστροφή των χρημάτων. Μιλάμε για την απαξίωση εκατ. ευρώ που είχε δώσει το ελληνικό κράτος για να γίνει ο Βιολογικός. Καταφέραμε να πείσουμε τους τεχνικούς και πολιτικούς προϊσταμένους του υπουργείου τότε ότι εμείς θα τα καταφέρουμε. Να πείσουμε ότι διαθέτουμε την πολιτική ισχύ να κάνουμε το αυτονόητο, αλλά πραγματική επαναξιολόγηση για κάθε μέτρο του δικτύου. Μελετήσαμε και καταγράψαμε όλα τα παλιά προβλήματα, κερδίσαμε δικαστήρια με παλιούς εργολάβους που είχαν αφήσει το έργο μισοτελειωμένο. Δημοπρατήσαμε το έργο ολοκλήρωσης των δικτύων και εκτελείται. Εντάξαμε το έργο στο νέο ΕΣΠΑ και σήμερα έχει ολοκληρωθεί σημαντικότατο αντικείμενο εργολαβικό. Το έργο προχωρεί πολύ γρήγορα και εντείνει τους ρυθμούς του, χωρίς να τεθούν ζητήματα και χωρίς να έχουν δημιουργηθεί νέα προβλήματα. Επεξεργαζόμαστε λύσεις ώστε οι δημότες να μην καταβάλουν εφάπαξ τα δημοτικά τέλη που τους αναλογούν, αλλά να τα εισπράξουμε σε δόσεις και σε βάθος χρόνου. Ευχαριστώ δημόσια τους μηχανικούς του Δήμου και τη διοίκηση της ΔΕΥΑΒΚ.

»Γύρω από την αποχέτευση εκπονούνται οι μονάδες δικτύων για Ξηροπήγαδο, Καστρί, Άγιο Πέτρο και Αρκαδικό Χωριό».

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

«Τραγική η σημερινή εικόνα, όταν λίγα χρόνια νωρίτερα είχαμε πει ότι θα ερευνούσαμε τις νομικές διαστάσεις, πολλοί φοβήθηκαν ότι θα αναζητούσαμε ευθύνες. Καταφέραμε και βρήκαμε συμμάχους στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και στο υπουργείο Πολιτισμού, και έμπρακτα πια σήμερα άρχισαν να εκτελούνται, τουλάχιστον, εργασίες συντήρησης στον χώρο της Εύας, τουλάχιστον απομακρύνθηκε ο γερανός, τουλάχιστον οι αρχαιότητες συντηρούνται. Για του Μουσείο του Άστρους, έχουμε λάβει τη διαβεβαίωση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων για να στελεχώσει με δύο υπαλλήλους φύλαξης, απαραίτητη προϋπόθεση για να επαναλειτουργήσει το μουσείο. Η πρόσκληση υπάρχει στο υπουργείο».

ΛΙΜΑΝΙ ΠΑΡΑΛΙΟΥ ΑΣΤΡΟΥΣ

«Οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί,το λιμάνι ήταν σε πλήρη λειτουργία.

Είχαμε 650 ελλιμενισμούς σκαφών την καλοκαιρινή περίοδο. όλες οι υποδομές λειτουργούν. Η ανάπτυξη του λιμανιού είναι η δουλειά που πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα.

Έχουμε τη μελέτη της οικονομικής του βιωσιμότητας για τα επόμενα 30 χρόνια. Αυτό που είναι απαραίτητο, είναι να περάσουμε στις χερσαίες υποδομές. Ακόμα, διερευνήσαμε και προχωρήσαμε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε να λάβουμε την πιστοποίηση ότι το έργο είναι «πράσινο», στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Σημαίας». Προβολή δεν είναι μόνο η δημοσίευση και μια φωτογραφία, αλλά η οργάνωση. Πιστοποιώντας τη μαρίνα του Παραλίου Άστρους με «Γαλάζια Σημαία», την βάζεις στον χάρτη των 9 μαρίνων στην Ελλάδα με πιστοποίηση».

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

«Η εγκαθίδρυση της διαλογής στην πηγή των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων δεν ήταν μια πρωτοπορία της δημοτικής αρχής, αλλά της κοινωνίας μας και των δημοτών και αυτό φαίνεται από την ανταπόκριση των δημοτών. Ο κόσμος έχει την πρόθεση να διαλέγει τα απορρίμματα στην πηγή και εμείς ξεκινήσαμε με δικούς μας πόρους να την εφαρμόσουμε, χωρίς να εμφανιστούμε ως πρωτοπόροι. Με χρήματα που στο παρελθόν κάναμε επισκευές στον κάδο συμμείκτων, μέσα σε λίγα χρόνια χτίσαμε ένα δίκτυο που κάναμε διαλογή στην πηγή με χαμηλό προϋπολογισμό μέσα σε ένα περιβάλλον που δεν το επέτρεπε. Ήταν δύσκολη διαδικασία και απαιτούσε ρήξη και προσήλωση ότι δεν θα λυγίσουμε σε ψηφοθηρικές πολιτικές και σε γελοίες διεκδικήσεις γιατί είχαμε ξεκαθαρίσει από τότε ότι δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε στις καρέκλες για πάντα. Εμείς πράξαμε τα νόμιμα, σε αντίθεση με πολλούς Δήμους στην Πελοπόννησο. Κάναμε αυτό που ο Νόμος προέβλεπε.

»Η διαχείριση είναι προσωρινή, δεν περιλαμβάνει τη διαχείριση του υπολείμματος, το οποίο είναι πολύ χαμηλό, 20%. Εγκαλούμε όποιον έχει αλλάξει γνώμη για τη διαχείριση, να έρθει και να το πει. Αυτή η στάση μας αναβαθμίζει τον Δήμο μας σε επίπεδο Πελοποννήσου.

Είμαστε ο Δήμος με τα χαμηλότερα τέλη στην Πελοπόννησο και δεν κινδυνεύουμε να συρθούμε στα δικαστήρια, δεν έχουμε ΧΑΔΑ, δεν έχουμε πρόστιμα, έχουμε, επομένως, χρόνο να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε.

Συντάξαμε φάκελο για να χρηματοδοτήσουμε ένα προωθημένο σχέδιο διαχείρισης, για να φτιάξουμε αυτό που ο Νόμος επιβάλλει».

(Το βίντεο και η φωτογραφία, από το astrosnews.gr)

Ειδήσεις: 
Video: 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ 18_12_2016 ΜΕΡΟΣ Γ'


2 Σχόλια

Δεν μας είπατε κ. Δήμαρχε από ποια περιοχή και ποια περίοδο έγιναν οι περισσότερες εισπράξεις από την Δημαρχία.

άσε ρε 11.26 δεν το κατάλαβες πότε έχει εισπράξεις η δημαρχία; από Πάσχα έως το άνοιγμα των σχολείων, η δε περιοχή λέγετε Παράλιο Άστροςςςςςςςςςςςςςςςςς! Όποιος διαφωνεί να....................................μας χαιρετίσει κλέφτικα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.